Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak se připravuje vaječný likér? Kromě základní verze vyzkoušejte i karamelovou, vanilkovou či kávovou příchuť
Zdroj: Top recepty

Vaječný likér, nebo také koňak, je sladký alkoholický nápoj. Pro jeho milovníky máme několik variant, kterými lze pozměnit chuť základního vaječného koňaku.

Hotový likér poslouží jako krásný dárek, používá se jako součást chutných sladkostí, nebo si ho vychutnáme jen tak, v teple domova. Přestože si ho můžeme koupit hotový, mnozí z nás si ho tradičně připravují sami.

Základní vaječný likér

Na přípravu vaječného likéru nejprve dáme tyto 3 ingredience do hrnce:
  • 1 litr plnotučného mléka
  • 100 g cukru
  • 4 žloutky

Obsah hrnce dobře rozšleháme a na mírném ohni přivedeme za stálého míchání k varu. Poté odstavíme a ještě vmícháme:

  • 1 salko
  • 500 ml rumu

Vanilkový likér

Vanilkový likér se připravuje velmi podobně. Jen použijeme 6 žloutků místo 4 a do hrnce přidáme:

Jinak je postup totožný jako u základního vaječného likéru.

Kávový likér

Pro přípravu kávového likéru nejprve rozmícháme 3 až 6 lžiček instantní kávy v horké vodě. Poté opět v hrnci smícháme mléko, cukr a 4 žloutky, ke kterým přidáme i rozmíchanou kávu. Po uvedení k varu hrnec odstavíme, a vmícháme salko a rum.

Karamelový likér

Pro přípravu karamelového likéru potřebujeme zkaramelizované salko. Použít můžeme již zakoupené zkaramelizované salko, nebo ho vyrobíme z obyčejného salka. Den předem dáme salko v uzavřené plechovce vařit na 1 až 1,5 hodiny ve vodní lázni, čímž dosáhneme jeho zkaramelizování. 

Dále likér připravujeme jako jeho základní vaječnou variantu, jen použijeme zkaramelizované salko místo obyčejného.

Pokud si nejsme jistí, jak při přípravě likérů postupovat, názorně nám poradí následující video:

Skladování likéru

Hotový likér přelijeme do skleněných lahví a skladujeme v chladu. Likér v hezké láhvi, ozdobený větvičkou a mašlí, může být krásným vánočním dárkem.

Likéry v kuchyni lehce začleníme do výtečných řezů, pohárů či cukroví. Vyzkoušejte např. včelí úlky (vosí hnízda), do kterých se vaječný likér používá.

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky