Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak napravit nepovedenou omáčku. Většinou se dá zachránit celkem snadno. Jak na to?
Top recepty

Omáčky by mohly být chloubou naší kuchyně. Jenže co si počít, když se nám nedaří? Můžeme vyzkoušet jednoduché postupy, jak napravit nejčastější chyby. Často se dá omáčka snadno zachránit a ještě si na ní pochutnáme.

Jak si poradit při vaření omáček

Správná hustota a konzistence omáček nás leckdy potrápí. Někdy je omáčka příliš hustá, jindy může být naopak řídká, nebo se v ní vytvoří žmolky. V těchto situacích si snadno poradíme. Pomohou nám následující jednoduché tipy pro zahušťování omáček.
  • Pokud v omáčce při zahušťování vzniknou žmolky, propasírujeme ji přes cedník nebo rozmixujeme tyčovým mixérem.  
  • Na zahušťování některých omáček raději než jíšku použijeme tvrdý chléb - dá omáčce dobrou chuť a žmolky v ní nevzniknou. Pokud v ni zůstane nerozvařený kousek chleba, před servírováním ho z omáčky vyjmeme.
  • Co když je omáčka příliš hustá? Řešení je velmi snadné. Přidáme buď trochu vody, vývaru, mléka nebo smetany. Někdy pak musíme omáčku ještě dochutit.
  • Omáčka je příliš řídká a už bychom ji chtěli podávat? V tom případě použijeme na rychlé zahuštění trochu škrobu (kukuřičného nebo bramborového), který rozmícháme ve studené vodě a přidáme do omáčky. Krátce převaříme. V tom případě se už omáčka nebude hodit k opakovanému ohřívání.
  • V případě, že omáčku hned nespotřebujeme a budeme ji potřebovat znovu ohřát, raději na dohušťování použijeme trochu hladké mouky rozmíchané ve vodě. Další možností je jemně nastrouhaná syrová brambora. V obou případech omáčku ještě povaříme. 
  • Jiné rychlé řešení na dohuštění jsou přidané jemné ovesné vločky. Musíme ale počítat s tím, že ovlivní chuť omáčky.

Další jednoduché rady pro vaření omáček

Při vaření omáček nás může potkat ještě několik úskalí nebo nehod. Často i v těchto situacích pomůže jednoduchá rada, která naši omáčku zachrání nebo vylepší.

  • Omáčky je potřeba míchat. Jenže někdy na chvilku odběhneme a omáčka se začne přichytávat ke dnu. V takové situaci raději neváháme a omáčku hned přelijeme do jiného hrnce, samozřejmě bez přichycených kousků na dně. Raději mít o hrnec více na umývání, než připálenou omáčku. 
  • V jiné situaci se stane, že se nám omáčka po přidání něčeho kyselého (např. zakysané smetany) začne srážet. V tu chvíli pomůže opět tyčový mixér. Hodí se samozřejmě pouze v situaci, že v omáčce nejsou části, které by se neměly rozmixovat (např. žampióny).
  • Možná si přejeme, aby naše omáčka byla tmavší. Přidáme do ní proto ještě trochu tmavé jíšky a omáčku povaříme.
  • Je-li naše omáčka příliš slaná, nejjednodušší je ji nastavit nebo naředit. Budeme pak mít omáčky možná až příliš, ale sůl se "rozloží" do většího množství.
  • Další možností, jak snížit slanost, je přilít trochu smetany. Nebo můžeme vyzkoušet oblíbený trik - přidat syrovou bramboru (vcelku nebo nakrájenou na kostky), lze použít i kousek chleba. Obojí po chvíli vaření (10 - 15 minut) z omáčky vytáhneme.
  • Na omáčce se po odstavení z plotýnky začne tvořit škraloup. Předejdeme tomu, když na omáčku položíme tenké plátky másla a lehce jimi po jejím povrchu přejedeme.
Bylo by škoda, kdyby nás nepovedená omáčka odradila od dalších kuchařských experimentů. Podle našeho receptáře můžeme vyzkoušet oblíbené omáčky české kuchyně a čerpat z rad, které nám pomohou jídla připravit co nejlépe. Zkušenostmi se naučíme řešit různé situace a hravě si s nimi poradíme.

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky