Pošlete vánoční cukroví do druhého kola a připravte z něj tiramisu nebo upečte tuhle nebesky nadýchanou bábovku
29. 12. 2022 Vaření
Když vánoční svátky skončí, i ten největší milovník sladkostí a doma upečeného voňavého cukroví je přestane vyhledávat. Ale co udělat s vanilkovými rohlíčky, trochu ztvrdlými perníčky nebo lineckým pečivem?
Rozdrobit a schovat do ledničky
Ať už se jde o celé sušenky, drobky nebo kousky – z každého zbytku lze vytvořit nové pochoutky. Neplýtvejte zbytečně a „recyklujte“!
Pokud chcete využít sušenky nebo zbytky perníku, jednou variant je rozdrobit je (ideálně za pomoci kuchyňského robota) a uložit v uzavřené nádobě do ledničky či do mrazničky. Využití se najde do nepečených dortů, například do oblíbeného cheesecake.
„Drobky“ z cukroví přijdou vhod také při přípravě vrstvených dezertů. Stačí střídat vrstvy rozdrobeného cukroví s pudinkem nebo smetanovými krémy. Ozvláštnit s nimi můžete i tiramisu, které tak získá originální chuť a vůni. Místo piškotů do základu dejte zbylé sušenky. A úplně nejjednodušší je přisypat drobečky sušenek do ovesných vloček a spolu s ořechy a rozinkami vytvořit rychlé müsli k snídani.
Mohlo by vás zajímat
Pro děti mléčný koktejl, čokoládové kuličky a pralinky
Zbytky cukroví báječně ochutí i mléčný koktejl. Nejen děti budou nadšené, když z trochy mléka, hrsti rozdrobených sušenek a kopečku vanilkové zmrzliny vykouzlíte voňavý mléčný nápoj. Pokud nemáte v mrazáku zmrzlinu, rozmixujte místo ní zralý banán s kostkou ledu
Jak na čoko kuličky? Z rozdrcených sušenek, smetanového sýra a moučkového cukru připravte směs, vytvarujte z ní kuličky, krátce je zmrazte a pak namočte do čokolády nebo čokoládové polevy. Ve zdobení se kreativitě meze nekladou!
Ze smetany a čokolády připravte klasickou ganache, přidejte do ní rozdrobené sušenky, vytvořte kuličky, které znovu obalte v drobečcích. A máte vlastní pralinky!
Hodí se do náplní i drobenky
Zbytky sušenek zpestří mnoho dezertů. Přidat je můžete místo strouhanky na zahuštění jablečné náplně štrúdlu. Bude pak mít luxusní šmrnc a chutnat jako z drahé cukrárny. Vynikající jsou drobečky sušenek i v palačinkách: potřete palačinky čokoládovou pomazánkou, posypte sušenkovými drobky a srolujte jako obvykle a ozdobte kopečkem šlehačky nebo jogurtu.
Rozdrobené sušenky dobře poslouží i při přípravě drobenky. Vsypte je do mísy, prohněťte je s máslem – a snadno tak získáte lahodnou drobenku, která dá ovocným koláčům zase trochu jinou chuť.
Mohlo by vás zajímat
Bábovka ze zbytků sušenek
Zbylé vánoční sušenky a cukroví jsou ideálním základem pro bábovku. Co budete potřebovat?
- 400 g vánočního cukroví nebo sušenek
- 200 ml mléka
- 50 ml vaječného koňaku (nebo více mléka)
- 50 gramů cukru
- 2 vejce
- 80 gramů mouky
- 20 g kakaa
- 1 balení prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo 1 balení vanilkového cukru
- 100 g jemně nasekané čokolády
Sušenky nakrájejte najemno nebo je rozdrťte v mixéru na jemnou strouhanku. Dejte je do mísy a zalijte mlékem a vaječným koňakem. Směs nechte dobře nabobtnat (asi 15 – 30 minut). Po nabobtnání sušenek směs znovu rozmixujte a vytvořte pyré. Konzistence by měla být jako u krupicové kaše.
Troubu předehřejte na 175°C (horní a spodní ohřev)
Vejce šlehejte s cukrem asi 5 minut do nadýchané hmoty. Poté opatrně vmíchejte směs sušenek. Mouku smíchejte s kakaem a práškem do pečiva a vmíchejte do směsi spolu s vanilkovým extraktem. Přidejte nastrouhanou čokoládu a dobře promíchejte.Těsto by mělo být husté – jako na klasickou bábovku. Pokud je těsto příliš řídké nebo příliš tuhé, přidejte buď další drobky ze sušenek nebo trochu mléka.
Koláč pečte asi 35– 40 minut (udělejte test špejlí). Poté nechte vychladnout a můžete podle chuti dát navrch polevu a zdobit oříšky nebo lentilkami.
Zdroje informací: backenmachtgluecklich.de a gusto.at
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Malý, ale šikovný ponorný mixér: Drtí, mixuje i šlehá a přitom nezabírá skoro žádné místo!
Holka u plotny radí: Jednoduchá vláčná bábovka s jogurtem krásně voní po čokoládě a velmi snadno se připravuje
Jak uvařit nejlepší krupicovou kaši. Jednoduchý postup, u kterého se vyplatí držet receptu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře
29. 12. 2022 19:07