Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Drobenka je malý zázrak na koláčích. Jak ji dovést k dokonalosti?
Zdroj: Toprecepty, mika59

Je to pomyslná třešnička na dortu. Poslední krok při přípravě kynutých koláčů a koláčků i jiných druhů sladkých moučníků. Drobenku jako křupavou směs na moučnících znaly už naše babičky a moderní cukrářky pak přidaly něco navíc. Pojďte si připomenout, jak se dělá základ, a prozradit, čím jej zpestřit.  

Jen tři ingredience

Ano, základ na drobenku (neboli žmolenku) sestává ze spojení tuku (nejčastěji másla), mouky a cukru. Tajemství tkví ve správném poměru. Na dva díly mouky by měl připadnout jeden díl tuku a jeden díl cukru. Pokud používáte drobenku na koláče s ovocem, můžete si dovolit mouky trochu přidat. Zejména ovoce s vyšším obsahem vody totiž drobenku dost nasákne, a ta by pak byla víc mazlavá než křupavá. Zatímco s druhem mouky se dá experimentovat, u tuku to neplatí tak docela. Máslo zkrátka funguje nejlépe. Ale když ve své stravě z jakéhokoliv důvodu máslo netolerujete, lze je nahradit třeba kokosovým tukem. Mouka se obvykle používá hrubá nebo polohrubá a volba cukru je na vás. V drobence funguje jak pískový, tak moučkový. S moučkovým cukrem dosáhnete uvnitř drobenky hladší konzistence, s pískovým bude pak drobenka o něco křehčí.

Snadná příprava

Máslo rozdrobte mezi prsty a smíchejte ručně s cukrem a moukou. Vzniklá hmota by měla „žmolkovat“. Tedy vytvářet kousíčky těsta, ale ne „chlebové“ drobečky. Do základu můžete přidat jeden bílek nebo jeden žloutek. Výsledek pak bude křupavější. Co se týká mouky, polohrubá se hodí na kynuté koláče a koláčky, na ostatní moučníky, například makové řezy, lze použít jak mouku polohrubou, tak hladkou. Celkově by drobenka měla být po upečení křupavá, ale zároveň vám nesmí skřípat mezi zuby jako písek.

Zkuste netradiční přísady

Základ už znáte, tak můžeme začít experimentovat. Skvělá slavnostní drobenka vznikne, když na její přípravu rozdrobíte sušenky, třeba máslové nebo lotusky. Při přípravě pak část mouky nahraďte právě rozdrobenými sušenkami. Klasickou pšeničnou mouku můžete zkusit zaměnit za mouku pohankovou, špaldovou, ořechovou, žitnou, nebo klidně čočkovou. Drobenku lze dle druhu moučníku připravit také z ovesných nebo jiných vloček a ochutit citronovou kůrou, skořicí, perníkovým kořením, mletým badyánem či vanilkou.  

Kam s drobenkou?

Klasikou jsou samozřejmě koláče a koláčky z kynutého těsta. Drobenka taky ochutí různé tvarohové nebo ovocné řezy, zajímavé jsou i zapečené povidlové palačinky s drobenkou, a zapomenout nesmíme ani na crumble, tedy teplý dezert z pečeného ovoce, v němž hraje drobenka hlavní roli.

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

JiraF

27. 4. 2021 17:25

Ahoj přátelé. Nejlepší drobenku mi poradila moje kamarádka Olinka. Používám přepuštěné máslo, tedy 100% tuk. Drobenka je po upečení měkoučká. Nepřepuštěné máslo obsahuje 18% tekutiny a drobenka pak na koláči tvoří krustu - na povrchu je tvrdá. Tak sladké pečení, Jiřka

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více