Pět výborných jídel z kopřiv: Polévka s pohankou zasytí a šťavnatá masová roláda s kopřivovou náplní překvapí i labužníky
9. 4. 2024 Vaření
Kopřivy právě začínají růst, což je skvělá příležitost zařadit si tuto bylinku do jarního jídelníčku. Možná vás překvapí, kolik netradičních a chuťově zajímavých pokrmů se z nich dá připravit.
Výborná jídla z kopřiv
Snadno dostupná rostlina se stále častěji opět vrací do našich kuchyní. Mladé listy kopřivy jsou výborným doplněním jídelníčku. Využitím je rostlina podobná špenátu, častěji se ale uplatňuje v teplé kuchyni. Když kopřivy zbavíme žahavosti třeba pomocí válečku na nudle, budeme tuto rostlinku mít k dispozici třeba i do salátu. Základem je vždy ovšem mít listy kopřivy natrhané na správných místech.
Mohlo by vás zajímat
1. Kopřivová polévka
Kopřivy využíváme především v jarní kopřivové polévce. Polévka s kopřivami může být podobná té špenátové, ale také si můžeme přichystat odlišnější variantu.
Na čtyři porce si připravte: 1 cibuli, 1 mrkev, 2 střední brambory, 2 hrsti mladých kopřiv, 1/2 hrnku pohankové lámanky, 1 vejce, drůbeží vývar, sůl, mletý pepř a 1 lžíci másla.
Jak na to? V hrnci rozpusťte máslo. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno a přidejte na rozpálené máslo. Mrkev a brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Když cibule zesklovatí, přidejte mrkev a brambory, společně restujte. Zalijte vývarem, dle potřeby osolte, opepřete a povařte.
Kopřivy propláchněte pod vodou, pak dejte do cedníku a spařte vařící vodou a nechte je okapat. Pak je nasekejte. Když jsou mrkev a brambory měkké, rozklepněte k nim vejce, promíchejte, přidejte kopřivy a vsypte pohankovou lámanku. Dobře promíchejte.
Když se polévka začne znovu vařit, přiklopte ji pokličkou, vypněte sporák a nechte přiklopené asi 20 minut v klidu. Pohanka změkne. Pak pokličku dejte pryč, vše dobře promíchejte a můžete podávat. S kouskem chleba nebo pečiva polévka plně nahradí hlavní chod.
2. Nákyp s kopřivou
Kopřivy nemusíme dávat jen do polévky, skvěle se hodí i do různých nákypů. Nádivku s kopřivami nemusíme připravovat jen na Velikonoce. Nákypy se zelenými rostlinkami jsou příjemným zpestřením jídelníčků. Jsou výborné na chuť a krásné i na pohled. A když do nich přidáme mandle, báječně křupají. Mohou se podávat i bez masa.
Náš tip: Přichystejte si voňavé a nadýchané kopřivové suflé.
Mohlo by vás zajímat
3. Slané koláče s kopřivou
Jak už jsme uvedli, hodí se kopřiva všude tam, kam se dává špenát. A špenát se také využívá do slaných koláčů. Můžeme si třeba přichystat některou z variant koláče quiche. Základem je korpus, na který se dává slaná náplň. Může jít například o směs mladých kopřiv, sýru, vajec a koření.
Náš tip: Přichystejte si tento koláč quiche a využijte kopřivy.
4. Muffiny s kopřivou
Slané muffiny dobře poslouží jako snídaně, svačina, ale i jako večeře. Tyto slané dobroty mohou dostatečně zasytit. Připravují se třeba se sýrem, využívají se ale také nejrůznější bylinky. Sáhnout můžeme právě i po kopřivách. Luxusní variantou jsou například kynuté slané muffinky.
Náš tip: Připravte si snadno kopřivové košíčky.
Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…
5. Masová roláda s kopřivou
Masové rolády připravujeme na nespočet variant. Základem bývá dobře ochucené mleté maso, obvykle napůl vepřové a hovězí. Nejčastěji dovnitř dáváme vajíčka, hodí se využít i zeleninu (třeba papriku), dobré jsou i sýry, výborné jsou i bylinky. A v jarních receptech se skvěle uplatní právě kopřiva. Přichystejte si jednoduchou roládu s náplní z kopřivy, která je krásně barevná a plná chutí.
Náš tip: Kromě jídel s touto bylinkou si můžete připravit i kopřivový sirup podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nejdůležitější odpovědi na téma kopřivy: Kde je sbírat, jak je zbavit žahavosti i v čem nám pomůže váleček na nudle
Kopřivová polévka podle kuchaře Romana Pauluse: Je levná, snadná a s pošírovaným vejcem a chlebovými chipsy báječně chutná
Proč kopřivy žahají? Bylina s nebezpečnou pověstí je zázrakem pro zdraví
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak netradičně využít čerstvé kopřivy: Připravte si třeba osvěžující limonádu plnou vitaminů
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Mladé kopřivy zpestří jídelníček: Nahradí špenát a ochutí slané koláče či míchaná vajíčka, sbírat se musí na správných místech