Pařížské rohlíčky chutnají báječně. Vytvoříme je z kombinace křehkého ořechového těsta, pařížského krému a čokolády
Oblíbený zákusek, ale také tradiční cukroví na Vánoce, to jsou pařížské rohlíčky. Možná se vám zdá příprava složitá, ale nemusíte se obávat. S naším osvědčeným receptem je snadno zvládnete a věříme, že o Vánocích budou u vás velmi oblíbené.
Pařížské rohlíčky jsou spojením elegance a lahodné ořechovo-čokoládové chuti. Svůj název mají podle pařížského krému, který se připravuje z čokolády a smetany a má využití také jako náplň do dortů a moučníků. Pařížské rohlíčky patří na přípravu k jednoduchým zákuskům, kdy po upečení těsta už jen korpus plníme krémem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit ořechový základ rohlíčků
Nejčastěji do těsta používáme mleté vlašské ořechy, které umeleme co nejjemněji, aby těsto bylo jemné a křehké. Pokud jsou pro vás vlašáky příliš chuťově výrazné, můžete použít také mandle nebo lískové ořechy. Základ pak bude ještě jemnější a chutí bude připomínat makronky.
Na jednu dávku budeme potřebovat:
- 5 bílků,
- 200 g mletých vlašských ořechů,
- 400 g cukru krupice,
- 50 g hladké mouky.
Bílky s cukrem ušleháme nad párou a po chvíli přidáme mleté ořechy. Šleháme přibližne 10-15 minut. Vmícháme mouku a cukrářským sáčkem tvoříme na pečicí papír rohlíčky. Pokud se nám nebudou dařit rohlíčky, můžeme nachystat třeba tyčinky. Druhým názvem se jim říká škaredé rohlíčky, i když málokdy se opravdu nepovedou. Sušíme v troubě při 120-150 °C asi 15-20 minut.
Jak připravit pařížský krém
Pařížský krém je nadýchaný a má plnou čokoládovou chuť. Připravuje se buď z holandského kakaa, nebo z čokolády.
- Budeme potřebovat: 6 vajec, 240 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 60 g kakaa a 500 g másla. Ve vodní lázni šleháme vejce, cukr a kakao. Směs zesvětlá a zhoustne.
- Necháme vychladnout, vmícháme do změklého másla a prošleháme.
- Takto připravený krém vydrží v chladu až 5 dní. Trvanlivost můžeme prodloužit přidáním likéru s alkoholem (mandlového, vaječného, ořechového), který dodá rohlíčkům příjemnou vůni.
Krém nastříkáme na vychladlé rohlíčky pomocí cukrářského sáčku. Necháme ztuhnout v lednici a poté namáčíme do rozpuštěné čokolády. Jak na to, můžete zhlédnout v následujícím videu.
Rohlíčky skladujeme v chladu - jednotlivé vrstvy proložíme alobalem, aby se k sobě nepřilepily.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 18 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Jak poznat kvalitní vlašské ořechy? Jen takové se hodí ke konzumaci, při špatném prosušení nebo skladování snadno chytnou plíseň
Alobal je dobrý pomocník na občasnou přípravu pokrmů. Hodí se hlavně na výletech a při grilování
Pařížskou šlehačku a pařížský krém zvládnete s našimi radami snadno. Víte, jak je od sebe rozpoznat?
Komentáře