Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tonka fazole neboli tonka boby jsou koření se silně aromatickou vůní. Poradíme vám, k čemu se používají
Zdroj: Iva Jechová

Tonka fazole jsou fermentovaná semena ze stromu silovoň obecný, který roste ve střední Americe. V minulosti se tonka používala v parfumerii a v tabákovém průmyslu, jelikož svou vůní nahrazovala vanilku. V současnosti se používá jako aromatické koření v gastronomii.

Tonka fazole jsou dlouhé 2,5–3 cm. Jsou černé, se zvrásněným povrchem, uvnitř světlé. Strouhají se do pokrmů podobně jako muškátový oříšek. Pro dochucení se používá velmi malé množství, jen na špičku nože. Jedna fazole stačí k ochucení až několika desítek pokrmů.

Využití tonky v kuchyni

Tonka fazole vlastně fazolemi nejsou, nazývají se tak pro podlouhlý vejčitý tvar. V Americe jsou zakázané kvůli látce zvané kumarin, ale nebezpečná je až konzumace 30 semen najednou, což je dávka, kterou vlastně nikdy nepozřeme. V poslední době je tonka dostupná nejen v luxusních restauracích, ale i v našich kuchyních. Používá se všude tam, kam se přidává vanilka - do dezertů a sladkého pečiva, do krémů, do omáček, do zmrzliny nebo s moučkovým cukrem k posypání hotového pokrmu. Tonka se hodí k čokoládě, k jahodám a meruňkám, do sladkých likérů nebo smetanových krémů, kde se nechává louhovat.

Aromatická chuť tonka fazolí

Sladká a výrazná chuť a vůně tonky nejčastěji připomíná kořeněnou vanilku. Podle druhu využití můžeme z tonky cítit hořké mandle, ořechy, hřebíček, višeň, med nebo karamel. Jinak voní za studena, jinak po zahřátí. Obecně lze říci, že tonka má tak intenzívní chuť a vůni, že z ní cítíme spoustu vůní najednou a přesto každou zvlášť.

Tonka fazole můžeme koupit jako celá i mletá semena, tonka aroma a tonka cukr. Nebojte se s tímto exotickým kořením trochu experimentovat a zkuste špetičku přidat do různých jídel - sladkých i slaných. Budete překvapeni, jak úžasnou chuť tonka fazole mají a určitě je budete používat častěji.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více