

Radhošťské halušky
Suroviny
- Na halušky:
- 6 větších brambor
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vajíčko
- sůl
- voda na uvaření
- 800 g kysaného zelí
- 1/2 lžičky kmínu
- sůl
- cukr
- 200 g uzené slaniny (domácí)
- 2 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 4 plátky kotlety (uzené)
- 2 klobásky (domácí)
- slunečnicový olej
Postup přípravy receptu
Slaninu nakrájíme na kostičky, polovinu odebereme, vyškvaříme, přidáme na céčka nakrájenou cibuli, dorůžova orestujeme a odstavíme. Cibuli vyjmeme a dáme na ubrousek okapat.
Oloupané brambory na jemno nastrouháme, slijeme přebytečnou vodu, osolíme, přidáme vajíčko, mouku a vymícháme přiměřeně husté těsto, aby se nerozvařilo.
Přes haluškovač pasírujeme těsto do vroucí vody, odlepíme ode dna a necháme ještě minutu provařit. Halušky scedíme, propláchneme teplou vodou a ihned promícháme s vyškvařenou slaninou.
Zelí překrájíme na menší kousky, okmínujeme, podlijeme vodou a dusíme do poloměkka. Zbytek slaniny vyškvaříme, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, necháme zrůžovět, přidáme hladkou mouku, krátce zarestujeme a za stálého míchání vlijeme do zelí.
Zelí necháme cca 15 minut provařit a podle potřeby osolíme a osladíme. Na rozehřátém oleji prohřejeme plátky uzeného a na ježka nakrájené klobásy.
Poznámka od kuchařky
Toto jídlo můžete ochutnat na Pustevnách.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Radhošťské halušky
-
zitra otestuju váš recept, doufám,že se mi povedou
-
de to
-
rebeka:Díky moc,Nadi.
-
jooo, na Pustevnách je krásně
a na Valašsku vůbec všude
tohle nebudu ukazovat manželovi..ještě bych to nakonec musela vařit
dám ti jen potichu a v tajnosti další bodík -
Děkuji všem za přízeň.
-
Halušky a zelé, živobytí celé a ještě je to skvělé!
-
To je taky moc velká bašta. Mňam.
-
-
-
Jendo, halušky mám moc a moc ráda a dá se říct, že na nich a na pirožkách docela ulítávám
Já je dělám trochu větší, takové na sousto-nemám haluškovač. Za ty tvoje krásné dávám 12.bod
-
Jendo1 - opravdu nádherné a velmi dobrééééé
-
Já to mám radši promíchané
-
Jé tak to mi připomnělo několik vzpomínek, když jsem bydlela v RpR. Jestli si na Pustevny vyšlápnete pěšky, tak to jídlo do vás padne jako nic :). Hezký recept
-
Pěkný papáníčko
to,ale jistě není lázeňská strava
+1
-