Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka z řapíkatého celeru s cizrnou a kuskusem
Zdroj: Toprecepty, maris

Cizrna je jednou z luštěnin, které stojí za to věnovat pozornost. Výborně chutná a skvěle ji zkombinujete do nejrůznějších jídel. Zjistěte, jak si ji oblíbit a dobře připravit.

Proč si dát cizrnu

Cizrna chutí trochu připomíná oříšky a původně pochází z Indie. Oblíbená je hlavně na Středním východě. Má široké využití v teplé i studené kuchyni. Cizrna beraní, kterou můžete také znát jako římský hrách patří mezi výborné luštěniny. Je také velmi cenná na důležité nutriční látky. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamíny A, C a E. Z minerálních látek je v cizrně zastoupen mangan, fosfor, měď, selen, zinek, železo, vápník a hořčík.

Prospěšné je také zastoupení omega 6 nenasycených mastných kyselin a luštěnina je i kvalitním zdrojem bílkovin. Z cizrny se připravují oblíbené smažené kořeněné koule, známé jako falafel, ale také třeba hummus, což je kaše nebo dip z rozmačkané uvařené cizrny smíchané se sezamovou pastou, olivovým olejem, citronovou šťávou, česnekem a solí.

Jak se správně vaří cizrna

Cizrnu si můžete koupit v suchém stavu. Je třeba ji nejdříve namočit, vaří se až pak. Kdo pospíchá, tak si může pořídit uvařenou a naloženou cizrnu v nálevu (ve skle nebo v plechovce).

Jak připravit suchou cizrnu

Podobně jako ostatní luštěniny, i cizrnu je dobré namočit do vody alespoň na 8 hodin. Někdy se doporučuje i jedno- až dvoudenní naklíčení, čím se nastartují enzymatické procesy a tím je cizrna nejen chutnější, ale i stravitelnější a bohatší na cenné látky. Cizrna namáčením mnohem zvětší svůj objem. Když budete vybírat nádobu na namáčení, tak na to pamatujte.

Jak na to? Cizrnu nejdříve propláchněte, pak ji zalijte vodou a nechte bobtnat při pokojové teplotě. Vodu vyměňte alespoň dvakrát denně. Tu pak slijte a nenaklíčená semena odstraňte. Znovu propláchněte, přidejte čistou vodu, dejte do hrnce a přiveďte k varu. Cizrnu je třeba vařit velmi pozvolna asi hodinu. Solte až nakonec.

Zkuste tvrdost luštěniny a případně ještě dovařte. Co je dobrou vychytávkou, je trik se slupkou. Uvařenou cizrnu prudce zchlaďte ledovou vodou. Právě tím se slupky uvolní a nebudou tak nadýmavé. Pokud se slupky neuvolní, tak je opatrně promněte v dlaních a slupku sloupněte. Bez nich nebudou tak nadýmavé. K tomu pomohou i klasické bylinky, jako je tymián, saturejka, libeček, majoránka.

Polévka s cizrnou

Z cizrny můžete připravit řadu hřejivých polévek. Někdy hraje hlavní roli v pokrmu, jindy má doplňující funkci. Jak využít cizrnu v polévce? Můžete ji přidat do zeleninových polévek kteréhokoliv druhu. Její příjemná mírně oříšková chuť nebude na škodu. Když vyzkoušíte polévku z řapíkatého celeru s cizrnou a kuskusem, budete překvapeni výraznou a příjemnou chutí.

Hummus

Jak jste si už mohli přečíst, humus je pomazánka nebo dip, oblíbený hlavně na Středním východu. Vyrábí se z rozmixované uvařené cizrny, smíchané se sezamovou pastou tahini a olivovým olejem. Variant můžete ale najít spoustu. K uvedeným ingrediencím můžete přidat dýni, řepu, sekané oliviy, sušená rajčata, hodí se i bylinky (třeba kari koření, chilli, a tymián).

Takto se připravuje základní varianta hummusu. Na dochucení je nezbytná citronová šťáva. A pokud si chcete skutečně pochutnat, dejte si hummus s karamelizovanou cibulí jako výbornou ozdobou.

Falafel

Falafel jsou smažené cizrnové kuličky. Pokrm původně pochází z Egypta (někdy se uvádí Indie). Vtip tohoto jídla je v tom, že se cizrna mixuje syrová. Smažené, kmínem, česnekem a chilli kořeněné, kuličky zvané falafel si můžete připravit během chvilky. Hotovou směs je ale třeba nechat před smažením dvě hodiny stát. 

Náš tip: Přichystejte si falafel podle tohoto videoreceptu

Cizrnový salát

Také cizrnový salát je poměrně vděčné jídlo. Můžete ho třeba pojmout jako „využívání zbytků“. Jak už jsme uvedli, cizrna totiž výborně ladí prakticky ke všem ingrediencím na slanou kuchyni. Pokud máte nasbírané zásoby hub (nebo žampiony) využijte je v teplém cizrnovém salátu s houbami a zelím, vše dobarvené rajčátky. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více