Květákové placičky chutnají fantasticky čerstvě osmažené i studené. Chuť a vůni zvýrazní špetka muškátového oříšku
5. 6. 2023 Vaření
Máte chuť na výborný bezmasý oběd, který je zároveň jednoduchý na přípravu? Vsaďte na květákové placičky, které jsou vynikající čerstvě upečené či usmažené i jako chuťovka podávaná zastudena.
Květák a jeho využití v receptech
Květák se díky méně výrazné chuti snadno kombinuje s dalšími ingrediencemi. Můžeme ho vařit, smažit, péct i připravovat v nejzdravější verzi na páře. Květáku svědčí blanšírování (prudký var a následné šokové zchlazení ledovou vodou), díky kterému získá lepší chuť a nezačne po chvíli šednout. Květákové placičky jsou jedním z nejoblíbenějších pokrmů z této všestranné zeleniny. Jak na ně?
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na květákové placičky?
Květákové placičky se většinou připravují z předem uvařeného květáku, na což stačí maximálně pět minut. Vaří se totiž pouze růžičky a ne košťál, který by proces zbytečně zdržoval. Předvaření květáku lze i vynechat, pokud jej nahrubo rozmixujeme.
Kromě květáku patří do placiček hladká nebo polohrubá mouka na zahuštění, na objemu přidají rohlíky namočené v mléce a směs propojí vejce. Na základní dochucení postačí sůl, pepř a čerstvá petrželka.
Mohlo by vás zajímat
Vyladěné květákové placičky
Květákové placičky můžeme doplnit o koření a bylinky. Kromě pepře a petrželky můžeme zvolit i trochu muškátového oříšku, který pokrm zároveň ovoní. Hodí se také drcený kmín, majoránka nebo tymián a přidat lze i čerstvý nebo sušený česnek.
Pokud bychom zatoužili po trochu jiné chuti, můžeme vsadit na kombinaci opečené strouhanky nebo namletých vlašských ořechů a mouky. Někdy se do placiček přidává i nastrouhaný tvrdý sýr.
Smažená jídla bývají chuťově úžasná, až návyková. Nemálo lidí jim proto propadne. Jenže to má svoje rizika. Dobroty v těstíčkách, trojobalech, smažené hranolky a další pokrmy, připravené v horké…
Recept na květákové placičky
Na tento recept nepotřebujete žádné maso ani uzeniny, a tak si na něm pochutnají i vegetariáni, stejně jako na spoustě dalších receptů z květáku.
Na květákové placičky budete potřebovat 700 g květáku bez košťálu, 4 rohlíky, 200 ml mléka, 2 vejce, 2-3 lžíce hladké mouky, petrželovou nať, pepř, sůl a olej na smažení. Pro chuť a vůni lze přidat i špetku muškátového oříšku.
Jak na to? Květák rozeberte na růžičky, vložte ho do vroucí osolené vody na 5 minut, zchlaďte velmi studenou vodou a nakrájejte nadrobno. Některé kousky můžete nechat trochu větší, podle toho, jakou preferujete konzistenci placiček.
Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, zalijte trochou mléka nechte vsáknout. Nasáklé rohlíky přidejte ke květáku a dále přijdou do směsi vejce, mouka, nasekaná petrželka, sůl a pepř. Promíchejte a vytvořte placičky, které můžete osmažit na pánvi s rozehřátým olejem z obou stran dozlatova, nebo zvolit zdravější variantu pečenou v troubě. V případě smažení hotové placičky odložte na papírový ubrousek, který vysaje přebytečný tuk.
Troubu předehřejte na 190-200 °C a květákové placičky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, který jen zlehka potřete olejem. Pečte přibližně 25 minut dozlatova a asi v polovině pečení placičky otočte.
Květákové placičky podávejte s vařenými bramborami, bramborovou kaší nebo zastudena s čerstvým pečivem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero častých otázek a odpovědí na téma květák a jeho zpracování. Recepty a nápady na přípravu nejlepších květákových jídel
Květák býval pochoutkou na dvorech králů. Dnes oceníme jeho zdravotní benefity
15 receptů na jídla, která poslouží jako studený oběd a zasytí i těžce pracující muže