Na svátečním stole nesmí chybět husa nebo kachna. Je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl?
12. 11. 2021 Vaření
Se svatomartinským posvícením se dlouhá léta pojí pečená husa. Mnohem dostupnější je ovšem její vodní kolegyně – kachna. Pokud tedy husu nemůžete v obchodě sehnat, bez obav ji nahraďte kachnou. Chuťově k sobě mají poměrně blízko, na kachnu ale nemusíte shánět víc strávníků.
Na sv. Martina jedině husa?
Husy a kachny, případně krůty nebo krocani, se tradičně pečou při různých svátečních příležitostech. Už v minulosti se připravovaly o vánočních a velikonočních svátcích a samozřejmě i o posvícení. Byly totiž brány jako symbol hojnosti a báječně se tak hodily k oslavám ukončení hospodářského roku. K svatomartinskému posvícení, které se slaví 11. listopadu, již odpradávna patří husy. Figurují totiž v legendách o svatém Martinovi, kterého rušily při kázání, a nyní tak za trest končí na pekáči. Předností husy je, že je větší než kachna, takže můžete pozvat klidně víc hostů. Kachnu zase bez problémů zkonzumuje čtyřčlenná rodina a nemusí řešit, co se zbytky.
Mohlo by vás zajímat
Vyžadují dlouhé pečení
Husa má protáhlejší tělo a delší krk, kachna se víc podobá slepici, má kratší krk i delší nohy. Husa dosahuje i mnohem větší váhy, může mít až 8 kilogramů, hodně urostlá kachna nanejvýš 4 kg. Kachna proto nevyžaduje tak dlouhé pečení, aby byla měkká a šťavnatá. U husy hrozí, že bude maso tvrdší a tužší. Oběma vodních ptákům svědčí nejvíc dlouhé pečení při mírné teplotě, nejlépe přes noc. Díky tomu se z nich vypeče tuk a v něm se pak maso vlastně konfituje. Díky tomu je krásně měkké a šťavnaté a při porcování se doslova rozpadá a odpadává od kostí. Velkou delikatesou jsou husí játra, hlavně ta ztučnělá od násilně vykrmených hus či kachen. Touto specialitou známou pod názvem foie gras je nejvíc proslavená Francie. Bílá játra specifické jemné máslové chuti, jsou vynikající ve formě paštiky nebo jen nakrájené na plátky a podávané na toastu. Přednost se dává těm husím, které jsou oproti kachním větší. Husí váží kolem 700-900 g, kachní pouze 300-400 g.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší tuk – husí sádlo
Kachní maso je sladké, tučné a tmavé. Populární je třeba i v asijské kuchyni. Husa je zase populárnější v anglicky mluvících zemích jako sváteční pokrm. Husí maso je také tmavé, ale vlastnosti má podobné jako králičí. Oba druhy masa jsou chuťově mnohem výraznější než kuřecí. Jsou totiž tučnější a tuk je, jak známo, nositelem chuti. U pečínky na nedělní oběd tuto problematiku sice moc neřešíme, pokud ale i tak myslíte na dietu a zdraví, v této oblasti husa nad kachnou o trošku vyhrává. Maso z husy je podle webu Calories-info.com méně tučné a tedy i dietnější, obsahuje hodně bílkovin, je v něm větší podíl vitamínu B2 a B6, draslíku, fosforu a také železa. Kachní maso je o trochu tučnější. I ono je ale také bohaté na bílkoviny a aminokyseliny, i když ne tolik jako husí. Lahůdkou je rovněž husí sádlo, je totiž mnohem zdravější, než třeba vepřové nebo vůbec jiné živočišné tuky. Podle webu Blackwellsfarmproduce.co.uk obsahuje husí sádlo až dvě třetiny nenasycených mastných kyselin (tedy zdravých tuků) a jen třetinu těch nasycených nezdravých. Podobné vlastnosti má i kachní sádlo, ale to husí je navíc zdrojem železa a vitaminu B6. Husí tuk je také bohatý na kyselinu olejovou C18.1 (specifický typ mononenasycené mastné kyseliny), která může snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
A co takhle husokachna?
Pokud jste stále na vážkách, kterého opeřence upéct a naservírovat hostům, můžete jít cestou kompromisu a zvolit husokachnu. I když tomu název napovídá, nejde o křížence husy kachny, ale jen dvou druhů kachen - pekingské a pižmové. Velikostí má husokachna blízko ke kachně, dosahuje také váhy kolem 4 kilogramů, její maso je ale méně tučné a tím se podobá husímu. V každém případě je chuťově velmi zajímavé, je tmavé a někteří je dokonce přirovnávají ke zvěřině.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma svatomartinská husa. Podáváme ji tradičně se zelím a knedlíkem na svátek sv. Martina
Svatomartinské rohlíčky jako od babičky: Jednoduchý recept zvládne každý!
Hostina na svatého Martina: Připravte si husí pečínku, svatomartinské rohlíčky nebo kaldoun!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12