Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Markéta Hrubešová je veřejností vnímána nejen jako herečka, ale také moderátorka pořadů o vaření. Právě v této roli se opět představí od 9. září na TV Paprika. V sérii Od farmáře na talíř půjde o spojení farmářských produktů s konečným jídlem na talíři. V rozhovoru pro Toprecepty.cz Markéta Hrubešová prozradila nejen detaily natáčení, ale také přiznala, jak se vyvíjelo její vaření, proč nerada peče nebo jakou kuchyni má nejraději.

Paní Hrubešová, vracíte se na televizní obrazovky s pořadem o gastronomii. Chybělo vám to?

Všechno má svůj čas a ten teď přesně dozrál. Pro TV Paprika je to už má pátá série (Recepty pro radost s Patrikem, Recepty pro radost s Honzou, Recepty od našich babiček a Markéta na trhu) a musím říci, že také tentokrát máme krásné téma. Farmy, farmáři, plodiny a suroviny v té nejpoctivější formě, to je prostě čisté gastronomické štěstí a radost. Stejně tak i formát natáčení, kdy jsme se zase přesunuli ze studia ven a tudíž měli úžasně těsný vztah s přírodou.

Na co se mohou diváci těšit?

Doufám, že to bude šťavnatá podívaná plná chutí a vůní, po které se hned vypravíte na trh nebo nejlépe přímo k farmáři, a pak si doma něco dobrého uvaříte. Točili jsme v Čechách i na Moravě a témata byla vskutku velmi různorodá.

Navštívili jsme olejový mlýn, včelaře, kozí farmu, vinaře i farmu na pěstování rajčat. Byli jsme se také podívat za Haničkou Součkovou - nejmladší farmářku u nás. Diváci tak uvidí báječné lidi, kteří znají opravdovou dřinu, ale přesto to nevzdávají. Mají úctu k přírodě a taktéž vědí, co to je zodpovědnost k ní a taky, co znamená odkaz budoucím generacím.

Tohle všechno vůbec není málo. A taky si všichni můžeme bez patosu připomenout, že je naše země fakt nádherná a žijí v ní bezva lidi.

Je známo, že se gastronomie stala vaší vášní. Co nejraději vaříte?

Ano, vaření je pro mne vášeň, relax, radost a taky vyjádření lásky mým bližním. Je to neodmyslitelná součást mého života a věnuji se mu opravdu maximálně. V podstatě není den, kdy bych nevařila, nezkoušela nový recept nebo postup či na vaření a na jídlo nemyslela, případně o něm alespoň malinko nepřemýšlela. Otázku, co nejraději vařím bych spíše vyměnila za tu, co vařím nerada. Je to totiž mnohem kratší. Takže kromě sladkého jím a vařím úplně všechno. Tedy skoro. Ale těch výjimek je opravdu minimum.

Tedy jinak, co je vaše neoblíbené jídlo, a proto ho ani nevaříte?

Jako člověk, co se velmi aktivně zabývá gastronomií, bych měla ochutnat úplně všechno. A také se o to snažím. Ale je fakt, že některé pokrmy úplně nemusím. Ale víte co? Gastronomie a vaření by měly být o radosti - z jídla, ze společného sdílení prožitků, z toho, že jídlo spojuje. Není to extrémní závod. Někdy mám pocit, že se lidstvo úplně pomátlo a dobrovolně se rozhodlo zkazit si to, co je na tom našem pinožení na tomto světě vlastně nejhezčí a co tady mnohá staletí bez problémů fungovalo.

Měnila se postupem času vaše kuchyně? Případně jak?

Ale samozřejmě. To je prostě úplně normální vývoj. Musela jsem si projít všemi těmi exotickými surovinami, abych se zase pokorně vrátila k naší skvělé české kuchyni. I ta se sice vyvíjí, ale takový ten základ, jako jsou omáčky, polévky či zvěřinová jídla, to je prostě opravdu rodinné stříbro. A nedám na to dopustit. Nicméně, čím déle vařím, tím mám víc dojem, že jsem úplně na začátku a musím se toho ještě tolik naučit.

Jaký druh kuchyně je váš neoblíbenější?

Právě ta naše česká a pak tedy středozemní. Miluji zeleninu na všechny způsoby a většinou je u nás v kombinaci s nějakou rybkou nebo masem. No a když je čas a prostor, pokaždé se ráda vracím k české klasice. Není nad svíčkovou, výpečky, kachnu, zvěřinový guláš, líčka, koprovku atd. A samozřejmě poctivý dlouho tažený vývar! To je lék na všechny chmury a neduhy. Bez toho by naše domácnost vůbec nefungovala!

Jak jste na tom s pečením?

Peču občas a přiznám se bez mučení, že ne moc ráda. Většinou když zkouším a připravuji nějaké nové recepty na má kuchařská vystoupení nebo do mých kuchařek. Ale mám velké štěstí, protože se moje dcera zcela sama vyprofilovala jako skvělá cukrářka a pekařka, takže se to vyřešilo ke všeobecné spokojenosti. Všechny narozeninové dorty a koláče pro celou rodinu teď dělá ona. A já se můžu v klidu soustředit na mé vaření.

Napsala jste několik kuchařek, máte v plánu psát další, třeba v souvislosti s novým pořadem?

Všechno má svůj čas, jak jsem řekla na začátku. A platí to i o psaní kuchařek. Myslím, že není třeba vydávat knihy jen proto, abych měla „odfajfkováno“. Když bude dobré a nosné téma a budu vědět, že to má smysl, tak se do toho určitě pustím. A za devět měsíců pak novou knížku radostně pokřtím. To je totiž přesně doba jakou mi příprava, psaní, vaření receptů na focení a celková konečná korektura, trvají. Knihy jsou prostě jako moje děti. Vložíte do nich to nejlepší a ony si pak už žijí svým životem.

Jako zkušenou kuchařku bych vás rád požádal o nějaký recept, je to možné?

Samozřejmě, já mám ráda třeba květák, připravený netradičně, ale velmi chutně.

Květákové steaky s rajčaty a slaninovou drobenkou

Na přípravu netradičního pokrmu z oblíbené zeleniny budete potřebovat: 1 květák (já používám fialový, ale klidně zvolte ten bílý), 2 lžíce másla, 1 lžíci balsamica, 2 lžíce sójové omáčky, olivový olej, sůl a pepř, na drobenku - strouhanku z dobrého chleba, 100 g anglické slaniny a petrželku

Jan na to?

  1. Květák rozřízněte uprostřed a nakrájejte na 2 cm plátky. Osolte a potřete olejem.
  2. Dejte na pánev a zvolna opékejte po obou stranách. Nakonec přilijte balsamico a nechte odpařit. Přilijte sójovou omáčku a přidejte máslo. Květák vyjměte a dejte stranou.
  3. Na pánvi opražte kousky slaniny a přidejte strouhanku. Nakonec vmíchejte nakrájenou petrželku. Květák podávejte právě s touto opraženou strouhankou, neboli drobenkou, a ideálně s rajčatovým salátem.

Jak probíhalo natáčení nového pořadu s Markétou Hrubešovou se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Markéta Hrubešová v novém pořadu na TV Paprika

Ukázat 19 fotografií

Vyzkoušejte i květákové karbanátky podle našeho videoreceptu. Chutnají skvěle:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více