Malta na talíři: Ochutnejte místní pomeranče a med a připravte si divokého králíka na víně. Takhle snadno se dělá
9. 8. 2022 Historie a zajímavosti
Když chcete ochutnat to nejlepší ze Středomoří, vypravte se na Maltu. Maltská kuchyně je dosud skrytý gastronomický skvost. Je škoda, že často se vnímá jen jako odnož kuchyně italské. Nejmenší ostrovní stát Evropy však nabízí úžasný gurmánský mix.
Ovlivněna Itálií, Řeckem i Afrikou
Maltská kuchyně je požitkem pro mlsné jazýčky. Ovlivnila ji blízkost Itálie, především Sicílie, ale i arabské severní Afriky. Z řeckého ostrova Rhodos si své oblíbené recepty v 16. století přivezli i rytíři řádu Johanitů (dnes Maltézští rytíři), kteří tu našli nový domov. Zapomenout nesmíme ani na téměř dvě století trvající britskou koloniální nadvládu. A z toho všeho si obyvatelé Malty vzali to nejlepší.
Nejdůležitějšími surovinami maltské kuchyně jsou čerstvé ryby, z masa pak divoký králík, hovězí maso a hodně je zastoupené maso skopové. Ze zeleniny kapary, které tu rostou na každém rohu, olivy a rajčata. Oblíbené jsou místní sýry, především kozí. Křupavý pšeničný chleba s tmavou kůrkou je opravdovou lahůdkou. A trochu připomíná i chléb český.
Mohlo by vás zajímat
Navštivte místní restaurace
Na Maltě se lisuje skvělý olivový olej z místních olivovníků, sklízejí se tu fíky, kaktusové plody, proslulý je místní maltský med. Červeným pomerančům, které se pěstují na několika místech, se připisuje zvláštní léčivá síla. Státníci, kteří ostrovní zemi navštíví, od prezidenta nebo předsedy vlády dostávají mj. jako dar med a pomeranče.
Maltskou kuchyni nejlépe vychutnáte v místních restauracích. V hotelových řetězcích se může stát, že jídelní bufety se budou prohýbat mezinárodními pokrmy, často i britskými, a typické místní delikatesy ani neuvidíte.
Při výběru hotelu je dobré předem „vygooglit“, co se tam vaří. Signálem, že je na jídelníčku opravdu místní kuchyně, mohou být i nedělní obědy nebo brunche, kam chodí po mši i Malťané. To se ale dopředu moc zjistit nedá. Pravidelně ale movitější Malťané navštěvují například restauraci hotelu Dolmen na rozhraní měst Buġibba a Qawra.
A co musíte ochutnat?
Pokud si chcete udělat obrázek o maltské gastronomii, objednejte si Platt Malti, obdobu španělských tapas či italské antipasta, prostě „vzorky“ zajímavých pokrmů.
Kdo neochutná pastizzi, tak jako by na Maltě ani nebyl! Malé taštičky z listového těsta plněné ricottou, špenátem a hráškovou pastou místní pekárny nabízejí už od časných ranních hodin.
Timpana jsou na způsob lasagní zapečené těstoviny rigatoni se sýrem, šunkou či špekem. Všude bude timpana chutnat jinak, protože se v ní zužitkují zbytky. Ryby jsou samozřejmě na denním jídelníčku. Nejznámější jsou nedělní trhy v Marsaxlokku, kde si čerstvou rybu může koupit nebo na ni zajít do některé z mnoha místních restaurací. Oblíbená je lampuki (druh makrely) nebo cerna (mořský okoun). Ryby se také často přidávají do slaných koláčů. Běžné jsou mořské plody, zejména dušená chobotnice.
Ochutnat na Maltě musíte i bragioli, hovězí závitky plněné olivami, vařeným vajíčkem a slaninou. Přílohou bývají brambory nebo čerstvý chléb.
Pivo a víno
Malťané k jídlu nejčastěji pijí místní pivo nebo víno. Víno z maltských hroznů se vyrábí pro domácí trh a patří mezi ta stolní. Maltské hrozny totiž příliš brzy dozrávají kvůli silnému slunci, proto opravdu špičková vína nelze vyrobit.
Z nealkoholických nápojů je oblíbené Kinnie, nahořklá limonáda z červených pomerančů.
Fenek je králík
Nejtypičtějším maltským jídlem je fenek, tedy divoký králík pečený v omáčce z červeného vína. Budete potřebovat:
na marinádu
- 1 králík 1 ½ až 2 kg
- 350 ml červeného vína
- 3 bobkové listy (ideálně čerstvé)
- 5 oloupané stroužky česneku
na omáčku
- 1 cibule najemno nakrájená
- 2 stroužky česneku nakrájené najemno
- 3 bobkové listy
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 1 ½ listru rajčatového pyré
- 1 šálek vody
- 80 ml extra panenského olivového oleje
- 1 kg oloupaných a na kostičky nakrájených brambor
A jak na to? Ve velké míse smíchejte ingredience na marinádu.
Vyjměte králičí vnitřnosti, oddělte přední a zadní stehna, každé rozřízněte na polovinu a hřbet nakrájejte na 5 kusů. Kousky králíka a vnitřnosti vložte do marinády a nechte přes noc v chladničce, přičemž je několikrát otočte.
Druhý den marinádu z králíka sceďte, česnek a bobkové listy vyhoďte.
Předehřejte troubu na 150 °C. Na středním ohni rozehřejte ve velkém kastrolu olivový olej a maso na něm ze všech stran jemně opečte, osolte a opepřete. Upečte ho dozlatova a dejte stranou. Osmahněte cibuli a česnek, dokud nezměknou, poté přidejte rajčatový protlak a červené víno a minutu povařte, aby se ingredience promísily. Pak přidejte rajčatové pyré a vodu a dobře promíchejte.
Vraťte králíka do kastrolu, přidejte bobkové listy a brambory. Přikryjte pokličkou a duste v troubě 2 ½ až 3 hodiny.
Maltská sladká tečka
A co si dát jako dezert? Většina sladkostí je orientální, tedy s velkým množstvím cukru. Ochutnejte třeba imqaret, palačinky plněné datlovým pyré. Tureckému medu jsou podobné qbbajt, karamelové řezy s ořechy, mandlemi a ovocem. Počítejte ale s tím, že místní sladkosti jsou kalorickou bombu, nic pro ty, co chtějí shazovat váhu.
Zdroje informací:
kniha Malta, Gozo, Comino Kompletní průvodce na cesty
nomadparadise.com: Maltese Food: 17 Popular and Traditional Foods You Need to Try
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Španělsko na talíři: Pravá rýžová paella potřebuje špetku šafránu a rajčata. Co do ní naopak nikdy nedávat?
Srbsko na talíři: Srbské ćevapi chutnají úplně jinak než české čevapčiči. Tohle je tajemství jejich šťavnatosti
Turecko na talíři: Zapomeňte na kebab a uvařte si slavnou „polévku nevěst“ z čočky, rýže a bulguru
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Bulharsko na talíři: Známe tajemství pravého šopského salátu. Víte, jaké dvě ingredience mu dají tu správnou chuť?
Chorvatsko na talíři: Zapomeňte na paštiku a ochutnejte vynikající černé rizoto nebo pikantní guláš s klobáskou
Sasko na talíři: Ochutnali jste někdy lipské skřivánky nebo drážďanský tvarohový koláč? Máme recept!