Josef Maršálek upekl žemlovku podle babičky Boženky: Důležitý je výběr správně starého pečiva, radí cukrář
6. 9. 2023 Ostatní
Žemlovka neboli zemlbába je pokrmem, který je jedněmi milován a druhými odmítán s nechutí. Josef Maršálek ovšem podle receptu své babičky Boženky vytvořil v Buchtách po ránu fantastickou žemlovku, kterou by okusil určitě každý.
Hitparáda starého pečiva
Jak vysvětlila Maršálkova moderátorská kolegyně Tereza Bebarová, název zemlbába je odvozen z němčiny. „Semmel totiž znamená houska a pod slovem baba najdete v starých kuchařkách spoustu druhů nákypů,“ vysvětlila populární herečka. Cukrář s úsměvem označil žemlovku za hitparádu starého pečiva.
Mohlo by vás zajímat
Delikatesa ze zbytků
Příprava je podle Maršálka velice jednoduchá, protože se jedná pouze o vrstvení pečiva a jablečné náplně. „Žemlovka, to bylo takové jídlo na pondělí. Když z víkendu zbylo staré pečivo, někde v koutě jsi našla tři, čtyři scvrklá jablíčka. Přitom ona taková žemlovka, to je vrchol delikatesy,“ sdělil divákům pořadu České televize cukrář.
Babiččino kouzlo
Zároveň přiznal, že je věc, kterou stále nedokáže pochopit. „Ani po dlouhých letech v zahraničí, u císařů, králů či šejků, já tu žemlovku neumím stejně jako babička Boženka, nevím, čím to je, přitom veškerý postup jsem několikrát viděl,“ povzdychl si Maršálek.
Žemlovka babičky Boženky
Na výrobu lahodné žemlovky podle Josefa Maršálka budete potřebovat: 7 starších rohlíků, 4 vejce velikosti M, 50 g rozinek, 60 g cukru krupice, 5 g skořice, 2 g badyánu, 50 g vlašských ořechů, 1 kg jablek, 1 l plnotučného mléka, 100 g másla a 50 g cukru moučka.
Jak na to?
- Rohlíky nakrájíme na širší plátky, vlašské ořechy nadrtíme, jablka nastrouháme i se slupkou.
- Do mísy s nastrouhaným jablky přidáme ořechy, rozinky, skořici a mletý badyán. Vše pořádně zamícháme.
- Do druhé nádoby rozklepneme vejce a nasypeme krupicový cukr. Metlou vymícháme dohladka, poté přidáváme mléko. Vše zamícháme, aby se ingredience spojily.
- Ve směsi vajec a mléka „utopíme“ rohlíky. Necháme je pořádně tekutinu nasát.
- Do formy s pečícím papírem vyskládáme první vrstvou nasáklých rohlíků. Na ně přidáváme jablečnou náplň, kterou pořádně přitlačíme.
- Přidáme další vrstvu rohlíků, důležité je aby byla jablečná náplň celá pokrytá, jinak se během dlouhého pečení spálí.
- Zbytek vajec s mlékem nalijeme do formy a přidáme na malé kousky nakrájené máslo. Navrch nasypeme moučkový cukr, který zkaramelizuje a vytvoří křupavou vrstvu.
- Pečeme na 170° horkovzduch zhruba hodinu, chceme tmavě zlatohnědou barvu.
Rady slavného cukráře
- Nepoužívejte pečivo, které je už dobré pouze na strouhanku. Spíš takové to tuhé, které nechcete požívat namazané třeba máslem.
- Když dáváte cukr na vajíčka a necháte ho tam příliš dlouho bez míchání, tak se může stát, že vám "spálí" žloutky. Tuhé kousky, které vzniknou, už nejdou rozmíchat.
Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu se můžete podívat do naší fotogalerie:
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pekli po dvacet nedělí známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidali i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Žemlovku můžete zkusit vyrobit i podle našeho videoreceptu:
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zahustit tvarohovou náplň do koláčů, aby nevytékala. Několik tipů nám pomůže k luxusní náplni
Vždy je lepší předcházet problému a rovnou připravit náplň dostatečně hustou, proto: přednostně používáme tvaroh v kostce pokud používáme tvaroh… Číst více
Naučte se s námi skvělé dvojctihodné koláče jako od babiček. Podle videa a osvědčeného postupu krok za krokem
Dvojctihodné koláče jsou sváteční dobrota s dvojí náplní. Uvnitř je tvarohová náplň, navrchu povidla nebo maková nádivka s bohatou drobenkou. Jsou… Číst více
Pečeme s Ivou: Pruhované rohlíčky s tvarohem. Nadýchané těsto a lahodná náplň tvoří dokonalou dvojici!
Když nevíte, co dětem na svačinku nebo když… Číst více
8 skvělých tipů, jak využít ocet v kuchyni: Pomůže osvěžit plast, vyleštit příbory a zbavit lednici bakterií
Vinný neboli bílý ocet je jedním z nejlepších… Číst více
Jakou vybrat dřezovou baterii? Hitem je senzorová se sprškou a LED osvětlením
Ať už plánujete novou kuchyň, nebo jste nuceni… Číst více
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Koláče v nejrůznějších podobách patří mezi naše… Číst více
Desatero rad na téma palačinky: Jak připravit těsto, jak palačinky smažit a čím je plnit
Příprava palačinek je velmi snadná a s dobrým receptem je úspěšně zvládnou i začátečníci. Na své dílo pak určitě budou náležitě hrdi. Krásně ozdobená… Číst více
Jak připravit tvarohovou náplň do palačinek? Vychutnejte si je s lahodně a originálně ochuceným tvarohem
Tvarohovou náplň do palačinek doma rychle a jednoduše připravíme během pečení palačinek. Díky různým způsobům ochucení tvarohu má tato náplň mnoho… Číst více
Co jsou dvojctihodné koláče: Připravují se na svatby a slavnostní příležitosti
Moravské, tzv. dvojctihodné koláče se připravují z jemného kynutého těsta a mají dvojí náplň - uvnitř se skrývá tvarohová nádivka a na povrchu je… Číst více
Jak na perfektní kynutý závin: Recept na univerzální těsto, tipy na sladké i slané náplně a triky na správné zabalení
Jak už bylo avizováno v televizi, v dalším díle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Žaneta z MasterChefa nabídla recept na buchty, které oslnily porotce soutěže: Hodně při přípravě ochutnávejte, říká
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké
Nadýchané povidlové Honzovy buchty: Péče o kvásek je základ a dvojité kynutí zajistí dokonalý výsledek
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 21 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Herec Ewan McGregor sice jí zdravě, ale neodolá britské verzi žemlovky s pořádnou vrstvou másla
Představujeme novou kuchařku Náš rok v kuchyni: Tato kniha by neměla chybět v žádné české domácnosti
Josef Maršálek upekl žemlovku podle babičky Boženky: Důležitý je výběr správně starého pečiva, radí cukrář