Pařížský krém na plnění zákusků, rolád, dortů
Nadýchanou pařížskou šlehačku zná asi každá hospodyňka, ale co takhle pařížský krém? Přinášíme vám roky osvědčený recept podle cukrářských norem, který se vám vždy povede. Jemný kakaový krém se používá už desítky let například do rolád, zákusků i cukroví.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 28 464 kJ / 6 803 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 27,50 g |
Tuky | 563,00 g |
Vláknina | 22,00 g |
Cholesterol | 1,53 g |
Sodík | 215 mg |
Sůl | 0,55 g |
Sacharidy | 395,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Smotanu s cukrom privedieme do varu. Musi regulérne vrieť a cukor musí byť rozpustený.
Krok 2: Kastról odložíme zo zdroja tepla a hneď do horúcej smotany vysypeme kakao.
Krok 3: Metličkou ho poriadne zamiešame a vymiešame hladký krém.
Krok 4: Uvarený parížsky základ odložíme do chladu.
Krok 5: Keď je základ dokonale vychladnutý, nakrájame do neho malé kocky masla a začneme šľahať.
Krok 6: Šľaháme na strednom stupni, po celej nádobe, v ktorej krém šľaháme. Šľaháme trpezlivo nejakých 15 minút a dávame pozor na moment, keď krém už nenaberá na objeme, ale začne rednúť. Správne vyšľahaný krém viditeľne naberie na objeme a zbledne. Keď ho pretriem opakom lyžice, tak sa nám sem-tam vytvoria malé póry.
Krok 7: Tento krém je skvelý na napĺňanie múčnikov, pri správnom chladnom skladovaní vydrží určite aspoň 5 dní, bez zmenenia chuti a zmeny objemu a konzistencie.
Krok 8: Pri špeciálnych múčnikoch pridávame do základného uvareného krému okrem masla aj stužený tuk.
Krok 9: Týmto plníme hlavne vtedy, keď je cesto natoľko pevné, že potrebuje super pevný krém, napríklad Pražské gule, alebo naopak vtedy, keď krém nemá oporu a potrebuje držať sám od seba, napríklad Parížske rožky.
Krok 10: Múčniky s parížskym krémom so stuženým tukom vydržia pri chladnom skladovaní určite týždeň.
Zveřejněno 1. 1. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pařížský krém na plnění zákusků, rolád, dortů
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/A2mj
Moje poznámka
Pařížský krém na plnění zákusků, rolád, dortů
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/A2mj
Nejnovější recepty
Koláč s rybízem, muchovníkem a drobenkou
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky pečeně v pikantní směsi
Přidáno před 12 hodinami
Marinované kotlety s koriandrem
Přidáno 12. 7. 2025 18:41:50
Makový dortík
Přidáno 12. 7. 2025 18:37:15
Grilované maso v černém pivu
Přidáno 12. 7. 2025 18:29:14
Ledvinky na špeku
Přidáno 12. 7. 2025 18:23:50
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Farmářská krkovička v cibuli a pivu
Hanka004 před 7 hodinami
Rybízový hrnečkový koláč s drobenkou
karinpekarkova před 7 hodinami
Cuketový moučník s jablky
svidrnochovas@seznam.cz před 8 hodinami
Rebarborový koláč
kacaba10 před 8 hodinami
Kedlubnové zelí
jana100 před 9 hodinami
Pomazánka z míchaných vajíček s Hermelínem
mertice před 9 hodinami
Vepřová plec na ajvaru
mertice před 11 hodinami
Karamel
Kristynanelly před 13 hodinami
Borůvkový táč
PavelR před 13 hodinami
Meruňkový koláč
Majkas před 13 hodinami
Tématické fráze:
krémy do rolády,
pařížský krém do dortů,
pařižsky krem na dort,
krém do rolády,
pařížský krém na dorty,
pařížský krém,
krémy na dorty a rolády,
krém na roladu,
dorty vynikající krémy do dortů,
pařížský zákusek,
krémy do rolád,
kremy do zakusku,
recept na krém do rolády,
pařížský krém recept,
krémy na roladu,
kremy na rolady,
jednoduchý krém do rolády,
pařizsky krem do rolady,
krém ze ztuženého tuku,
krém na pařížský dort
Suroviny:
smetana ke šlehání,
cukr krystal,
kakao,
máslo,
tuk ztužený
Komentáře (30)
K
Dakujem za uznanie a pekny den.