Silný slepičí vývar

Polévky Doba přípravy: 4-6 hodin 4 názory

Polévky Doba přípravy: 4-6 hodin 4 názory

Suroviny

1 celá slepice s droby (nejlépe z domácího chovu)
1/4 celeru
3 středně velké mrkve
1 celý kořen petržele
malý svazek petrželové natě
2 středně velké cibule, nebo jedna velká
voda
Koření:
3 bobkové listy
2 hřebíčky
celý pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Slepici opláchneme a rozporcujeme ji na jednotlivé díly (křídla, stehna, prsa, krk). Zeleninu též očistíme a opláchneme.

  2. Do hrnce se studenou vodou vložíme skelet slepice, stehna, křídla, krk, droby, osolíme a vložíme pytlík/sítko s kořením.
    Začneme vodu pomalu zahřívat, dokud nedosáhneme bodu varu.

  3. Při dosažení varu se zaměříme, aby vývar neprobublával silně, ale jen tak zlehka. Zároveň odebíráme hromadící se sražené bílkoviny, tedy pěnu. Vaříme tak dlouho, dokud se pěna nepřestane tvořit.

  4. Pěna se přestala tvořit a my můžeme přidat očištěné kusy zeleniny (kromě petrželové natě). Nyní necháme vývar probublávat alespoň tři hodiny (dle potřeby přidáváme vodu do hrnce) a před koncem varu necháme chvíli povařit petrželovou nať.

  5. Jakmile jsme s vývarem spokojeni, připravíme druhý hrnec, do kterého vývar i s masem a zeleninou přecedíme přes jemné plátno.

  6. Zeleninu i maso vyjmeme z plátna na desku a necháme zchladnout. Poté mrkev nakrájíme na drobno, celer s petrželí na menší kostky a maso z kostí obereme a též pokrájíme.

  7. Všechny složky vrátíme zpět do vývaru, povaříme a dle chuti dosolíme.

Poznámka od kuchařky

Pozor: Vývar se nikdy nesmí míchat nebo zakrývat poklicí, zakalil by se.

Komentáře k receptu Silný slepičí vývar

  • Pista22 Pista22(autor receptu)

    casino: Určitě zkuste a děkuji moc za komentář :-)

    Odpovědět

  • Pista22 Pista22(autor receptu)

    Eja57: Děkuju mockrát za krásný komentář <3

    Odpovědět

  • casino casino

    No, asi někdy zkusím místo nového koření použít zde zmíněný hřebíček...

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    První recept, vítám na webu. Jen bych asi použila novou zeleninu na pár minut do vývaru. Ale jinak moooc pěkně napsaný recept:yes:
    A podle fotky to vyléčí cokoliv:yes::-K

    Odpovědět