Sezóna českého chřestu začíná! Připravte si dobrotu podle Marie-Janků Sandtnerové
16. 4. 2021 Vaření
Je libo něco svěžího a dobrého? Právě teď u nás startuje chřestová sezóna! Chřest se tedy nemusí odnikud dovážet a vychutnáte si jej krásně čerstvý. Navíc, ten náš český nemá ve světě konkurenci!
Chřest v průběhu věků
Chřest byl oblíbenou zeleninou už v dobách antiky, ale popularitu si udržel i v dalších stoletích. V knize The Perfumed Garden z 15. století jej oslavuje její autor, Al-Nafzawi, jako zeleninu s afrodiziakálními účinky. Díky tomu pak chřest získal i přezdívku „špička lásky“. Tahle zelenina se s úspěchem pěstuje i u nás a český chřest byl vyhlášenou delikatesou již za dob první republiky, kdy se vyvážel do celé Evropy. Jak ale uvádí stránka Český chřest, s likvidací soukromých zemědělců a znárodňováním byla posléze převážná většina produkce zničena a chřest se na česká pole vrátil až v 90. letech. Svoji skutečnou renesanci u nás ale zažívá hlavně od přelomu tisíciletí a navrací se tak zpátky ke své zašlé slávě.
Mohlo by vás zajímat
Český chřest byl totiž ve světě pojmem a známkou té nejvyšší kvality, podobně jako české pivo. A stejně jako pivem je proslaveno město Plzeň, chřestu pak zase patří Hostín na Mělnicku. Právě tam se v současné době odehrává největší česká produkce chřestu a odtud pochází nejen chřest bílý a zelený, ale také speciální odrůda chřestu fialového.
Zdraví, které chutná
Chřest obsahuje hodně vlákniny a málo kalorií, je také bohatý na vitaminy (B, C, E a K) a minerály jako jsou například vápník, železo, hořčík, zinek, draslík nebo fosfor. Díky tomu jde o dietní a zdraví prospěšnou zeleninu, která se navíc kuchyňsky velmi snadno připravuje. Bílý chřest je potřeba zbavit dřevnaté slupky; musíte jej od „hlavičky“ dolů oloupat, u zeleného a fialového stačí odkrojit dřevnaté konce. Následně se chřest, většinou svázaný do svazku po šesti či více kusech, vaří ve vroucí, osolené a citronem, cukrem a máslem ochucené vodě. Ale pozor! Chřest se vaří krátce, aby zůstal uvnitř měkký a zvenku stále na skus křupavý.
Mohlo by vás zajímat
Od polévky po koláč
A co si z chřestu uvařit? Jedno z nejlepších jídel je podivuhodně prosté. Stačí chřest zkrátka uvařit, a pak jej podávat s osmaženou strouhankou a pokapaný máslem, případně jen s máslem. Další možností je udělat chřest obalovaný podobně jako řízek. Jako skvělý teplý předkrm nebo hlavní chod s přílohou se uplatní i chřest přelitý různými druhy omáček. Nejznámější je chřest s holandskou omáčkou. Skvělé jsou ale i chřestové polévky. V nejjednodušší verzi stačí chřest na polévku jen uvařit, rozmixovat s uvařenými bramborami či s jinou vařenou zeleninou, například s pórkem, a dochutit smetanou. Výtečné je také krémové chřestové rizoto na italský způsob, nebo plněné kuřecí maso s chřestem. Případně si ke svačince upečte slaný koláč s chřestem a sýrem.
Chřest podle Sandtnerky
Pokud milujete staré časy, zkuste chřest s omáčkou podle receptu z roku 1936, jak jej ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů uvádí Marie-Janků Sandtnerová: Ve slané vodě uvařený chřest vložíme do omáčky upravené z máslové jíšky a vody, v níž se chřest vařil, opepříme, přisolíme, okyselíme citronovou šťávou a přisypeme jemně sekanou zelenou petrželku.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pařížskou šlehačku a pařížský krém zvládnete s našimi radami snadno. Víte, jak je od sebe rozpoznat?
Pařížská šlehačka 250 ml tekuté smetany ke šlehání zahříváme s 350 g moučkového cukru, když se začne ze smetany kouřit, důkladně do ní rozkvedláme… Číst více
Jak připravit pařížský krém. Skvěle se hodí na ořechové rohlíčky i do trubiček
Ať už připravujeme pařížskou šlehačku či krém, příprava není vůbec složitá a uspokojí především milovníky čokolády a kakaa. Krém má temně hnědou… Číst více
Retro dezert: Upečte si pařížské rohlíčky jako z cukrárny! Dokonalá kombinace krému a křupavého těsta vás nadchne!
Patří k nejoblíbenějším zákuskům vůbec. Mohou být… Číst více
Pařížské rohlíčky jako cukroví s jemným krémem: S čokoládovou polevou jsou krásně vláčné a božsky chutnají
Máte rádi pařížské rohlíčky? Oblíbený zákusek je… Číst více
Buchty po ránu: Pařížské rohlíčky Josefa Maršálka vás uchvátí kombinací slaných arašídů v korpusu a pařížského krému
V posledním díle pořadu Buchty po ránu to bylo… Číst více
Pařížské rohlíčky chutnají báječně. Vytvoříme je z kombinace křehkého ořechového těsta, pařížského krému a čokolády
Pařížské rohlíčky jsou spojením elegance a lahodné ořechovo-čokoládové chuti. Svůj název mají podle pařížského krému, který se připravuje z čokolády… Číst více
Pařížské rohlíčky: S námi je zvládnete hned napoprvé
Klasický postup na rohlíčky je poměrně složitý, ale s námi je zvládnou i ti, kteří toto cukroví zkouší poprvé. Budeme potřebovat misku na těsto,… Číst více
Jak připravit dokonalé pařížské rohlíčky. Křehké těsto s nadýchaným krémem
Pařížské rohlíčky jsou typickým vánočním cukrovím i zákuskem běžně dostupným v cukrárnách. Jsou upečené z ořechového těsta, doplněné vyšlehaným… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Wurstsalat: Pikantní německá salámová pochoutka může být i z točeňáku nebo českých špekáčků, nejlepší je k pivu
Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 3 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 4 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 6 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce