Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jedlé sklo Isomalt je nejen nízkokalorickou náhražkou cukru, ale také dekoračním cukrem, ze kterého se dají vyrobit různobarevné dekorace. Své využití najde i při přípravě bonbónů, lízátek, karamelu a jedlých foukaných ozdob.

Isomalt je k dostání v potřebách pro cukráře nebo v drogerii. Má podobu drobných, bílých perliček, které se musí pomalu roztavit a přidáním malého množství vody se z nich připraví jedlé sklo, které se dále tvaruje a odlévá.

Jak pracovat s Isomaltem

Soustavným mícháním se ze směsi vyženou bublinky - nebo se do ní metličkou naopak vmíchají, jestliže potřebujeme ozdobu s bublinami. Vodu, kterou vmícháme do roztaveného skla, můžeme v této fázi obarvit potravinářskými barvami. Při ručním tvarování skla použijeme tenké gumové rukavice, abychom nezanechali na hladkých plochách otisky prstů.

K čemu cukráři používají Isomalt

Jedlé sklo se využívá k výrobě různých dekorací a sladkostí:

  • Horkou hmotu naléváme do formiček, kde ji necháme úplně ztuhnout. Tímto způsobem vytváříme květiny, diamanty a šperky nebo jiné dekorace.
  • Pokud horkou hmotu nalijeme na pečicí papír a necháme ji ztuhnout, můžeme desku nalámat na libovolně velké kusy, které připomínají ledové kry.
  • Foukané ozdoby - bubliny - jsou módní záležitostí, kterou však zvládnou jen zkušení cukráři za použití speciální pumpičky.
  • Ruční tvarování ještě teplé hmoty je vhodné k vytvoření figurek, listů nebo květin, tyčinek, spirál, cukrových tahaných mističek a tvarů podle fantazie.
  • Nalitím barevného Isomaltu na špejli získáme lízátka, nasekáním skleněného válečku bonbóny, delším tavením cukru zase karamel.
  • Isomaltem se dají lepit části perníkových a dortových chaloupek a krabiček, protože po zatuhnutí funguje jako velmi pevné lepidlo.

Při rozbití cukrové desky si musíme dát stejný pozor jako u skla - Isomalt je tak pevný, že se ostrými úlomky můžeme pořezat.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více