I z nejlevnějších částí masa se dají vyrobit skvělé pokrmy. Připravte játra à la svíčková nebo luxusní pečeni z kližky
24. 10. 2022 Vaření
Dochází vám nápady na recepty s masem, na kterých si všichni pochutnají a zároveň na nich ušetříte co nejvíce? Začněte se soustředit na druhy masa, které vyjdou finančně nejlépe, a také na způsob přípravy, jímž můžete znásobit počet porcí a ušetřit ještě více. Přesvědčíme vás, že nejlevnější z daleka neznamená nejhorší.
Drůbeží maso
Kuřecí, krůtí nebo kachní maso patří mezi ty levnější, neplatí to ovšem pro všechny jejich části, obzvlášť ty v bio kvalitě. U drůbeže je ovšem na rozdíl od ostatních druhů masa ta výhoda, že lze ušetřit zakoupením celého kusu a rozbouráním na jednotlivé části, ze kterých se dá připravit spousta pokrmů.
Nejdražší částí drůbeže prodávané samostatně jsou již připravené medailonky nebo nudličky z prsou. Zde platíte nejen druhou nejdražší část – drůbeží prsa, ale také práci navíc při jejich zpracování. To samé platí i o mletém masu. Celý kus drůbeže je přitom až o polovinu levnější, než samotná prsa a naděláte s ním daleko víc parády. Ze skeletu bude skvělý vývar, prsa se dají využít jak na minutky, tak do omáčky, díky které znásobíte počet porcí, stehna a křídla upečete, vnitřnosti zužitkujete do vynikajícího kaldounu.
Mohlo by vás zajímat
Nemáte čas ani chuť zpracovávat celou drůbež? Pak se vám budou hodit tipy na nejlevnější samostatné díly:
- Z kuřete nejvíce ušetříte na vnitřnostech, křídlech a spodních stehnech. Z poslední zmíněné části se dá s málem uvařit třeba plný hrnec kuřete na paprice. Nemáte-li nic proti kuřecím srdíčkům a žaludkům, zužitkujte je například do guláše, který připravíte stejně jako klasický hovězí nebo vepřový. Levný kuřecí skelet se hodí nejen na polévku, ale po uvaření z něj oberete maso do pomazánky, těstovinového salátu nebo jednoduchého rizota.
- S krůtou se to má po finanční stránce velmi podobně. Kromě vnitřností, které jsou nejlevnější částí u většiny zvířat, se u krůty zaměřte na křídla, spodní a horní stehna, která jsou vhodná na pečení, např. na kořenové zelenině. Přečtěte si také: Jak zužitkovat celou krůtu.
- Kachna se obvykle neprodává po jednotlivých částech, běžně seženete buď celou, nebo prsa a čtvrtky. Kachní prsa s kůží a tukovou částí jsou velmi nákladným kusem, jelikož se jedná o gurmánskou specialitu. Chcete-li si tedy pochutnat na kachně a nečekáte na oběd celou rodinu, vyplatí se upéct kachní čtvrtky.
Tip: Máte-li ve svém okolí zdroj drůbeže z farmy, obvykle zde seženete drůbeží ořezy za pár korun, ze kterých lze získat jak části na vydatnou polévku, tak i zbytky masa použitelné do nejrůznějších směsí.
Vepřové maso
Už jste ochutnali vepřová játra na cibulce, s přírodní šťávou, nebo se smetanovou omáčkou ala svíčková? Právě játra jsou z vepře to nejlevnější, z čeho uvaříte opravdové delikatesy. Rovněž pečená vepřová žebra nejsou z hlediska nákladů velkou položkou, a navíc je po obrání můžete použít do vepřového vývaru. To však neplatí pro uzená žebra, která jsou zpravidla podstatně dražší než syrová. Z masa se vyplatí dát šanci vepřové pleci nebo kýtě. Plecko je vhodné na pečení, dušení a rolády, z kýty budou skvělé řízky nebo přírodní plátky. Naopak nejdražší částí vepře je panenská svíčková neboli panenka.
Hovězí maso
Kromě již zmiňovaných cenově nejpříznivějších vnitřností se u hovězího masa zaměřte na kližku, která se hodí nejen na guláš, ale je z ní i skvělá pečeně, na kterou většina lidí používá dražší zadní hovězí. V případě domácího vývaru se vyplatí koupit hovězí žebra nebo směs na polévku oproti dražšímu přednímu hovězímu s kostí. Z žeber oberete dost masa do polévky a u směsí bývá také morková kost, která dodá vývaru skvělou chuť.
Mohlo by vás zajímat
Jehněčí maso
Jehněčí není zrovna levná záležitost, ale hledáte-li to cenově nejdostupnější z něj, jedná se o krk, žebra a bok. Mnohonásobně více zaplatíte za nejdražší jehněčí hřbet nebo tzv. hřebínek.
Zvěřina
K nejlevnějším částem zvěřiny patří jelení kližka a plec, kýta a plec z divočáka, muflona, daňka nebo srnce. Jedná se převážně o části vhodné k dušení či pečení. Nejdražším kusem je i u zvěřiny standardně svíčková.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zužitkovat celou krůtu a ušetřit? Pečený krůtí krk a biskup patří mezi gurmánské speciality
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Malá řeznická abeceda: Jak si správně vybrat hovězí na pečení a co dělat s veverkou?
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Jak na dokonalý drůbeží kaldoun? Poctivý vývar z drůbků a orestovaná zelenina dodají polévce skvělou silnou chuť
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů