Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mladé kopřivy zpestří jídelníček: Nahradí špenát a ochutí slané koláče či míchaná vajíčka, sbírat se musí na správných místech
Zdroj: Pixabay, Mareefe

Jedny z prvních jarních rostlin jsou i kopřivy. Vydejte se na sběr mladých rostlinek a zpestřete si jídlo touto nečekaně užitečnou a dobrou bylinkou. Poradíme, do čeho se hodí a jak ji nejlépe využít.

Kdy sbírat kopřivy

Kopřiva dvoudomá je nejen plevel, který na zahradě nechceme, ale zároveň také rostlina, kterou můžeme využít v kuchyni i péči o tělo. Je tedy otázkou, jestli bylinku přece jen nevzít na milost. Kopřivu sbíráme už brzy zjara, když začne růst. Nejlepší jsou právě mladé výhonky. Kopřivu se doporučuje sbírat do poloviny května, kdy má ještě dostatek sil.

Kde sbírat kopřivy

Kopřivy jsou všudypřítomným plevelem. Ale ne vždy je vhodné tyto byliny sbírat. Nevhodná jsou místa okolo silnic, silně znečištěné prostory, ale také místa, kam se chodí venčit psi. Úplně vhodné místo není ani v okolí polí. Tam se na ně totiž dostávají nejrůznější postřiky. Kopřivu najdeme většinou ve stínu: u stromů, v příkopech, na louce. Kopřivy se ale krátce tepelně upravují, takže se znečištění částečně odstraní.

Jak sbírat kopřivy

Kopřivy opatrně trháme za stonky nebo stříháme. Když je držíme za stonky, nežahají. Pokud chceme kopřivy rychle natrhat, raději si vezmeme rukavice. V drobných chloupcích kopřivy se ukrývá ostrá šťáva s kyselinou mravenčí, která má za následek zčervenání i drobné puchýřky. Do jídla se využívají mladé listy.

Jak zpracovat kopřivy

Nemusíme mít obavy, že jídlo s kopřivou je chuťově nepříjemné. Pokud kopřivy správně zpracujeme, nebudou pálit. Aby kopřiva nežahala, je důležité nať a listy spařit horkou vodou. Kopřivu můžeme dát i do salátu, pak je třeba odstranit žahavé chlupy. Stačí pevně přejet list válečkem na nudle. Variantou je ale i rozdrcení chloupků mezi dvěma kuchyňskými prkénky.

Výbornou možností, jak skladovat kopřivy, je jejich sušení. Kopřivy můžeme sušit při teplotě max. na 42 °C. Bez stonků ji naskládáme na sušicí plata tak, aby se nepřekrývaly, a pravidelně je obracíme, aby nedošlo ke spálení. Suché kopřivy poznáme tak, že při dotyku chrastí.

Jarní

Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…

Co se dělá z kopřiv

Jak kopřivy chutnají? Jde se zhruba o kombinaci špenátu a nahořklé rukoly. Kopřivy se hodí do jakéhokoliv tepelně upraveného jídla, kam dáváme špenát. Může jít o polévku, různé nákypy, slané koláče, muffiny, masové rolády, míchaná vajíčka, ale i třeba do šunkofleků. Variantou jsou ale také různé nápoje. Ať už je to čaj, limonáda nebo třeba sirup. 

Náš tip: Připravte si podle tohoto videoreceptu kopřivový sirup:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více