

Pečená hovězí kližka na způsob jehněčího
Suroviny 4 porce
- 600 g hovězí kližky
- 100 g anglické slaniny vcelku
- 50 g špeku
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíce majoránky
- 2 cibule
- 1,5 lžičky tymiánu
- 1 lžička celého nového koření
- 1 lžička celého pepře
- 3 bobkové listy
- 1 lžička jalovce
- horký vývar
- 2 lžíce hladké mouky
- 1-2 lžíce másla
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
Maso prošpikujeme hranolky slaniny. Otvory předtím vytřeme utřeným česnekem s majoránkou. Maso osolíme, opepříme a posypeme tymiánem.
Špek nakrájíme na kostičky a rozškvaříme ho v kastrolu, který lze vložit do trouby. Přidáme maso a ze všech stran ho zprudka opečeme. Přisypeme hrubě nakrájenou cibuli a koření, prosmahneme a zalijeme horkým vývarem až do poloviny výšky masa.
Kastrol přikryjeme pokličkou a vložíme do maximálně rozehřáté trouby. Vzápětí snížíme teplotu na 160°C a pomalu pečeme 3-4 hodiny. Průběžně poléváme maso, přilévat vývar většinou není třeba.
Hotové maso vyjmeme a necháme půl hodiny odpočívat.
Mezitím výpek vydusíme na tuk, zasypeme moukou, prosmahneme a zalijeme takovým množstvím horké vody, aby vznikla konzistence řidší omáčky. Teplotu snížíme na minimum a prováříme půl hodiny za častého prošlehávání. Hotovou omáčku zjemníme studeným máslem.
Poznámka od kuchařky
Inspirovala jsem se receptem "Hovězí kližka na způsob jehněčí kýty" z www.labužník, ale pozměnila jsem ho co do množství a podle svých zvyklostí a našich chutí.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pečená hovězí kližka na způsob jehněčího
-
Anna3232: Uvaris-nechas na plotne v hrnci perlit kosti a odrezky z masa ve vode s korenovou zeleninou, cibuli, novym korenim, soli a peprem. Nebo zalijes kostku horkou vodou..
-
No snad super--ale kde vezmu ten VÝVAR ??????
-
To vypadá fantasticky.Dnes jsem koupila maso z mladého býčka od farmáře tak to bude luxusní
-
Jak to že mě taková dobrota unikla, to musím hodně rychle napravit, škoda že nemám kližku doma.
-
Výborné, teď jsme dojedli a mlaskáme si všichni!!!!Díky.
-
Ahoj Eliz!Tak jsem si teprve dnes vzpoměla podívat se na ten můj špenátový receptík.Jestli měl někdo odvahu to vyzkoušet.
A byla jsem opravdu mile překvapená.Jsem moc ráda že vám náš špenát chutnal.S tím vašim hovězím to vypadalo móóóc dobře!Ten váš recept určitě co nejdřív vyzkouším.
Jo a k té registraci.U mě je to naprosto zbytečné.U počítače moc času netrávím.Sama vidíte jak mi dlouho trvalo než jsem se ozvala.Takže ten můj recept klidně vložte za mě.
A já občas mrknu jestli se ještě někdo chytil.
Až vyzkouším to vaše hovězí tak se ozvu!Tak zatím pa a hodně úspěchů v kuchyni!Šárka
-
Včera jsem pomalu začala péct (asi 4 hodiny), dnes další hodinku a výsledek byl vynikající. Maso drželo tvar, ale pak se mohlo namazat na chleba, jak bylo měkoučké a jemné. Přidávám bod a recept šířím dál.
-
Vypadá to skvěle. Pokud se mi podaří sehnat pěkné maso, zkusím zítra upéct!
-
moc pěkné
-
Príma pochoutka moc hezky připravená
+14
-
Eli, myslím, že u Tebe by ten Pomalý hrnec přestal být pomalý, protože by vařil ve dne - v noci
Hovězí mám ráda v jakékoliv úpravě+13
-
+12
-
já i s tím zeleným
( viz koment Colomba
)
krásný recept..a fakt by to masenku slušelo v pomaláči, každopádně
bodík ti právem náleží -
Recept se mi moc líbí Eli, určitě brzy vykouším
+
-
No supéér nápad