Pospícháte a máte chuť na klasiku? Připravte si žemlovku do ruky a můžete hned vyrazit do práce nebo na výlet
19. 10. 2022 Vaření
V důsledku stále většího šetření se také nejspíš snažíte dojídat zbytky a vše zužitkovat. S tím nám pomůže i jednoduchá žemlovka do ruky. Z čeho ji vlastně připravit a jak si na ní pochutnat, když zrovna pospícháme?
Jaký je rozdíl mezi klasickou žemlovkou a zemlbábou do ruky
Žemlovka neboli zemlbába patří mezi naše tradiční sladká jídla. Připravíte si ji snadno ze zbytků pečiva, jako je rohlík, veka, vánočka, dále využijete tvaroh, ovoce v podobě jablek (výborná je ale i s hruškami), skořici, cukr a nakonec i vejce. Vše se zapéká v troubě, zhruba ¾ hodiny. Když ale pospícháte, je i necelá hodina příliš dlouhá doba. Přestože je výsledek výborný, potřebujete odpovídající náhradu, která bude chutnat skvěle a zároveň bude připravena během pár minut.
Mohlo by vás zajímat
Co se hodí vědět
Jablka se v tomto případě budou hodit chuťově výrazná. Pokud budou obsahovat hodně šťávy, trochu ji vymačkejte, aby náplň nebyla příliš vodová. Jablečno-tvarohovou směs můžete dochutit skořicí, vanilkou, citronovou kůrou, hodí se ale i nasekané nebo rozemleté oříšky a malé rozinky.
Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…
Jak připravit žemlovku do ruky
Na žemlovku do ruky si připravte plátky pečiva, měkký tvaroh, 2 střední jablka, 2 skořicové cukry, vanilkový extrakt/cukr, sůl, 2 rozšlehané vejce a máslo na smažení. Případně moučkový cukr na posyp.
Pečivo pokrájejte na zhruba půlcentimetrové plátky. Omytá jablka nastrouhejte nahrubo a posypte je skořicovým cukrem. Přidat můžete i vanilkový extrakt nebo cukr a smíchejte vše s tvarohem. V misce rozšlehejte vejce s troškou soli a s vanilkovým nebo skořicovým cukrem. Mezi dva plátky naneste tvarohovou směs a jemně přitiskněte. Z obou vnějších stran obalte plněné plátky pečiva ve vaječné směsí a dejte na pánvičku s rozpáleným máslem. Trochu opečte z obou stran a hotovou žemlovku dejte na ubrousek, aby odsál přebytečný tuk. Můžete kousky žemlovky ještě posypat moučkovým cukrem. Osvěžení přinese navrchu kopeček bílého jogurtu, variantou je i zakysaná smetana a v luxusním provedení porce šlehačky.
Jako ještě rychlejší a jednodušší variantu můžete využít tento recept na bleskovou zemlbábu do ruky z toastového chleba.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Jak jsem pro Áňu pekla makového beránka bez lepku a chutnal nakonec celé rodině
Jablečné knedlíčky jen ze dvou ingrediencí : Skvělá lehká večeře nebo rychlý letní dezert!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Nejnovější recepty Více
Prsíčka s pórkem
Přidáno před 20 hodinami
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Tvarohovo-pudinkové pohárky s piškoty a meruňkami
Přidáno 26. 3. 2024 20:05
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové
Přidáno 26. 3. 2024 16:04
Šlehaná vejce vařená ve formičkách
Přidáno 26. 3. 2024 13:25
Přečtěte si Zobrazit více
Špenátovou roládu si oblíbí i odpůrci této zeleniny: Sušená rajčata a sýr z ní dělají kulinářský zážitek
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Deset kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Správnou chuť dá tučnější uzené, pečivo je lepší opečené a vejce se nepřidávají celá