Pět nejlepších způsobů, jak si užít chřest: Zkuste netradiční závin nebo krémovou polévku!
27. 5. 2021 Vaření
Sezóna poctivého křupavého čerstvého českého chřestu vrcholí. Máme proto pro vás několik tipů, jak si tuhle chuťově dokonalou, přitom kaloricky zanedbatelnou lahůdku užít na maximum.
Vitamíny s chutí
Jestli je nějaká ultra zdravá zelenina, která ještě navíc lahodně chutná, pak je to právě chřest. Nejlepší je samozřejmě ten český, který se sklízí právě teď a k dostání je za sympatické ceny. Chřest obsahuje hodně vlákniny, zato málo kalorií a je bohatý na vitamíny (B, C, E a K) a minerály (vápník, železo, hořčík, zinek, draslík). Navíc se velmi snadno zpracovává. Bílý chřest je potřeba zbavit dřevnaté slupky; musíte jej od „hlavičky“ dolů oloupat a odkrojit tuhý konec, u zeleného a fialového stačí jen odkrojit konce. Následně se chřest, většinou svázaný do svazku po šesti či více kusech, vaří ve vroucí osolené a citronem, cukrem a máslem ochucené vodě. Ale jen krátce, aby zůstal uvnitř měkký a zvenku stále na skus křupavý. Máme pro vás pět možností, jak chřest připravit.
Mohlo by vás zajímat
Jednoduchý teplý předkrm
Vařený chřest stačí posypat nasucho opraženou strouhankou a pokapat rozpuštěným máslem, případně doplnit na pánvi prohřátou vepřovou či kuřecí šunkou, nebo chřest na talíři obalit parmskou šunkou. Vynikající je i chřest se sýrovou omáčkou.
Chřestová polévka
Jednoduchá, přitom výtečná a sytá je i chřestová polévka. Stačí chřest jen uvařit dohromady s bramborami a pak vše rozmixovat. Anebo zkuste chřestový krém s pórkem. Polévku můžete dochutit bílým vínem a podávat s chlebovými krutony, případně s osmaženou cibulkou.
Mohlo by vás zajímat
Chřest jako hlavní jídlo
Chřest jako hlavní jídlo by byl samotný moc „hladový“, proto je ideální, když jej zapečete třeba s vajíčky a sýrem. Výborný je i zapečený chřest s bramborami a cuketou. A zapomenout nesmíme ani na chřest s holandskou omáčkou.
Chřestová příloha
Tip pro všechny, kteří chtějí hubnout: nahraďte chřestem brambory nebo rýži! Kila poletí dolů jako po másle. Chřest se dobře hodí jako příloha ke kuřecímu nebo jinému drůbežímu steaku, případně i k pečené rybě. Takový marinovaný losos na zeleném chřestu, to je delikatesa!
Mohlo by vás zajímat
Chřest nasladko
Ano, i to je možné. Nejlepší kombinace jsou chřest a jahody nebo chřest a rebarbora. Zkuste třeba chřest s jahodami a mozzarelou, anebo si udělejte chřestový závin s rebarborou. Chřest je potřeba předem uvařit bez soli a poté jej společně s krátce povařenou rebarborou naklást na listové těsto, ochutit skořicí, cukrem, případně rozinkami, zabalit a upéct. Tak dobrou chuť!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
To jste ještě nejedli: Jahodové lasagne vás dostanou do kolen!
Který chřest se musí oloupat a jak jednoduše na to, vám prozradí naše názorné video
Zamilujte se do chřestu: Naučte se holandskou omáčku, se kterou je nejlepší
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12