

Strapačky se zelím II.
Suroviny
- 3/4 kg brambor
- 150 g hladké mouky
- 150 g hrubé mouky
- 150 g kyselého zelí
- cibule
- 150 g slaniny
- sádlo
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
Brambory jemně nastrouháme a částečně scedíme vodu.
Přidáme sůl, pepř, obě mouky, promícháme a protlačujeme přes síto na halušky do slané vařící vody. Vaříme asi 5 minut (nebo do doby, než halušky vyplavou na povrch).
Na tuku osmažíme dozlatova cibuli, přidáme kyselé zelí, zalejeme trochou vařící vody a dusíme doměkka.
Poznámka od kuchařky
Podáváme promíchané a na talíři polejeme rozehřátou slaninou nakrájenou na kostičky.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Strapačky se zelím II.
-
prof.lub (neregistrovaný/á), zemiaky strúhať úplne na jemno. (na strúhadle to vyzerá ako taká husia koža alebo ako to nazvať...) Cesto relatívne husté, nenechávať stáť a nevariť dlho - halušky len malé dávky hádzať do vody a po vyplávaní ihneď vyberať, žiadnych 10 minút.
-
ani mě se nevedlo lépe.první várka se rozpadla na maděru,tak jsem přidal mouku,bylo to lepší,ale opět to zkončilo v záchodě.nakonec jsem přidal další brambor,mouku a udělal klasický chlupáče.nutno podotknout,že přes síto na halušky nemáte se syrovými bramborami šanci.
-
nevím čím to bylo, ale těsto se mi úplně rozpadalo, musela jsem to nakonec vyhodit. Vůbec to nešlo dát vařit. Všechny recepty z těchto stránek, které jsem zkoušela se povedly, nevím, kde se stala chyba
-
Vašku, velmi dobře vím, o čem mluvíš
pane jo, takové opečené škubánky to je přece lahoda lahodná. Sbíhají se mi sliny.
-
Moc si netroufnu halušky vařit. Mám špatnou zkušenost a zradil jsem se a proto je kupujeme v krabici(Labela,nebo Vitana) jsme spokojeni. Něco jsem zbabral a udělal poprvé lepidlo.Zkrátka ostuda a přitom je máme moc rádi se zelím a uzeným špekem. Nyní u nás v samošce prodávají chlazené hotové takové hrudky - špršle (je to rakouská nebo německá specialita). Je to moc šikovné. Stačí to prohžát(v pář,nebo mikrovlnce) a dodělat dle nápadu. Nebo jako příloha k různým gulážům a pod. I když u nás na jihu Čech je spíše populárnější ŠKUBÁNEK, který zrovna dnes máme.Čerstvý jako šičky s cukrem,mákem a máslem (místo máku může být i nastrouhaný vlašský ořech-taky dobré)a druhý den placičky dozlatova opečené na sádle a stačí s něčím kyselým. Takový vesnický lidový.Bezva.
-
Ty jsme už dlouho neměli,tak je brzy uvařím a nejlepší jsou se zelím a škvarkama, teda tak to děláme u nás
-
Těsto jsem dělala podle receptu, vody z brambor nijak moc nebylo, tak jsem neměla co slévat, pepř jsem dala do zelí, ale zelí jsem použila celý sáček, tj. 500 g. Vařila jsem pozvolna zhruba 6 až 7 minut, 10 minut by bylo moc, je to třeba hlídat. Po uvaření krátce propláchnu teplou vodou a pokud je hned nepodávám, tak je promíchám s troškou oleje
-
Použijte polohrubou mouku. Halušky se nevaří 10 min ! Jakmile vyplavou na povrch, jsou uvařené a je třeba je scedit !