Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květákové placičky
Zdroj: Toprecepty, alus.s

Máte chuť na výborný bezmasý oběd, který je zároveň jednoduchý na přípravu? Vsaďte na květákové placičky, které jsou vynikající čerstvě upečené či usmažené i jako chuťovka podávaná zastudena.

Květák a jeho využití v receptech

Květák se díky méně výrazné chuti snadno kombinuje s dalšími ingrediencemi. Můžeme ho vařit, smažit, péct i připravovat v nejzdravější verzi na páře. Květáku svědčí blanšírování (prudký var a následné šokové zchlazení ledovou vodou), díky kterému získá lepší chuť a nezačne po chvíli šednout. Květákové placičky jsou jedním z nejoblíbenějších pokrmů z této všestranné zeleniny. Jak na ně?

Co je potřeba na květákové placičky?

Květákové placičky se většinou připravují z předem uvařeného květáku, na což stačí maximálně pět minut. Vaří se totiž pouze růžičky a ne košťál, který by proces zbytečně zdržoval. Předvaření květáku lze i vynechat, pokud jej nahrubo rozmixujeme.  

Kromě květáku patří do placiček hladká nebo polohrubá mouka na zahuštění, na objemu přidají rohlíky namočené v mléce a směs propojí vejce. Na základní dochucení postačí sůl, pepř a čerstvá petrželka.

Vyladěné květákové placičky

Květákové placičky můžeme doplnit o koření a bylinky. Kromě pepře a petrželky můžeme zvolit i trochu muškátového oříšku, který pokrm zároveň ovoní. Hodí se také drcený kmín, majoránka nebo tymián a přidat lze i čerstvý nebo sušený česnek.

Pokud bychom zatoužili po trochu jiné chuti, můžeme vsadit na kombinaci opečené strouhanky nebo namletých vlašských ořechů a mouky. Někdy se do placiček přidává i nastrouhaný tvrdý sýr

Smažení

Smažená jídla bývají chuťově úžasná, až návyková. Nemálo lidí jim proto propadne. Jenže to má svoje rizika. Dobroty v těstíčkách, trojobalech, smažené hranolky a další pokrmy, připravené v horké…

Recept na květákové placičky

Na tento recept nepotřebujete žádné maso ani uzeniny, a tak si na něm pochutnají i vegetariáni, stejně jako na spoustě dalších receptů z květáku.

Na květákové placičky budete potřebovat 700 g květáku bez košťálu, 4 rohlíky, 200 ml mléka, 2 vejce, 2-3 lžíce hladké mouky, petrželovou nať, pepř, sůl a olej na smažení. Pro chuť a vůni lze přidat i špetku muškátového oříšku.

Jak na to? Květák rozeberte na růžičky, vložte ho do vroucí osolené vody na 5 minut, zchlaďte velmi studenou vodou a nakrájejte nadrobno. Některé kousky můžete nechat trochu větší, podle toho, jakou preferujete konzistenci placiček. 

Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, zalijte trochou mléka nechte vsáknout. Nasáklé rohlíky přidejte ke květáku a dále přijdou do směsi vejce, mouka, nasekaná petrželka, sůl a pepř. Promíchejte a vytvořte placičky, které můžete osmažit na pánvi s rozehřátým olejem z obou stran dozlatova, nebo zvolit zdravější variantu pečenou v troubě. V případě smažení hotové placičky odložte na papírový ubrousek, který vysaje přebytečný tuk. 

Troubu předehřejte na 190-200 °C a květákové placičky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, který jen zlehka potřete olejem. Pečte přibližně 25 minut dozlatova a asi v polovině pečení placičky otočte. 

Květákové placičky podávejte s vařenými bramborami, bramborovou kaší nebo zastudena s čerstvým pečivem.

Náš tip: Pokud byste raději verzi bez housky, můžete si připravit tyto květákové placičky. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více