Husí prsa trpělivého kuchaře

Colombo65 Kuchař: Colombo65

Drůbeží maso 20 názorů

Suroviny

3 ks husích prsou s kostí a kůží
sůl
kmín
voda
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Husí prsa vydatně potřeme solí jak z vnitřní kostní části, tak i z vnější kožní části, posypeme celým kmínem a za pomoci nože kůži mnohokráte propícháme (bude hodně sádla).

  2. Husí prsa vložíme do pekáče kostí dolů a podlijeme 1 dl vody. Pekáč přikryjeme a pečeme v troubě při teplotě 90°C cca 3 hodiny. Po celou dobu nekontrolujeme a nenakukujeme-byť je to velmi těžké vzhledem k linoucí se vůni po kuchyni.

  3. Po 3 hodinách pekáč vyděláme, prsa přelijeme vypečeným sádlem, které v pekáči necháme, znovu zakryjeme, vrátíme do trouby a při stejné teplotě pečeme další 3 hodiny (opět nenakukujeme a držíme se stolu, neboť ta vůně dostupuje vrcholu).

  4. Po celkem 6 hodinách pekáč vyjmeme a nezakryté dopečeme na kůrčičku cca 30 minut.

  5. Husí prsa vyjmeme – opatrně neboť jsou nádherně rozpadající se. Odstraníme lehkým manévrem hrudní tenkou kost, podélně přepůlíme na porce a podáváme se zelím bílým, červeným, knedlíkem houskovým a bramborovým.

  6. A teď už jen dobrou chuť, neboť Vás čeká odměna: po 6,5 hodinách čekání luxusní chuť nevysušených a ve vlastním sádle konfitovaných husích prsíček. Z pekáče slijeme a scedíme vypečené husí sádlo, které se nám bude hodit při přípravě jiných kulinářských specialit – ale pozor v ledničce vydrží cca jen jeden měsíc.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 228 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Husí prsa trpělivého kuchaře

  • Petrunice Petrunice(neregistrovaný)

    Husí prsa skvělá !!! Pro ostatní k délce úpravy - záleží na stáří husy. Pokud koupíte nějakou mraženou stařenu za stovku kilo, nečekejte žádné zázraky. Mám vyzkoušené husy - samozřejmě chlazené, mražené narvané éčkama mi nesmí na stůl - jak z Lidlu, tak z Kauflandu - obzvlášť v Kaufu měli letos luxusní chlazená jak prsa, tak stehna, cca 250 za kilo - a maso v pohodě. Stehna byla menší (mladá husa), pekla jsem je s jablky cca 5 hodin, prsa dnes, a obojí luxus.

    Odpovědět

  • dana dana(neregistrovaná)

    Husí prsa jsem pekla přesně podle receptu a po 6,5hodinách byla tuhá jako podrážka,recept nanic.

    Odpovědět

  • Magda Magda(neregistrovaná)

    Super recept , s teplotou jsem si pohrála a byly neskutečné ...za tohle stojí vstávat brzo ráno :-p

    Odpovědět

  • casino casino(neregistrovaný)

    Colombo65: "...a pečeme v troubě při minimální teplotě cca 90-110 stupňů..." Možná smáznout slovo "minimální", nebo nahradit slůvkem "nízké":-))
    Postup připomíná konfitování a přesto že vím, že při konfitování nehraje hodina sem - hodina tam žádnou roli, tak jsem byl překvapen (avšak ne zaskočen) dobou přípravy. Trpělivý moc nejsem a šéfkuchař už vůbec ne, ale stejně nevím, kde jsem soudruh udělal chybu! Či to bylo množstvím masa (5kg), nebo bylo maso z houserů na plemeno, ale tepelná úprava (při 110°C) trvala 11 hodin! Naštěstí jsem s pečením začal den předem. Výsledek byl nakonec podle mých představ a i mačaft jídlo ocenil: dámy pochrochtávaly blahem a pánové si popínali opasky:-))

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65(autor receptu)

    To určitě ne - ale správně dle té plynové trouby bude rozmezí 90-110°C. Už to opravím a moc se omlouvám za případné těžkosti - nikdo není dokonalý.;-)

    Odpovědět

  • gumo gumo(neregistrovaný)

    tak jsem o tom přemýšlel a ve škole nás učili, že bod varu je 100°C, není těch 70-80°C málo, nemá to být 170-180°C?

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65(autor receptu)

    S tím nepomohu - já pekl jak je uvedeno a bylo to super - viz. foto po 3 a 6 hodinách. Je mi to líto.;-( P.S. Moje plynová trouba asi peče jinak a ta teplota asi je kolísavější nebo jinak nevím.;-)Hezký den.

    Odpovědět

  • gumo gumo(neregistrovaný)

    nevím, kde jsme udělali chybu, ale po 6ti hodinách jsou pořád tuhá, je 12:15:-O co budeme jíst ;-(

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65(autor receptu)

  • chocolate chocolate(neregistrovaný)

    Recept je luxusní, ale nelíbí se mi ta citová hra na uživatele.To je trochu nedůstojné muže Tvého věku, ne?;-)

    Odpovědět

  • Svetlana Svetlana

    Otto včera jsme pekli taky husu a byla vynikající...nevím proč, ale tak hezky jako tvoje nevypadala :-8...proč nechceš pokračovat?...už se ti nechce?...nevím, buď chci, nebo ne...nenech se doprošovat...;-)

    Odpovědět

  • Marynka Marynka

    I mě v HM peněženka svědila, třebaže mám vlastní husy.Recept bezva, nikdy jsem se ale neodhodlala k tomuto způsobu. Nejspíš proto, že jsem líná vstát, aby bylo v poledne na stole. Bod je zasloužený.M

    Odpovědět

  • Meszarosovabolya Meszarosovabolya

    Otto, co to deláš, vždyť slintám jak Pavlovuv pes:-D:- +10:yes::yes::-p Znám, krome kmínu delám temer stejne,masíčko mekkoučké, šťavnaté, samo jde od kosti prímo do pusinky a tá kužička nádherne krupavá - mňamiky, mňam:-))Uprimne gratuluji k jubilejnímu receptu, nepremejšlej, jenom zustaň a vkládej dál Tvé brutálne dobré recepty:-!

    Odpovědět

  • Madlenka1 Madlenka1

    vypadá to skvěle:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Nádhera:-p:yes:
    Tvoje recepty a fotky patří k nejlepším, tak nic nezvažuj:-O;-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: husí prsa husí prsíčka recept husí prsa recept husi prsicka husí prsa recepty recept na husí prsa husi prso recept recept husí prsa husí prsíčka recepty recepty husí prsa pečená husí prsa konfitovaná husí prsa husí prso konfitovaná husa husí prsíčka minutka husí speciality recepty husi prsa pečená husí speciality recepty na husí prsa husí prsa s kůží

Zapomněl/a jsem heslo