Rajská omáčka

jitule Kuchařka:

Omáčky 17 názorů

56
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Suroviny

1/2kg hovězího masa
hladká mouka
olej
bobkový list
nové koření
hřebíček
citrónová kůra
rajský protlak
cukr
sůl
citrónová šťáva
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si dopředu uvaříme v papiňáku hovězí maso s novým kořením a bobkovým listem.

  2. Na sporáku (el. sporák č. 4) si do hrnce nalijeme trochu oleje a zaprášíme moukou, aby vznikla jíška. Když je jíška zlatavá, tak jí zalijeme asi 0,5-1 litrem převařené vody, osolíme a přidáme asi 5-6 lístečků bobkového listu, asi 10 kuliček nového koření, 15-20 ks hřebíčku a citronové kůru. Vše povaříme asi 5-10 minut (koření musí být krásně cítit!).

  3. Potom jíšku zcedíme a do té zcezené jíšky přilijeme hovězí vývar, necháme chvilku povařit a přidáme 1 velký a 1 malý rajčatový protlak (klidně můžou být oba velké) a důkladně vše promícháme. Zase chvilku povaříme a zahustíme jíškou KNORR (obě - tmavá i světlá).

  4. Když se přeci jen udělají v omáčce z jíšky hrudky, tak ji ponorným mixérem rozmixujeme (je potom krásně hladká). Dochutíme cukrem, solí a citronovou šťávou.

Poznámka

Podáváme s tím, co má kdo rád (my nejradši kolínka).

http://jitulciny-recepty.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 24 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rajská omáčka

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Já zahuštuji nastrouhaným perníkem místo mouky,je to podle mojí babičky.Máme to moc rádi.

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    Ano, souhlasím, maso v papiňáku - to ne! Musí se táhnout - lehce probublávat pěkně dlouho a je jedno, je-li to na polévku, guláš,svíčkovou, rajskou či jinou omáčku. Jenom tak získáte tu správnou sílu a chuť.;-)

    Odpovědět

  • marketule marketule

    povedla se. :-) mňam.

    Odpovědět

  • IVANE IVANE

    MÍSTO JÍŠKY POUŽÍVÁM PERNÍK NA STROUHÁNÍ,OBSAHUJE JAK CUKR,SKOŘICI I HŘEBÍČEK A SKVĚLE ZAHUSTÍ,MAM TO OD BABIČKY A JE TO MNAMKA!!!:-p

    Odpovědět

  • Žáňa Žáňa(neregistrovaná)

    Kopecký: Vy ste se dočista zbláznil! Víte vůbec, že se nacházíte v sekci RAJSKÁ OMÁČKA?:-O

    Odpovědět

  • Kopecký Kopecký(neregistrovaný)

    rajskou jedině pasírovanou základ mrkev celer:no:

    Odpovědět

  • pajánek pajánek(neregistrovaný)

    ...jitule jdu na ni a běda vám, běda vám jak se mi nepovede...mimo jiné výprask tou největší vařečkou, a podobně.zatím vám přeji hezký den a mě držte palce, a pomalu stahujte gatě, neb já jsem hrozné trdlo, a máčku připálím.pajánek:-D

    Odpovědět

  • sema sema(neregistrovaná)

    dneska moje premiéra s trochou vlastních mini úprav,ale jinak
    mňamka:-p:yes:

    Odpovědět

  • jitule jitule(autorka receptu)

    Ivana79:Jsem ráda, že chutnala! Já ji taky zrovna vařila, včera. :-p

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Nám zostalo ešte trochu duseného hovädzieho a táto omáčka bola len taká rychlovka na dnešný obed,ale páčilo sa mi na tomto recepte,že korenie sa scedí a neprekáža potom v omáčke:-)Inak robievam rovnako,ale z domácej rejčinovej šťavy alebo pretlaku:-p:yes:+6:yes:

    Odpovědět

  • Ivina Ivina

    Jo s rajskou se zavděčím pokaždé.:-K

    Odpovědět

  • jitule jitule(autorka receptu)

    Lenin.kiss: To jsem ráda!:yes:

    Odpovědět

  • Lenin.kiss Lenin.kiss

    výborná , moje první rajská a povedla se. ;-)

    Odpovědět

  • jitule jitule(autorka receptu)

    Jiří Cikán: No jo, každý má to své vychytané...;-)

    Odpovědět

  • Jiří Cikán Jiří Cikán(neregistrovaný)

    Vaření masa v papiňáku je sice rychlé, ale je to poměrně zvěrstvo. Osobně peču špekem prošpikované maso na rajskou i svíčkovou v troubě společně s kořenouvou zeleninou nakrájenou na kostičky, lehce posypat tymiánem, osolit, kousek másla, 3 lístky bobkového listu, asi 5 kuliček nového koření, z větší cibule oloupeme první hnědou slupku, další hnědou slupku ponecháme na cibuli, pak ji nakrájíme na čtvrtky a vložíme k masu. Pečeme asi 2 hodiny v přiklopeném pekáči při cca 180 st.C. Maso během pečení dvakrát obrátíme. Poslední půlhodinu pečeme odklopené. Výpek i s kořenovou zeleninou propasírujeme přes kovové síto do omáčky. Omáčku můžeme přisladit a ochutit skořicí, ev. přikyselit citrónem.

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo