Pažitková omáčka podle staročeského receptu: Základem lahodné chuti je domácí vývar a smetana, pažitka dodá svěžest
18. 4. 2024 Vaření
Pažitka patří k oblíbeným jarním bylinám a má i spoustu možností využití. Pokud vám již raší na zahrádce nebo v truhlíku či květináči a vy přemýšlíte, kam ji použít, zkuste třeba klasickou pažitkovou omáčku. Báječně chutná s hovězím masem a knedlíkem, ale i s bramborem a vajíčkem.
Klasické české omáčky
Různými druhy omáček je náš národ vyhlášený. Dalo se by se říct, že jsou základem české kuchyně a vlastně i takovým specifikem, aspoň v podobě, v jaké se u nás podávají, tedy s knedlíkem nebo vařeným bramborem a plátkem vařeného, případně pečeného masa. Tradičních českých omáček existuje celá řada, liší se jen ingrediencemi, které je dochucují.
Do klasického jíškového základu s vývarem nebo vodou se dávají rajčata, kopr, křen, mletá paprika, kyselé okurky nebo houby a vše pak obvykle završí smetana, která omáčce dodává lahodnou chuť a krémovou konzistenci. K oblíbeným omáčkám patří rovněž ta pažitková, která přímo zavání jarem.
Mohlo by vás zajímat
Kam se hodí pažitka?
Pažitka neboli šnytlík je jednou z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších bylinek. Jde o dokonalou rostlinku, která dokáže vylepšit mnoho pokrmů. Dodá jim příjemnou chuť a vůni cibule, je ale jemnější, takže nevadí ani dětem. Navíc se báječně hodí na ozdobu různých jídel, stačí jí třeba jen posypat brambory a hned vypadají na talíři mnohem lépe a svěžeji.
Pažitku ovšem používáme nejen na ozdobu, ale i do pomazánek, polévek, salátů, dipů nebo právě do této omáčky, kterou připravovali s oblibou již naši dávní předkové.
Jak na dokonalou pažitkovou omáčku?
Příprava pažitkové omáčky je poměrně snadná, to hlavní, co potřebujete, je omáčkový základ, který připravíte z jíšky a vývaru.
- Jíšku uděláte jednoduše z hladké mouky a tuku – nejlepší je máslo, díky němuž bude mít omáčka lahodnou chuť. Na světlé smetanové omáčky se používá světlá jíška, tedy ta, která je osmažená jen lehce.
- Jíšku je pak nejlepší naředit vývarem, aby měla omáčka výraznější chuť. Pokud budete mít v plánu ji podávat s vařeným hovězím masem, je nejlepší použít právě vývar z masa.
- Při zalévání jíšky vývarem je třeba se hlavně řídit tímto pravidlem – na horkou jíšku se lije studený vývar, na studenou horký. Vývar přilévejte pomalu a nezapomeňte vše dobře promíchávat metličkou, aby se v základu nevytvořily žmolky. Tento omáčkový základ je nutné dobře provařit, aby pak nebyla v omáčce cítit mouka.
- Poslední tečkou k dokonalosti omáčky je smetana, nejlépe ta ke šlehání, klidně se dá ale použít u ta na vaření. Chcete-li, aby byla omáčka trochu svěžejší, vmíchejte do ní smetanu zakysanou, pokud možno tučnější. Se smetanou už jen omáčku krátce povařte, aby se nesrazila. Můžete jí případně ještě přecedit přes sítko, aby byla krásně jemná.
- Nakonec už zbývá jen to hlavní, co činí z pažitkové omáčky hodnu jejího jména, a sice samotná pažitka nasekaná nadrobno. Pažitku už jen vmíchejte a nevařte, aby si bylinka uchovala svou svěží zelenou barvu.
Omáčka s pažitkou podle staročeského receptu
Láká vás připravit k masu s knedlíkem nějakou typickou jarní omáčku? Tak si tu pažitkovou můžete připravit podle tohoto staročeského receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 5 dkg másla, 6 dkg hladké mouky, ¾ l vývaru, sůl, ⅛ l smetany, 3 lžíce nasekané pažitky.
- Světle růžovou jíšku rozřeďte vývarem, osolte a povařte. Vlijte smetanu, povařte, pak přidejte najemno nasekanou pažitku a přestaňte vařit.
- Nakonec můžete v omáčce rozpustit malý kousek másla pro ještě lahodnější chuť.
Náš tip: Při přípravě pažitkové omáčky můžete postupovat i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zahustit tvarohovou náplň do koláčů, aby nevytékala. Několik tipů nám pomůže k luxusní náplni
Vždy je lepší předcházet problému a rovnou připravit náplň dostatečně hustou, proto: přednostně používáme tvaroh v kostce pokud používáme tvaroh… Číst více
Naučte se s námi skvělé dvojctihodné koláče jako od babiček. Podle videa a osvědčeného postupu krok za krokem
Dvojctihodné koláče jsou sváteční dobrota s dvojí náplní. Uvnitř je tvarohová náplň, navrchu povidla nebo maková nádivka s bohatou drobenkou. Jsou… Číst více
Pečeme s Ivou: Pruhované rohlíčky s tvarohem. Nadýchané těsto a lahodná náplň tvoří dokonalou dvojici!
Když nevíte, co dětem na svačinku nebo když… Číst více
8 skvělých tipů, jak využít ocet v kuchyni: Pomůže osvěžit plast, vyleštit příbory a zbavit lednici bakterií
Vinný neboli bílý ocet je jedním z nejlepších… Číst více
Jakou vybrat dřezovou baterii? Hitem je senzorová se sprškou a LED osvětlením
Ať už plánujete novou kuchyň, nebo jste nuceni… Číst více
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Koláče v nejrůznějších podobách patří mezi naše… Číst více
Desatero rad na téma palačinky: Jak připravit těsto, jak palačinky smažit a čím je plnit
Příprava palačinek je velmi snadná a s dobrým receptem je úspěšně zvládnou i začátečníci. Na své dílo pak určitě budou náležitě hrdi. Krásně ozdobená… Číst více
Jak připravit tvarohovou náplň do palačinek? Vychutnejte si je s lahodně a originálně ochuceným tvarohem
Tvarohovou náplň do palačinek doma rychle a jednoduše připravíme během pečení palačinek. Díky různým způsobům ochucení tvarohu má tato náplň mnoho… Číst více
Co jsou dvojctihodné koláče: Připravují se na svatby a slavnostní příležitosti
Moravské, tzv. dvojctihodné koláče se připravují z jemného kynutého těsta a mají dvojí náplň - uvnitř se skrývá tvarohová nádivka a na povrchu je… Číst více
Jak na perfektní kynutý závin: Recept na univerzální těsto, tipy na sladké i slané náplně a triky na správné zabalení
Jak už bylo avizováno v televizi, v dalším díle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Retro okurková omáčka podle ČSN: Překvapí neobvykle delikátním spojením kyselých okurek a smetany
Jak napravit nepovedenou omáčku. Většinou se dá zachránit celkem snadno. Jak na to?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 21 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30