Halušky z řepy: Na odlehčenou verzi klasického jídla stačí jen tři ingredience a dostanou vás výraznou chutí i barvou
15. 2. 2024 Vaření
Máte rádi halušky? Slovenský národní pokrm je hodně populární, rozhodně však nejde o žádnou dietku. Klasickou verzi ovšem můžete poměrně snadno odlehčit tím, že místo brambor použijete červenou řepu. Řepné halušky jsou pak vynikající nejen s brynzou ale ještě víc s kozím sýrem.
Místo brambor řepa
Halušky jsou asi nejslavnější slovenská specialita, která se postupně propašovala i k nám a celkem úspěšně se zabydlela také na Valašsku. Nejslavnější jsou halušky s brynzou a špekem, poměrně oblíbené jsou však i halušky s kysaným zelím a slaninou, kterým se říká strapačky.
V obou případech však jde o ty samé malé nočky z bramborového těsta, které se připravuje ze syrových brambor. Pokud se však bramborám snažíte ve stravě vyhýbat kvůli vysokému podílu škrobu, který obsahují, řešením je vyzkoušet verzi s řepou.
Mohlo by vás zajímat
Halušky z vařené řepy
Halušky totiž není nutné dělat jen z brambor, ale klidně i z dýní a nebo právě z řepy. Ta se do haluškového těsta nepřidává navíc, ale rovnou se jí brambory nahradí. Rozdíl je jen v tom, že zatímco v případě tradičních halušek se používají brambory syrové, u těch řepných neboli cviklových, jak říkají na Slovensku, se řepa nejprve vaří. Pak se do těsta buď nastrouhá a nebo se rovnou rozmixuje ponorným mixérem najemno.
Jen ze tří ingrediencí
Na řepné halušky vám stačí jen pár ingrediencí, ostatně stejně jako na ty z brambor. Kromě řepy pak už potřebujete pouze vejce a mouku, kterou můžete případně nahradit namletými ovesnými vločkami. Příprava halušek z řepy je navíc mnohem jednodušší než těch bramborových, neboť celou směs jen stačí rozmixovat a vyhnete se zdlouhavému strouhání.
Jak tvarovat halušky?
Řepné halušky se pak vaří stejně jako ty klasické v horké vodě, dokud nevyplavou. K jejich vytvoření je nejlepší použít speciální síto na halušky s dírami, které za pár korun koupíte v domácích potřebách. Pokud děláte halušky víc než jednou za rok, určitě se tato investice vyplatí. V nejhorším se obejdete i bez síta.
Nočky je možné z těsta vykrajovat malou lžičkou a házet do vody. Případně můžete vyzkoušet i tuto jednoduchou fintu - kousek těsta dejte na prkénko, to položte na okraj hrnce s vroucí vodou a nožem „škrábejte” malé nočky rovnou do vody.
S brynzou, sýrem i smetanou
Řepné halušky můžete podávat klasicky s brynzou, výborně se k nim hodí i čerstvý kozí sýr, jehož chuť se s řepou krásně snoubí a často se přidává třeba do salátů s řepou. Přípravit si na ně můžete také sýrovou omáčku ze smetany, v níž rozpustíte nějaký strouhaný sýr. Výborně se na ně hodí i feta nebo dietní cottage sýr. Celý pokrm nakonec můžete posypat nadrobno nakrájenou jarní cibulkou, pažitkou nebo nasekanými vlašskými ořechy.
Recept na halušky z řepy
Zaujala vás tato netradiční verze halušek? Tak ji vyzkoušejte podle našeho receptu. Děti, a hlavně mladé slečny, z nich budou díky jejich atraktivní růžové barvě nadšené. A jak na to?
Budete potřebovat: 150 g uvařené řepy, 200 g hladké mouky, 1 vejce a sůl, případně vodu na naředění těstíčka.
- Uvařenou červenou řepu očistěte a nastrouhejte najemno. (Řepu můžete také vložit do mixéru s trochou vody a rozmixovat na pyré.) Přidejte sůl podle chuti, vejce a hladkou mouku.
- Vše smíchejte dohromady a postupně podle potřeby přidejte vodu (každá řepa je totiž jinak šťavnatá). Těsto by mělo být hladké, ale ne příliš řídké. Do velkého hrnce nalijte dostatek vody, přidejte sůl a lžící nebo přes síto tvarujte halušky, které rovnou házejte do vody.
- Když vyplavou, jsou hotové. Vodu slijte, halušky nechte okapat a podávejte se sýrem podle chuti.
Náš tip: Na postup přípravy klasických bramborových halušek se můžete podívat v našem video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nastrouhat brambory. Základ do bramboráků je hotový během chvilky
Pět nejlepších jídel z červené řepy: Jak na dokonale krémový hummus, rizoto s řepou nebo řepové carpaccio
Rakouské käsespätzle připomínají halušky. Lehce pikantní máslovou chuť jim dodá sýr z Tyrolska a speciálně osmažená cibulka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Nejčastější chyby při vaření bramborových halušek: Které to jsou a jak se jim vyhnout
Pečená červená řepa, jak si ji zamilujete: Dokonale sladká a voňavá zelenina z trouby je jednoduchá na přípravu
Oblíbená klasika: Halušky se zelím a smaženou cibulkou s uzeným bůčkem jsou překvapivě jednoduché a zvládne je i začátečník