Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brambory jsou základem mnoha skvělých jídel naší tradiční kuchyně. Připravujeme je naslano i nasladko, vařené nebo pečené, v celku nebo nakrájené či nastrouhané. Syrové strouhané brambory najdou své uplatnění především v oblíbených bramborácích.

Brambory nejprve malým nožíkem nebo škrabkou oloupeme, zbavíme je všech slupek a také míst, která je potřeba vykrojit. Pokud v sobě některé mají plísně, nejsou vhodné ke konzumaci. Okrájené brambory dobře umyjeme a dáme do mísy. Pěkné velké hlízy není nutné loupat.

Jak nastrouhat brambory

Syrové brambory nastrouháme buď ručně na struhadle nebo pomocí elektrického robota.

  1. Strouhání brambor na struhadle: Pokud brambor není mnoho, zvládneme strouhání ručně. Vybereme vhodnou stranu struhadla. Záleží na nás, jestli zvolíme větší nebo menší otvory, rozhodneme se podle způsobu využití. Strouhání jde lépe a rychleji, pokud jsou brambory větší. Dáváme pozor na prsty.
  2. Strouhání brambor pomocí elektrického robota: Zvolíme vhodnou velikost struhadla, s většími nebo menšími otvory. Větší brambory je obvykle potřeba rozkrojit na menší části. Tento způsob strouhání je velmi rychlý, ale obvykle nám zůstane více nádobí na umývání.

Pokud je potřeba z nastrouhaných brambor slít přebytečnou tekutinu, nemusíme ji hned vylévat. Obsahuje řadu prospěšných látek a také škrob. Můžeme ji využít při vaření, třeba do polévek.

Nastrouhané brambory se budou hodit na skvělé bramboráky. Mohou do nich být nastrouhané nahrubo i najemno, nebo dokonce část nahrubo a část najemno. Na postup přípravy výborných bramboráků se můžete podívat ve videoreceptu:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky