Pečená hovězí kližka na způsob jehněčího

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Hovězí maso 25 názorů

Suroviny

600 g hovězí kližky
100 g anglické slaniny vcelku
50 g špeku
5 stroužků česneku
1 lžíce majoránky
2 cibule
1,5 lžičky tymiánu
1 lžička celého nového koření
1 lžička celého pepře
3 bobkové listy
1 lžička jalovce
horký vývar
2 lžíce hladké mouky
1-2 lžíce másla
pepř
sůl
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso prošpikujeme hranolky slaniny. Otvory předtím vytřeme utřeným česnekem s majoránkou. Maso osolíme, opepříme a posypeme tymiánem.

  2. Špek nakrájíme na kostičky a rozškvaříme ho v kastrolu, který lze vložit do trouby. Přidáme maso a ze všech stran ho zprudka opečeme. Přisypeme hrubě nakrájenou cibuli a koření, prosmahneme a zalijeme horkým vývarem až do poloviny výšky masa.

  3. Kastrol přikryjeme pokličkou a vložíme do maximálně rozehřáté trouby. Vzápětí snížíme teplotu na 160°C a pomalu pečeme 3-4 hodiny. Průběžně poléváme maso, přilévat vývar většinou není třeba.

  4. Hotové maso vyjmeme a necháme půl hodiny odpočívat.

  5. Mezitím výpek vydusíme na tuk, zasypeme moukou, prosmahneme a zalijeme takovým množstvím horké vody, aby vznikla konzistence řidší omáčky. Teplotu snížíme na minimum a prováříme půl hodiny za častého prošlehávání. Hotovou omáčku zjemníme studeným máslem.

Poznámka

Inspirovala jsem se receptem "Hovězí kližka na způsob jehněčí kýty" z www.labužník, ale pozměnila jsem ho co do množství a podle svých zvyklostí a našich chutí.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 665 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pečená hovězí kližka na způsob jehněčího

  • chocolate chocolate

    Anna3232: Uvaris-nechas na plotne v hrnci perlit kosti a odrezky z masa ve vode s korenovou zeleninou, cibuli, novym korenim, soli a peprem. Nebo zalijes kostku horkou vodou..;-)

    Odpovědět

  • Anna3232 Anna3232

    No snad super--ale kde vezmu ten VÝVAR ??????

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    To vypadá fantasticky.Dnes jsem koupila maso z mladého býčka od farmáře tak to bude luxusní :-)

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Jak to že mě taková dobrota unikla, to musím hodně rychle napravit, škoda že nemám kližku doma.:-p;-):yes::-K

    Odpovědět

  • mikiki mikiki(neregistrovaný)

    Výborné, teď jsme dojedli a mlaskáme si všichni!!!!Díky.

    Odpovědět

  • Šárka Šárka(neregistrovaná)

    Ahoj Eliz!Tak jsem si teprve dnes vzpoměla podívat se na ten můj špenátový receptík.Jestli měl někdo odvahu to vyzkoušet.:-))A byla jsem opravdu mile překvapená.Jsem moc ráda že vám náš špenát chutnal.S tím vašim hovězím to vypadalo móóóc dobře!Ten váš recept určitě co nejdřív vyzkouším.:yes:Jo a k té registraci.U mě je to naprosto zbytečné.U počítače moc času netrávím.Sama vidíte jak mi dlouho trvalo než jsem se ozvala.Takže ten můj recept klidně vložte za mě.:-*A já občas mrknu jestli se ještě někdo chytil.;-)Až vyzkouším to vaše hovězí tak se ozvu!Tak zatím pa a hodně úspěchů v kuchyni!Šárka:-K

    Odpovědět

  • Petrajda Petrajda

    Včera jsem pomalu začala péct (asi 4 hodiny), dnes další hodinku a výsledek byl vynikající. Maso drželo tvar, ale pak se mohlo namazat na chleba, jak bylo měkoučké a jemné. Přidávám bod a recept šířím dál.

    Odpovědět

  • Vanilka Vanilka

    Vypadá to skvěle. Pokud se mi podaří sehnat pěkné maso, zkusím zítra upéct! ;-)

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p moc pěkné:yes::yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Príma pochoutka moc hezky připravená:-K+14:-p:yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    Eli, myslím, že u Tebe by ten Pomalý hrnec přestal být pomalý, protože by vařil ve dne - v noci:-))
    Hovězí mám ráda v jakékoliv úpravě :-p:yes:+13

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

  • rebeka rebeka

    já i s tím zeleným:-8:-D ( viz koment Colomba;-))
    krásný recept..a fakt by to masenku slušelo v pomaláči, každopádně;-):-):yes::yes:
    bodík ti právem náleží:-K

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    :-KRecept se mi moc líbí Eli, určitě brzy vykouším:yes::yes:+

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    No supéér nápad :yes::yes:;-):-p:-p

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: hovězí kližka hovězí kližka recepty hovezi kliska hovězí kližka recept recepty hovězí maso kližka recepty z hovězí kližky kližka recepty recepty z hovězího masa kližky recept hovězí kližka kližka kliška pečená kližka na česneku recept na hovězí kližku kližka recept hovězí kliška recepty kližka hovězí irská hovězí kližka kliška hovězi recepty z kližky pečena kliška

Zapomněl/a jsem heslo