Sezóna českého chřestu začíná! Připravte si dobrotu podle Marie-Janků Sandtnerové

16. 4. 2021 10:03

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty, mika59 Zdroj: Toprecepty, mika59
Je libo něco svěžího a dobrého? Právě teď u nás startuje chřestová sezóna! Chřest se tedy nemusí odnikud dovážet a vychutnáte si jej krásně čerstvý. Navíc, ten náš český nemá ve světě konkurenci!

Chřest v průběhu věků

Chřest byl oblíbenou zeleninou už v dobách antiky, ale popularitu si udržel i v dalších stoletích. V knize The Perfumed Garden z 15. století jej oslavuje její autor,  Al-Nafzawi, jako zeleninu s afrodiziakálními účinky. Díky tomu pak chřest získal i přezdívku „špička lásky“. Tahle zelenina se s úspěchem pěstuje i u nás a český chřest byl vyhlášenou delikatesou již za dob první republiky, kdy se vyvážel do celé Evropy. Jak ale uvádí stránka Český chřest, s likvidací soukromých zemědělců a znárodňováním byla posléze převážná většina produkce zničena a chřest se na česká pole vrátil až v 90. letech. Svoji skutečnou renesanci u nás ale zažívá hlavně od přelomu tisíciletí a navrací se tak zpátky ke své zašlé slávě.

Co připravit z netradiční zeleniny a ovoce

Co připravit z netradiční zeleniny a ovoce

Topinambury, kardy, vodnice, štěrbák, mangold, kaki, líčí a ostatní v naši kuchyni ještě nejsou…

Český chřest byl totiž ve světě pojmem a známkou té nejvyšší kvality, podobně jako české pivo. A stejně jako pivem je proslaveno město Plzeň, chřestu pak zase patří Hostín na Mělnicku. Právě tam se v současné době odehrává největší česká produkce chřestu a odtud pochází nejen chřest bílý a zelený, ale také speciální odrůda chřestu fialového.

Zdraví, které chutná

Chřest obsahuje hodně vlákniny a málo kalorií, je také bohatý na vitaminy (B, C, E a K) a minerály jako jsou například vápník, železo, hořčík, zinek, draslík nebo fosfor. Díky tomu jde o dietní a zdraví prospěšnou zeleninu, která se navíc kuchyňsky velmi snadno připravuje. Bílý chřest je potřeba zbavit dřevnaté slupky; musíte jej od „hlavičky“ dolů oloupat, u zeleného a fialového stačí odkrojit dřevnaté konce. Následně se chřest, většinou svázaný do svazku po šesti či více kusech, vaří ve vroucí, osolené a citronem, cukrem a máslem ochucené vodě. Ale pozor! Chřest se vaří krátce, aby zůstal uvnitř měkký a zvenku stále na skus křupavý.

Od polévky po koláč  

A co si z chřestu uvařit? Jedno z nejlepších jídel je podivuhodně prosté. Stačí chřest zkrátka uvařit, a pak jej podávat s osmaženou strouhankou a pokapaný máslem, případně jen s máslem. Další možností je udělat chřest obalovaný podobně jako řízek. Jako skvělý teplý předkrm nebo hlavní chod s přílohou se uplatní i chřest přelitý různými druhy omáček. Nejznámější je chřest s holandskou omáčkou. Skvělé jsou ale i chřestové polévky. V nejjednodušší verzi stačí chřest na polévku jen uvařit, rozmixovat s uvařenými bramborami či s jinou vařenou zeleninou, například s pórkem, a dochutit smetanou. Výtečné je také krémové chřestové rizoto na italský způsob, nebo plněné kuřecí maso s chřestem. Případně si ke svačince upečte slaný koláč s chřestem a sýrem. 

Chřest podle Sandtnerky

Pokud milujete staré časy, zkuste chřest s omáčkou podle receptu z roku 1936, jak jej ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů uvádí Marie-Janků Sandtnerová: Ve slané vodě uvařený chřest vložíme do omáčky upravené z máslové jíšky a vody, v níž se chřest vařil, opepříme, přisolíme, okyselíme citronovou šťávou a přisypeme jemně sekanou zelenou petrželku.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 35 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Lehké dorty na jaro: Chce to tvaroh a čerstvé ovoce. Pro děti připravte jedinečný palačinkový

Lehké dorty na jaro: Chce to tvaroh a čerstvé ovoce. Pro děti připravte jedinečný palačinkový

Ať už je důvod jakýkoliv, každá pořádná oslava potřebuje dort. V teplém počasí ale nikdo nechce…
Sladké obědy (nejen) pro děti: Jak nepřipálit krupicovou kaši a upéct dokonalou zemlbábu?

Sladké obědy (nejen) pro děti: Jak nepřipálit krupicovou kaši a upéct dokonalou zemlbábu?

Ne každý den je posvícení a ne každý den máme chuť na maso či zeleninu. Sladká teplá jídla bývala…
Jak na koprovku jako od babičky? Držte se těchto zásad a už ji nebudete vařit jinak

Jak na koprovku jako od babičky? Držte se těchto zásad a už ji nebudete vařit jinak

Patříte také k těm, kterým kopr voní a chutná? Pak se vám můžou hodit osvědčené postupy našich…
Úsporné vaření podle Anuše Kejřové: Ochutnejte zelí z brukve nebo nudlový nákyp s čokoládou

Úsporné vaření podle Anuše Kejřové: Ochutnejte zelí z brukve nebo nudlový nákyp s čokoládou

Využívat zbytky nebo se snažit vařit levně, to není nic nového. Kdysi se takhle vařívalo běžně a ke…
Nedělní snídaně do postele: Udělejte si luxusní kaši, zapečené toasty nebo jemnou omeletu

Nedělní snídaně do postele: Udělejte si luxusní kaši, zapečené toasty nebo jemnou omeletu

Většina z nás má celý týden shon, tak bychom si měli neděli užít jako sváteční den volna. A proč se…
Mechový dort je hit! Víte, jak se peče a díky jaké přísadě je tak zelený?

Mechový dort je hit! Víte, jak se peče a díky jaké přísadě je tak zelený?

Ačkoliv zelený dort ozdobený ovocem a připomínající lesní zátiší vznikl už dříve, až v posledních…
Propadněte studeným polévkám: Naučíme vás slavné gazpacho i bulharský tarator

Propadněte studeným polévkám: Naučíme vás slavné gazpacho i bulharský tarator

Milujete polévky, ale v teplém počasí byste si raději dali něco chladnějšího? Tenhle zdánlivý…
Drobenka je malý zázrak na koláčích. Jak ji dovést k dokonalosti?

Drobenka je malý zázrak na koláčích. Jak ji dovést k dokonalosti?

Je to pomyslná třešnička na dortu. Poslední krok při přípravě kynutých koláčů a koláčků i jiných…