Pesto z pažitky

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: chvilka hotoveného pesta je ¾ skleničky od Moravanky Ostatní 17 názorů

Suroviny

1.verze:
150 g pažitky
100 ml olivového oleje
70 g grilovaných paprik v oleji
5 g soli
2.verze:
150 g pažitky
100 ml olivového oleje
5 g soli
2 stroužky česneku
(dva recepty v jednom)
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pažitku opláchneme a společně s paprikou nakrájíme na hrubší kousky.

  2. Dáme do vhodné nádoby, přidáme olej, sůl a ponorným mixérem rozmixujeme.

  3. V uzavřené skleničce skladujeme v lednici.

  4. Druhá verze:
    Pažitku opláchneme a společně s česnekem nakrájíme na hrubší kousky.

  5. Dáme do vhodné nádoby, přidáme olej, sůl a ponorným mixérem rozmixujeme.

  6. V uzavřené skleničce skladujeme v lednici.

  7. Použijeme pod maso, do omáčky, do pomazánky nebo na ochucení zeleninové polévky.

Poznámka

Začalo se dařit pažitce na záhonku a už jsem měla druhou sklizeň. Mám ji nasušenou, zamraženou a tak jsem přemýšlela, co s další várkou pažitky.

Inspirací mi bylo“Pesto z medvědího česneku se sušenými rajčaty“ od Magdalenky, které jsem si upravila podle svých surovin a výsledek je jedlý a chutný.

Pažitka je dostupnější, než medvědí česnek, tak věřím,že mnohým tento recept příjde vhod.

Pažitkové pesto jsem zatím použila do masové rolády, na krůtí játra a do zeleninové polévky.

Do podobných přidávám všechny pesta, které jsem tady našla.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 94 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pesto z pažitky

  • misula29 misula29

    Dnes jsem vyrobila z první pažitky, chuťově velmi dobré, už se těším, až pesto použiji v nějakém jídle.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    spagetka:Ladi,tohle"pesto"dělávám i ze zásob z mrazáku:-)I u nás pažitka roste jako o závod:-))

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Recept jsem si neuložila:-8:-8, což tímto napravuju. U našich se pažitka dosti "rozdivočela", tak kromě mražáku hledám i jiné možnosti uchování, dostala jsem tip na pažitku v soli a guglík mi našel i toto. Takže rozhodně udělám :yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Anna Kocikova:Já jsem přidávala také slunečnicový co mi zbyl z domácích sušených rajčat.!!;-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    janatka:Dana61:Děvčata,udělaly jste mi velkou radost:-*děkuji:-K

    Ivetko,díky i za foto:yes:Jsem moc ráda za vyzkoušení a komentář hlavně z toho důvodu,že po zveřejnění rcp mi přišly nějaké zprávy tipu,jak mohu takovou"šlichtu"zveřejnit:-DPřitom jak píšeš i v těch míchaných vejcích je to vynikající:-p
    Pažitka roste,jako o závod a já každou chvíli vyrábím i trošku odlišnější verze.
    Základ je pažitka a olej.Došel mi olivový,nahradila jsem slunečnicovým a je to také ok:-)

    Lze to udělat i z nakrájené a zamražené pažitky ze zásoby v mrazáku-také odzkoušeno:-)

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    je to mňamka:yes::-D grilované papriky nemaje, česnek nemůže, tak jsem rozmichovala se sušenými rajčaty a je to mňamka;-)dcera, když byla dvouletá říkala šmytlík a zůstalo jí to dodnes, nic nepomohli opravy na šnytlík čili pažitka:-D:-D

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Vůbec jsem si namyslela,že to bude chutnat tak dobře.Když jsem to rozmixovala,říkala jsem si,že to bude šlichta.je to vynikající a už mám vyzkoušené do smaženým vajíček.:yes:;-)

    Odpovědět

  • suslajda:Budu ráda;-)děkuji:-K

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    Drahuško pažitka na zahradě roste jak blázen, určitě vyzkouším;-):-K:yes:

    Odpovědět

  • Díky všem:-):-K

    1974andrea:Andri,já pažitku krájím zásadně ručně,to do mrazáku ani jinak nejde:-)Ale na to jakoby"pesto"to musí být mixérem.

    Odpovědět

  • Irule Irule

    :yes: Drahuško, super, to si ukládám :yes::yes:;-):-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    to je dobrý nápad, taky mi roste jak zběsilá:yes::-))

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Chuťově to bude jistě výborné:yes: Jen já mám problém s pažitkou v mixéru. Jednou jsem si chtěla ušetřit práci při krájení pažitky do směsi bylinek do mrazáku a použila jsem mixér. Pažitka byla taková olepená od té své " šťávy " a nebyla sypká. Tak už zase pěkně růčo:-S:-D I když tady ta mazlavá konzistence vadit nebude;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Anna Kocikova: Tak to tě chápu, u nás asi před 5 lety? asi... nám někdo taky vykopal keř libečku, šalvěj, meduňku, mátu, bazalku,... prostě veškeré vzrostlé byliny a nechal jen jakési odkopky :-//:-//, mě málem trefil šlak.... Kdyby si někdo řekl, klidně mu dám. Trvalo mi docela dlouho, než jsem naše ukecala, že fakt se bylinkám nejlíp daří venku na záhoně.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Páči sa mi to, hlavne tá druhá verzia. Pažitku mám, tak to skúsim ;-):yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: pažitkové pesto pesto z libečku libečkové pesto pažitka recepty jak uchovat pažitku uchování pažitky pažitka v soli pažitka recept na pesto recepty z pažitky recepty pažitka pazitka recept jak udělat pesto jak uchovat libeček jak uchovat domácí pesto pazitka do mrazaku libeček pesto pesto recept libeckové pesto recept pažitka uchování

Zapomněl/a jsem heslo