Klasický rohlík lze doma upéct do 2 korun včetně energií. Tomu domácímu, voňavému a křupavému se nic nevyrovná
13. 1. 2023 Domácnost
Klasický tukový rohlík ze supermarketu aktuálně nepořídíte za méně než 3 koruny. Spočítali jsme pro vás, zda se vyplatí investovat čas a úsilí do domácího pečení. A přidáme i recept na klasické sádlové rohlíky, které se vždy povedou.
Kolik času zabere domácí pečení rohlíků?
Nepočítáme-li čas potřebný k vykynutí těsta a pečení, který pravděpodobně nestrávíte koukáním na proces, potřebujete na výrobou domácích rohlíků asi 20 - 25 minut. Z toho vyplývá, že počítáte-li do nákladů i svůj vynaložený čas, určitě se finančně vyplatí zajít si pro rohlíky do obchodu. Dáváte-li však přednost kvalitě a chuti, máte doma více strávníků a nemáte problém věnovat domácímu pečivu svůj volný čas, na vlastnoruční výrobě neproděláte.
Mohlo by vás zajímat
Suroviny na 16 rohlíků
Na 16 klasických sádlových rohlíků o velikosti přibližně stejné, jako jsou ty kupované, potřebujete 500 g hladké pšeničné mouky (11 Kč), 250 ml vody (haléřová položka), 50 g vepřového sádla (6 Kč), 10 g soli (haléřová položka), 1 lžička cukru (haléřová položka) a 7 g sušeného droždí (11 Kč). Spotřebovaná energie na hnětení těsta a pečení vyjde na zhruba 5 Kč.
Celkem tedy vychází náklady na asi 33 korun, tedy přibližně 2 koruny za 1 rohlík. Ušetřit se dále dá na pořízení surovin ve výhodných akcích.
Jak na sádlové rohlíky?
Mouku prosejte do mísy od kuchyňského robota, smíchejte s droždím, solí, cukrem, vlažnou vodou a změklým sádlem. Upevněte hnětací háky a na pomalý výkon nechte robota zpracovat hladké těsto. To potrvá asi 10 minut. Přikryté těsto nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu. Těsto rozdělte na 16 stejně velkých bochánků, které nechte na teplém místě 10 minut. Každý bochánek vyválejte na pomoučené ploše do tvaru rovnostranného trojúhelníku a stočte do ruličky.
Rohlíky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, pokropte vodou a nechte ještě 20 minut kynout na teplém místě. V této fázi můžete rohlíky posypat mákem, hrubozrnnou solí, sezamovými semínky, kmínem a dalšími ingrediencemi. Troubu rozehřejte na 230 °C a po vložení plechu snižte teplotu na 200 °C. Pečte 15 – 20 minut dozlatova. Hotové domácí rohlíky nechte vychladnout na mřížce.
Trvanlivost rohlíků
Stejně jako kupované rohlíky, i ty doma vyrobené jsou určeny k rychlé spotřebě do 24 hodin, po kterých tzv. zgumovatí. O pár hodin konzistenci a chuť čerstvého pečiva lze prodloužit zabalením do čistého plátýnka a uložením na suché, tmavé místo.
Křupavé rohlíky si však můžete dopřát i v případě 2 a více dní starého pečiva. Stačí je pokropené vodou vložit na 5 minut do trouby vyhřáté na 200 °C a ihned spotřebovat.
Rohlíky upečené do zásoby se dají i zmrazit. Do mrazáku zabalené v sáčku však musí přijít čerstvé a dokonale vychladlé, jinak riskujete rychlý vznik plísní po rozmrazení.
Zdroje informací:
kosik.cz
albertdomuzdarma.cz
rohlik.cz
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak sbírat houby. Jak je zpracovat a využít v kuchyni
Říká se, že Češi jsou národem houbařů - a je to pravda. Přesto, že různé jedlé houby rostou téměř po celý rok, ta pravá houbařská sezóna pro nás… Číst více
Jak připravit houbové rizoto, jídlo pro všechny milovníky hub? Použít lze čerstvé lesní houby, žampiony nebo sušené houby
Nejprve na oleji krátce osmahneme nakrájenou cibuli a česnek. Přisypeme houby nakrájené na plátky a dále pozvolna dusíme. Pokud bychom chtěli použít… Číst více
Šťavnaté broskve neboli perská jablka jsou považována za symbol dlouhověkosti. Víte, proč?
Ne nadarmo se říká „mít tvář jako broskvička“.… Číst více
Jak připravit houbovou omáčku s vejcem? Inspirujte se jednoduchým receptem, jak zpracovat houbové úlovky do skvělé omáčky
Podzim bývá rájem pro milovníky hub. Houby nabízí nepřeberné množství možností, jak je konzumovat a zpracovat. Od smaženice, obalování, houbových… Číst více
Ryzec je považován za krále mezi houbami. Jedna z nejlepších hub vyniká svou chutí a je skvělá na kmíně i na kyselo
Ryzce patří k nejchutnějším českým jedlým houbám a mezi houbaři jsou vysoce ceněné. Krásně voní a chuť ryzců je jedna z nejzajímavějších. Jak tyto… Číst více
Kosmetika ze spíže: Okurkové slupky na pleť, soda na vlasy a brambory na ruce. Co ještě využít z kuchyně?
Zbytky jogurtu na dně kelímku, kus okurky nebo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Párky v rohlíku patří neodmyslitelně k rychlému občerstvení: Jaký je rozdíl mezi nimi a hot dogem?
Pečeme s Ivou: Připravte si se mnou nadýchané i krásně křupavé „žitné“ rohlíky!
Peanut punch: Mléčný arašídový koktejl je oblíbené afrodiziakum na Jamajce, připravit ho můžete i doma jen ze dvou ingrediencí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 6 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 11 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 17 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 18 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Přečtěte si Zobrazit více
Hell’s Kitchen Česko se chystá na obrazovky Novy: Vítěz dostane dva a půl milionu korun a práci u Kašpárka, říká producent
Klouzky v lese vypadají krásně, ale jak si s nimi poradit v kuchyni? Určitě si na nich pochutnáte
Jak zužitkovat staré rohlíky: Zapečené s klobásou, nebo s vejci a sýrem jsou vynikající levnou večeří pro celou rodinu
Komentáře
4. 6. 2023 18:02
14. 1. 2023 06:31