Velký přehled nejlepších těst na cukroví: Uděláte si linecké, kokosové nebo kávové?
24. 11. 2021 Vaření
První adventní neděle se blíží a mnoho z nás se již cvičně rozehřívá před startem vánočního cukrářského maratonu. Pokud si tento „závod“ chcete usnadnit, pojďte se s námi podívat na přehled základních těst, z nich můžete vyčarovat mnoho druhů cukroví.
Před startem
Váháte, zda letos vsadit na klasiku a upéct oblíbené vanilkové rohlíčky a pracny, nebo zkusit něco jiného? Uvařte si šálek čaje, posaďte se do křesla a pročtěte si následující řádky. Provedeme vás předpisy na základní těsta tak, abyste už nikdy netápali. Nabízíme recepty na šest základních druhů těst i tipy, jak je při pečení využít.
- Linecké těsto
Na základní světlé linecké potřebujete: 500 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 250 g másla, 3 žloutky a 2-3 lžíce mléka. Postup: Všechny suroviny rychle zpracujete do hladkého těsta, přikryjte je fólií a nechte v chladu odležet hodinu nebo do druhého dne. Pak z těsta vyválejte plát silný asi 4 mm, vykrajujte různé tvary a pečte je na plechu v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 8-10 minut dorůžova. Náš tip: Z tohoto těsta můžete udělat i košíčky nebo leknínky. - Kakaové těsto
Je velmi podobné lineckému a potřebujete na ně: 240 g hladké mouky, 2 lžíce kakaa, 2 žloutky, 140 g moučkového cukru, 140 g mletých mandlí a 140 g másla. Postup: V míse smíchejte všechny suroviny do hladkého těsta, opět přikryjte fólií a nechte v chladu odležet minimálně půl hodiny, maximálně 3 dny. Pak vyválejte na plát, vykrajujte libovolné tvary a pečte v mírně vyhřáté troubě asi 10 minut. Náš tip: Světlé a tmavé těsto můžete kombinovat a slepovat dohromady. Ke kakaovému těstu se skvěle hodí čokoládový krém a čokoládová poleva, chuť všech surovin se dobře propojí. - Kokosové těsto
Potřebujete 300 g hladké mouky, 180 g moučkového cukru, 120 g strouhaného kokosu, 20 g másla a 1 vejce. Postup: Opět smíchejte všechny suroviny v jednu kompaktní hmotu. Nechte krátce vychladit a poté buď vyválejte na plát a vykrajujte tvary, anebo vtlačte do tukem vymazaných a moukou vysypaných formiček a pečte v mírně vyhřáté troubě. Náš tip: Zkuste připravit kokosové stromečky. Z vyváleného těsta vykrojte tvary stromečků, po upečení je potřete citronovou polevou a hned posypte kokosem. Stromečky budou vypadat jako zasněžené.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Citronové těsto
Potřebujete na ně: 500 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 350 g másla a šťávu a strouhanou kůru z jednoho citronu. Postup: Všechny suroviny smíchejte dohromady, zpracujete do hladkého těsta, přikryjte je fólií a nechte v chladu odležet. Pak z těsta vyválejte plát silný asi 4 mm, vykrajujte různé tvary a pečte je na plechu v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 8-10 minut dorůžova. Náš tip: Těsto je opět, podobně jako linecké, vhodné i na košíčky. Část mouky můžete nahradit mákem. S citronem si skvěle rozumí! - Ořechové těsto
Potřebujete: 300 g hladké mouky, 280 g másla, 100 g moučkového cukru a 120 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové). Postup: Všechny suroviny uhněťte na těsto a ihned je vyvalujte na plát a vykrajujte různé tvary. Pečte na plechu v předehřáté troubě při 180 °C asi 8 minut. Náš tip: Tohle těsto můžete využít také na klasické plněné ořechy. - Kávové těsto
Na tuhle delikatesu upotřebíte: 500 g hladké mouky, půl balíčku prášku do pečiva, 170 g moučkového cukru, 1 lžičku jemně mleté kávy, 1 žloutek, 1 vejce a 200 g másla. Postup: Všechny suroviny zpracujte ručně nebo v robotu na těsto, dejte je do chladu odpočinout a pak vyválejte na plát silný jako stéblo. Vykrajujte tvary, ideálně kolečka nebo oválky, a pečte na plechu v předehřáté troubě při 180 °C asi 8 minut. Náš tip: Spojujte máslovým nebo kávovým krémem a polévejte kávovou polevou.
V příštím díle se zaměříme na krémy a polevy. Řekneme si, jaká jsou úskalí vařených krémů i jak vymíchat polevu tak, aby byla hladká a nádherně se leskla.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nakoupit na sladké vánoční pečení. Rady a tipy, aby nic nechybělo
Sladké dobroty s kokosem. Recepty, které skvěle naladí na vánoční atmosféru
Desatero rad na téma vánoční cukroví: A tak zase po roce, budou tady Vánoce
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13