Krémová polévka z pečené podzimní zeleniny: Předpečení a kvalitní vývar dodá výraznou chuť i krásnou barvu
2. 10. 2023 Vaření
S příchodem podzimu a chladnějších dnů nastává čas na krémové polévky, které nejen zahřejí, ale také dodají potřebné vitaminy pro boj s nachlazením. Polévka z pečené podzimní zeleniny má výraznou chuť podpořenou vývarem rovněž z pečené zeleniny.
Podzimní zelenina na polévku
Zeleninové polévky se dají připravit téměř z jakékoli aktuálně dostupné zeleniny, snad kromě té nepříliš chuťově výrazné, nebo naopak výraznější, jako jsou některé druhy papriky. Ať už jde o čirou zeleninovou nebo vydatnější krémovou polévku, vždy by měl být základem vyvážený zeleninový vývar, který jí dodá sílu a živiny navíc.
Podzimní zelenina je na polévky přímo ideální a na ty předpečené obzvlášť. Díky pečení s trochou oleje se uvolní více chuti a na povrchu lehce zkaramelizuje, což dodá kromě dalšího chuťového rozměru také nepřekonatelné aroma a krásnou barvu. K zelenině typické pro toto období patří veškerá kořenová zelenina, jako celer, petržel, pastinák nebo mrkev, ale také dýně, cibule, pórek, česnek, brambory, batáty či červená řepa.
Z podzimní zeleniny se dají tvořit i jednoduché jednodruhové polévky, ale pro opravdový chuťový zážitek je vždy lepší zeleninu kombinovat.
Mohlo by vás zajímat
Vývar na zeleninové polévky
Kvalitní a silný vývar, a to jak zeleninový, tak masový, by neměl chybět v žádném mrazáku. Dá se použít pro zvýraznění chutí krémových zeleninových polévek a nejrůznějších omáček, ale je také skvělým pomocníkem při nachlazení, kdy dodá potřebné vitaminy a prohřeje organismus.
Zeleninový vývar je tedy výhodné připravit ve větším množství pro vytvoření zásob na pozdější využití. Ten nejlepší je z předem opečené zeleniny, hotový je do hodiny a díky nepříliš dlouhé tepelné úpravě si zachová spoustu živin.
Na zeleninový vývar je ideální použít klasickou kořenovou zeleninu, jako jsou celer (může být i řapíkatý), petržel nebo pastinák a mrkev, dále by v něm neměly chybět cibule, pórek, česnek a ochucovala – sůl, celý pepř, bobkový list a nové koření. Někdo nedá dopustit na přidání rajčete, které dodá vývaru lehce nakyslou chuť a krásnou barvu.
Hotový vývar můžete použít jak na čirou zeleninovou polévku, tak i na zředění krémových polévek. Mnoho lidí zeleninu po vyvaření vyhazuje, což je škoda, zvláště zůstanou-li v ní díky kratšímu varu ještě prospěšné látky. Dá se dále použít například do zeleninových placiček nebo se dá rozmačkat a zamíchat do bramborové kaše.
Recept na vývar z pečené zeleniny
Na přibližně 3 litry vody použijte 1 malý nebo ½ většího celeru, 2 petržele nebo pastináky, 2 mrkve, asi 10 cm pórku, 1 větší cibuli, 4 stroužky česneku, kousek másla nebo olivový olej, 1 lžičku soli, 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření a 10 kuliček pepře.
Jak už bylo zmíněno, o výraznou chuť a krásnou barvu budoucího vývaru se postará předpečení zeleniny, stejně tak se ale zelenina dá opéct na pánvi na másle dozlatova. V obou případech zeleninu očistěte jen tak, abyste se zbavili hlíny a jiných nečistot, část slupky může zůstat, dokonce je přímo žádoucí kvůli zachování živin.
Kořenovou zeleninu nakrájejte na větší, podobně velké kusy, cibuli překrojte i se slupkou napůl, česnek může zůstat celý i se slupkou.
Troubu rozehřejte na 200 °C, zeleninu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a po celém povrchu osolte, pokapejte olejem nebo ji poklaďte tenčími plátky másla. Pečte asi 20 minut. Na posledních 5 minut přidejte také koření, aby se rozvinula jeho chuť a vůně.
Předpečenou zeleninu přemístěte do většího hrnce, zalijte vodou, přiveďte k varu a nechte při mírné teplotě vařit asi 30 minut. Nakonec stačí vývar scedit, nejlépe přes čisté plátýnko, aby byl dokonale čirý.
Krémová polévka z pečené podzimní zeleniny
Na krémových zeleninových polévkách je skvělé, že do nich můžete zužitkovat veškeré druhy zeleniny z podzimní úrody, ale také pořídit suroviny v jakémkoli obchodě po většinu roku.
V poctivé podzimní polévce by neměly chybět dýně, celer, petržel, mrkev, brambory, cibule a česnek, dá se přidat i červená řepa, u které je však třeba počítat s tím, že polévku obarví. Použít však můžete také kedlubnu, pórek, květák a jiné druhy zeleniny. Poměr zeleniny záleží na individuální chuti, stejně jako výsledná konzistence je otázkou preferencí. Ta se ladí právě přidáním více vývaru. Nakonec se polévka zjemní smetanou, která by měla mít pokojovou teplotu, aby se teplotním šokem nesrazila.
Zeleninu na rozdíl od té na vývar důkladně očistěte a nakrájejte na menší kostky. Rozprostřete ji na plech vyložený pečicím papírem, po celém povrchu osolte, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C na asi 40 minut (u horkovzdušné trouby na 180 °C). Doba pečení však záleží na velikosti kousků. Během pečení zeleninu párkrát promíchejte, na posledních 15 minut můžete přidat také snítku tymiánu, rozmarýnu nebo jiné oblíbené bylinky.
Upečenou zeleninu přemístěte do vyššího hrnce, přidejte tolik horkého vývaru, aby byla pouze ponořená a rozmixujte tyčovým mixérem. Podle požadované konzistence přidejte další vývar. Zjemněte trochou smetany, pouze krátce provařte a dosolte podle potřeby.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Pečeme bez vážení... mramorovou bábovku, vláčnou roládu i citronové řezy
Máte chuť na nějakou sladkou dobrotu, ale jste… Číst více
Ovesné vločky ve slaných receptech. Jsou výborné na polévky, karbanátky, pomazánky i pečivo
Chléb a dalamánky Ovesné vločky dáváme do těst na pečení chleba a dalamánků. Vločky obsahují malé množství lepku, proto jimi nahrazujeme jen část… Číst více
12 nejlepších večeří do 30 minut: Připravte si kuřecí steak, maďarské nudle s tvarohem, slané palačinky nebo bramboráky!
Máte hlad a na vaření nemáte čas? Žádný problém!… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Jak připravit nadýchaný piškotový korpus. Rady nejen pro začátečníky
Nadýchaný piškotový korpus potřebujete, když pečete piškotové řezy, piškotovou bábovku, dortový korpus nebo roládu. S našimi radami to už zvládnete… Číst více
20 receptů na bramborové placky: Můžeme do nich zpracovat téměř vše, co máme doma
Placky patřily od nepaměti mezi tradiční pokrmy, protože obsahovaly brambory, které byly levnou a dostupnou surovinou. Naše babičky do nich uměly… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
20 receptů na zeleninové karbanátky: Vyzkoušejte je s námi
Zeleninové karbanátky už svým názvem napovídají, že jejich hlavní ingrediencí je mletá zelenina. Karbanátků je tolik druhů, kolik je druhů zeleniny.… Číst více
Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!
Pitný režim se zvlášt v horkých letních dnech… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak si poradit, aby byl vývar čirý? Upečte kosti, sbírejte pěnu a ve vývaru rozšlehejte bílek
Jak uvařit poctivý zeleninový vývar? Zeleninu předem osmažte na másle, s bylinkami to nepřehánějte a čirý bude vývar díky rajčeti
Pečená červená řepa, jak si ji zamilujete: Dokonale sladká a voňavá zelenina z trouby je jednoduchá na přípravu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 8 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 21 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49