Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vanilkové rohlíčky vznikly na počest jednoho vítězství. Upečte si je podle Sandtnerky!
Zdroj: Pixabay

Těžko se najde někdo, kdo je nemiluje. I zapřísáhlí odpůrci sladkého si pár kousků o Vánocích většinou dají. Vanilkové rohlíčky zkrátka patří na český sváteční stůl. Byť se původně vyjímaly na stole vídeňském a nebyly to rohlíčky, nýbrž měsíčky.

Co je české, to je rakouské?

Společně s lineckým, ořechy i pracnami patří vanilkové rohlíčky jednoznačně mezi devatero oblíbeného tradičního českého cukroví. Ostatně, ve své legendární Knize rozpočtů a kuchařských předpisů je zmiňuje už slavná prvorepubliková autorka kuchařek, Marie-Janků Sandtnerová. Je tedy celkem pochopitelné, že rohlíčky zasněžené moučkovým cukrem považujeme za "své". Jenže jejich původ není ani český a dokonce ani vánoční. Vanilkové rohlíčky, též zvané Vanillekipferl, jsou, jak už jste asi správně uhodli, původem z Rakouska, konkrétně z Vídně.

Rohlíčky, nebo měsíčky?

Jak na svých stránkách uvádí portál Bicuitpeople.com, legenda říká, že speciální křehké sušenky ve tvaru půlměsíce se začaly péct ve Vídni v roce 1683. Z historických pramenů víme, že rakouská armáda spolu s dalšími evropskými spojenci triumfálně porazila Turky v září 1683 ve Vídni. Toto vítězství bylo zlomovým bodem v rakousko-osmanském konfliktu a na oslavu této monumentální události a možná i pro zdůraznění potupy nepřítele vytvořili vídeňští pekaři cukrovinky ve tvaru půlměsíce, které byly charakteristické právě pro vlajku osmanské říše. Jenže půlměsíčky lidem zachutnaly tak, že se rychle rozšířily po celé zemi. Odtud se postupně dostaly do Německa a například v Bavorsku jsou dnes jednou z typických sladkých dobrot, pro tamní město Nördlingen je jejich výroba dokonce specialitou. Podobně je na tom ještě severoitalská provincie Alto Adige, kde pocukrované půlměsíce rovněž přijali za vlastní. Vanilkové rohlíčky milují také v dalších částech Evropy, například v Rumunsku, na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku. Ovšem zatímco ve většině zemí jsou spojeny jen s Vánocemi, v Rakousku si je můžete dát celoročně v celé řadě kaváren. 

Podle Sandtnerky 

Jelikož vanilkové rohlíčky přijaly mnohé země za své, časem se i mírně proměnila receptura. Takže dnes můžete najít recepty s vlašskými ořechy či s lískovými, těsto se žloutkem nebo zcela bez vajec. Původní pravé vídeňské rohlíčky ale obsahují mleté mandle, pravou vanilku a samozřejmě máslo. Pojďte s námi zabořit ruce do těsta a upéct si delikatesu pěkně poctivě, postaru. Podle téměř sto let starého receptu Marie-Janků Sandtnerové. Co budete potřebovat? Na těsto si připravte: 150 g hladké mouky, 20 g cukru, 50 g jemně mletých mandlí, 1 cm tlučené vanilky (nebo trochu dřeně z vanilkového lusku), citronovou kůru, 110 g másla a 1 žloutek. Na obalení pak potřebujete 80 g vanilkového cukru, nejlépe domácí výroby. Postupujte následovně: Ztuhlé máslo nasekejte. Na vál si připravte mouku, cukr, vanilku, na špičku nože strouhané citronové kůry a mleté mandle. Přidejte nasekané máslo a žloutek a vypracujte dobře, ale lehce těsto, které uložte do chladu. Nejméně na půl hodinky, klidně přes noc. Z odleželého těsta pak tvarujte rohlíčky, třeba podle našeho videa. Cukroví vyskládejte na plech vyložený pečicícm papírem a pečte v předehřáté troubě při 180°C asi 10 minut. Hotové rohlíčky poznáte podle toho, že mají růžové okraje a ze spodu jsou mírně nazlátlé.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Bojina Bojina

3. 12. 2021 09:08

A pro Ty, kteří potřebují hlídat cholesterol, v kuchařce pí Sandtnerové je druhá varianta bez žloutku. Té dávala přednost i moje babička (cholesterol s tím nic neměl společného)a já dodnes jinou nedělám. Dokonce místo másla používám Omega 3 tuk (ve Francii) a funguje to také.

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více