Drobenka je malý zázrak na koláčích. Jak ji dovést k dokonalosti?

26. 4. 2021 13:00

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty, mika59 Zdroj: Toprecepty, mika59
Je to pomyslná třešnička na dortu. Poslední krok při přípravě kynutých koláčů a koláčků i jiných druhů sladkých moučníků. Drobenku jako křupavou směs na moučnících znaly už naše babičky a moderní cukrářky pak přidaly něco navíc. Pojďte si připomenout, jak se dělá základ, a prozradit, čím jej zpestřit.  

Jen tři ingredience

Ano, základ na drobenku (neboli žmolenku) sestává ze spojení tuku (nejčastěji másla), mouky a cukru. Tajemství tkví ve správném poměru. Na dva díly mouky by měl připadnout jeden díl tuku a jeden díl cukru. Pokud používáte drobenku na koláče s ovocem, můžete si dovolit mouky trochu přidat. Zejména ovoce s vyšším obsahem vody totiž drobenku dost nasákne, a ta by pak byla víc mazlavá než křupavá. Zatímco s druhem mouky se dá experimentovat, u tuku to neplatí tak docela. Máslo zkrátka funguje nejlépe. Ale když ve své stravě z jakéhokoliv důvodu máslo netolerujete, lze je nahradit třeba kokosovým tukem. Mouka se obvykle používá hrubá nebo polohrubá a volba cukru je na vás. V drobence funguje jak pískový, tak moučkový. S moučkovým cukrem dosáhnete uvnitř drobenky hladší konzistence, s pískovým bude pak drobenka o něco křehčí.

Snadná příprava

Máslo rozdrobte mezi prsty a smíchejte ručně s cukrem a moukou. Vzniklá hmota by měla „žmolkovat“. Tedy vytvářet kousíčky těsta, ale ne „chlebové“ drobečky. Do základu můžete přidat jeden bílek nebo jeden žloutek. Výsledek pak bude křupavější. Co se týká mouky, polohrubá se hodí na kynuté koláče a koláčky, na ostatní moučníky, například makové řezy, lze použít jak mouku polohrubou, tak hladkou. Celkově by drobenka měla být po upečení křupavá, ale zároveň vám nesmí skřípat mezi zuby jako písek.

Zkuste netradiční přísady

Základ už znáte, tak můžeme začít experimentovat. Skvělá slavnostní drobenka vznikne, když na její přípravu rozdrobíte sušenky, třeba máslové nebo lotusky. Při přípravě pak část mouky nahraďte právě rozdrobenými sušenkami. Klasickou pšeničnou mouku můžete zkusit zaměnit za mouku pohankovou, špaldovou, ořechovou, žitnou, nebo klidně čočkovou. Drobenku lze dle druhu moučníku připravit také z ovesných nebo jiných vloček a ochutit citronovou kůrou, skořicí, perníkovým kořením, mletým badyánem či vanilkou.  

Kam s drobenkou?

Klasikou jsou samozřejmě koláče a koláčky z kynutého těsta. Drobenka taky ochutí různé tvarohové nebo ovocné řezy, zajímavé jsou i zapečené povidlové palačinky s drobenkou, a zapomenout nesmíme ani na crumble, tedy teplý dezert z pečeného ovoce, v němž hraje drobenka hlavní roli.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 1 138 kuchařů a kuchařek

  • JiraF JiraF

    Ahoj přátelé. Nejlepší drobenku mi poradila moje kamarádka Olinka. Používám přepuštěné máslo, tedy 100% tuk. Drobenka je po upečení měkoučká. Nepřepuštěné máslo obsahuje 18% tekutiny a drobenka pak na koláči tvoří krustu - na povrchu je tvrdá. Tak sladké pečení, Jiřka

    Odpovědět

Přidat komentář

Další články

Originální bramborové přílohy za pár korun: Zkuste třeba skvělé krokety z přebytečné kaše

Originální bramborové přílohy za pár korun: Zkuste třeba skvělé krokety z přebytečné kaše

Brambory jsou nejen v Česku oblíbenou přílohou k masu i omáčkám. Pokud se vám už zajídá vařená…
Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?

Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?

Sezóna špenátu vrcholí, a tak si pojďme říct, jak tuhle zdravou zeleninu vlastně správně…
Knedlíky plné ovoce: Dáte si bramborové se švestkami, nebo tvarohové s meruňkami?

Knedlíky plné ovoce: Dáte si bramborové se švestkami, nebo tvarohové s meruňkami?

Sezóna českého ovoce je na spadnutí, a tak už hospodyňky jistě přemýšlejí, jak v kuchyni využít…
Nadívané kuře lepší než od maminky: Osvědčené triky, jak ho dotáhnout k dokonalosti

Nadívané kuře lepší než od maminky: Osvědčené triky, jak ho dotáhnout k dokonalosti

Pečené kuře patří mezi nejsnazší obědy nebo večeře. Skoro by se dalo říct, že jde o celkem obyčejné…
Zkuste Posset: Dezert, kterým chtěla lady Macbeth otrávit stráže, připravíte ze tří surovin!

Zkuste Posset: Dezert, kterým chtěla lady Macbeth otrávit stráže, připravíte ze tří surovin!

Myslíte si, že se nedá udělat delikatesa za použití jen tří surovin a ještě nad tím nestrávit…
Božský rebarborový koláč: Vyzkoušené triky, jak na skvělý moučník, který milují v Kanadě

Božský rebarborový koláč: Vyzkoušené triky, jak na skvělý moučník, který milují v Kanadě

Sezóna rebarbory je v plném proudu. Jak tuto rostlinu zpracovat? Vůbec nejlepší je upéct z ní…
Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

Teplé počasí volá po svěžích pokrmech. Kromě salátů, zeleninových polévek a lehkých těstovin můžete…
Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

Rychlovka z mléka, pudingového prášku a cukru je v myslích mnoha z nás spojena hlavně s dětstvím.…