Pečená zelenina se sýrovou pěnou

Suroviny

1/2 menší dýně hokaido
3-4 mrkve
1 větší batát
olivový olej
mořská sůl
citronový pepř
cibulová nať
množství i kombinace podle chuti
Sýrová pěna:
250 ml smetany ke šlehání
100 g italského sýra taleggio

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky (dýni hokaido nemusíme loupat). Zakápneme ji olejem, osolíme a dáme do (na 180 st.) vyhřáté trouby. Pečeme cca 20 minut.

  2. Sýrová pěna:
    1.den: sýr nakrájíme na malé kousky. Smetanu přivedeme k varu a zalijeme sýr. Necháme ho rozpustit, prošleháme a přecedíme přes jemné sítko. Necháme vychladnout, zakryjeme a dáme přes noc do ledničky.
    2. den: připravenou smetanu vyšleháme.

  3. Zeleninu dochutíme citronovým pepřem, případně přisolíme a posypeme jemně nakrájenou cibulovou natí a podáváme s pěnou.

Poznámka od kuchařky

Taleggio je polotvrdý zrající italský sýr, dobře se rozpoušti a hodí se i k zapékání. Je vynikajíci i ve studené kuchyni.

Zdroj: italská kuchyně

Komentáře k receptu Pečená zelenina se sýrovou pěnou

  • maris maris(autor receptu)

    magdalenka: byla jsem zvědavá jak se to vyšlehá, ale šlo to dobře, jako čistá šlehačka. No možná ne hodně tuhá, ale drželo to dobře. :-8 diky:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Šľahačka so syrom má akú konzistenciu? Normálna ľahká pena, alebo je to také tuhšie? Netušila som, že existuje takéto niečo, máš to krásne.

    Odpovědět