Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezóna českého chřestu začíná! Připravte si dobrotu podle Marie-Janků Sandtnerové
Zdroj: Toprecepty, mika59

Je libo něco svěžího a dobrého? Právě teď u nás startuje chřestová sezóna! Chřest se tedy nemusí odnikud dovážet a vychutnáte si jej krásně čerstvý. Navíc, ten náš český nemá ve světě konkurenci!

Chřest v průběhu věků

Chřest byl oblíbenou zeleninou už v dobách antiky, ale popularitu si udržel i v dalších stoletích. V knize The Perfumed Garden z 15. století jej oslavuje její autor,  Al-Nafzawi, jako zeleninu s afrodiziakálními účinky. Díky tomu pak chřest získal i přezdívku „špička lásky“. Tahle zelenina se s úspěchem pěstuje i u nás a český chřest byl vyhlášenou delikatesou již za dob první republiky, kdy se vyvážel do celé Evropy. Jak ale uvádí stránka Český chřest, s likvidací soukromých zemědělců a znárodňováním byla posléze převážná většina produkce zničena a chřest se na česká pole vrátil až v 90. letech. Svoji skutečnou renesanci u nás ale zažívá hlavně od přelomu tisíciletí a navrací se tak zpátky ke své zašlé slávě.

Český chřest byl totiž ve světě pojmem a známkou té nejvyšší kvality, podobně jako české pivo. A stejně jako pivem je proslaveno město Plzeň, chřestu pak zase patří Hostín na Mělnicku. Právě tam se v současné době odehrává největší česká produkce chřestu a odtud pochází nejen chřest bílý a zelený, ale také speciální odrůda chřestu fialového.

Zdraví, které chutná

Chřest obsahuje hodně vlákniny a málo kalorií, je také bohatý na vitaminy (B, C, E a K) a minerály jako jsou například vápník, železo, hořčík, zinek, draslík nebo fosfor. Díky tomu jde o dietní a zdraví prospěšnou zeleninu, která se navíc kuchyňsky velmi snadno připravuje. Bílý chřest je potřeba zbavit dřevnaté slupky; musíte jej od „hlavičky“ dolů oloupat, u zeleného a fialového stačí odkrojit dřevnaté konce. Následně se chřest, většinou svázaný do svazku po šesti či více kusech, vaří ve vroucí, osolené a citronem, cukrem a máslem ochucené vodě. Ale pozor! Chřest se vaří krátce, aby zůstal uvnitř měkký a zvenku stále na skus křupavý.

Od polévky po koláč  

A co si z chřestu uvařit? Jedno z nejlepších jídel je podivuhodně prosté. Stačí chřest zkrátka uvařit, a pak jej podávat s osmaženou strouhankou a pokapaný máslem, případně jen s máslem. Další možností je udělat chřest obalovaný podobně jako řízek. Jako skvělý teplý předkrm nebo hlavní chod s přílohou se uplatní i chřest přelitý různými druhy omáček. Nejznámější je chřest s holandskou omáčkou. Skvělé jsou ale i chřestové polévky. V nejjednodušší verzi stačí chřest na polévku jen uvařit, rozmixovat s uvařenými bramborami či s jinou vařenou zeleninou, například s pórkem, a dochutit smetanou. Výtečné je také krémové chřestové rizoto na italský způsob, nebo plněné kuřecí maso s chřestem. Případně si ke svačince upečte slaný koláč s chřestem a sýrem. 

Chřest podle Sandtnerky

Pokud milujete staré časy, zkuste chřest s omáčkou podle receptu z roku 1936, jak jej ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů uvádí Marie-Janků Sandtnerová: Ve slané vodě uvařený chřest vložíme do omáčky upravené z máslové jíšky a vody, v níž se chřest vařil, opepříme, přisolíme, okyselíme citronovou šťávou a přisypeme jemně sekanou zelenou petrželku.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více