Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí rohlíky
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Klasický tukový rohlík ze supermarketu aktuálně nepořídíte za méně než 3 koruny. Spočítali jsme pro vás, zda se vyplatí investovat čas a úsilí do domácího pečení. A přidáme i recept na klasické sádlové rohlíky, které se vždy povedou.

Kolik času zabere domácí pečení rohlíků?

Nepočítáme-li čas potřebný k vykynutí těsta a pečení, který pravděpodobně nestrávíte koukáním na proces, potřebujete na výrobou domácích rohlíků asi 20 - 25 minut. Z toho vyplývá, že počítáte-li do nákladů i svůj vynaložený čas, určitě se finančně vyplatí zajít si pro rohlíky do obchodu. Dáváte-li však přednost kvalitě a chuti, máte doma více strávníků a nemáte problém věnovat domácímu pečivu svůj volný čas, na vlastnoruční výrobě neproděláte.

Suroviny na 16 rohlíků

Na 16 klasických sádlových rohlíků o velikosti přibližně stejné, jako jsou ty kupované, potřebujete 500 g hladké pšeničné mouky (11 Kč), 250 ml vody (haléřová položka), 50 g vepřového sádla (6 Kč), 10 g soli (haléřová položka), 1 lžička cukru (haléřová položka) a 7 g sušeného droždí (11 Kč). Spotřebovaná energie na hnětení těsta a pečení vyjde na zhruba 5 Kč.

Celkem tedy vychází náklady na asi 33 korun, tedy přibližně 2 koruny za 1 rohlík. Ušetřit se dále dá na pořízení surovin ve výhodných akcích.

Jak na sádlové rohlíky?

Mouku prosejte do mísy od kuchyňského robota, smíchejte s droždím, solí, cukrem, vlažnou vodou a změklým sádlem. Upevněte hnětací háky a na pomalý výkon nechte robota zpracovat hladké těsto. To potrvá asi 10 minut. Přikryté těsto nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu. Těsto rozdělte na 16 stejně velkých bochánků, které nechte na teplém místě 10 minut. Každý bochánek vyválejte na pomoučené ploše do tvaru rovnostranného trojúhelníku a stočte do ruličky.

Rohlíky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, pokropte vodou a nechte ještě 20 minut kynout na teplém místě. V této fázi můžete rohlíky posypat mákem, hrubozrnnou solí, sezamovými semínky, kmínem a dalšími ingrediencemi. Troubu rozehřejte na 230 °C a po vložení plechu snižte teplotu na 200 °C. Pečte 15 – 20 minut dozlatova. Hotové domácí rohlíky nechte vychladnout na mřížce.

Trvanlivost rohlíků

Stejně jako kupované rohlíky, i ty doma vyrobené jsou určeny k rychlé spotřebě do 24 hodin, po kterých tzv. zgumovatí. O pár hodin konzistenci a chuť čerstvého pečiva lze prodloužit zabalením do čistého plátýnka a uložením na suché, tmavé místo.

Křupavé rohlíky si však můžete dopřát i v případě 2 a více dní starého pečiva. Stačí je pokropené vodou vložit na 5 minut do trouby vyhřáté na 200 °C a ihned spotřebovat.

Rohlíky upečené do zásoby se dají i zmrazit. Do mrazáku zabalené v sáčku však musí přijít čerstvé a dokonale vychladlé, jinak riskujete rychlý vznik plísní po rozmrazení.

Zdroje informací:

kosik.cz
albertdomuzdarma.cz
rohlik.cz

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Hned zítra to zkusím, dnes je již doba pokročilá a grilujeme.. Musí to byt delikatesa..

carpp

14. 1. 2023 06:31

Pokud nezapočítáváte při pečení svůj čas, uvědomte si, že pro ty kupované rohlíky také musíte někam zajít nebo zajet, což vás stojí určitý čas a úsilí. Vždy jde o srovnání konkrétní situace a osobních priorit.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více