Pět tradičních velikonočních moučníků: Klasiku v podobě mazance doplní medové jidášky, vajíčka z perníku i boží milosti
7. 3. 2024 Vaření
Velikonoce jsou tu co nevidět, je proto nejvyšší čas se na ně pomalu připravit. Na malování vajíček je ještě dost času, můžete si ale aspoň dopředu rozmyslet, jaké moučníky letos naservírujete koledníkům nebo jimi ozdobíte velikonoční tabuli.
Klasické velikonoční moučníky
Velikonoce patří k nejoblíbenějším svátkům v roce a stejně jako s Vánocemi se s nimi pojí mnoho tradičních specialit, jejichž původ sahá do dávných dob a během velikonočních svátků si na nich pochutnávali již naši předkové. Spousta z nich má i nějaký náboženský význam.
Velikonoce jsou ostatně pro křesťany ještě významnější než Vánoce, neboť jsou spojené se vzkříšením Ježíše Krista. Typické moučníky, jako jsou beránek, mazanec, jidáše či boží milosti, by proto na svátečním stole nesměly chybět. A vy si je můžete upéct či usmažit podle našich receptů.
Mohlo by vás zajímat
Mazanec
Zatímco na Vánoce se v každé rodině peče vánočka, k Velikonocům neoodělitelně patří mazanec. Pečivo z podobného těsta, jako je to na vánočku, má dokonce ještě předkřesťanský původ. Jeho tvar kola připomíná slunce a má přivolávat jaro, zajišťovat plodnost a dobrou úrodu.
Z toho důvodu se ze stejného kynutého těsta dělali i ptáčci nebo zajíčci. Křesťanský význam má pak kříž, který se vytvoří nožem či nůžkami na povrchu těsta a má symbolizovat Kristovu oběť. Má však i praktický důvod, neboť jím uniká pára, a předejdete tak prasknutí mazance.
Na rozdíl od vánočky se mazanec pekl z mnohem bohatšího těsta, které se zadělávalo smetanou a dávalo se do něho hodně vajec. Mazanec se vždy pekl na Bílou sobotu, aby si jej lidé mohli odnést do kostela nechat posvětit. Takový mazanec měl pak magické schopnosti a zajišťoval zdraví na celý rok. Pokud chcete mít jistotu, že se vám povede, stačí se řídit našimi radami.
Beránek
Druhým pečivem, které se peče na Velikonoce ve většině rodin, je beránek. I ten má náboženský význam, neboť představuje Ježíše Krista, který byl obětován jako nevinný beránek. Právě z toho důvodu se musí jíst na Velikonoce něco z jehněte. Původně se jedlo opravdu jehněčí maso, opravdového beránka však ale nahradil ten ze sladkého těsta. I na jehněčím si ovšem dnes ve spoustě rodin pochutnávají.
Oblíbený velikonoční moučník se peče z těsta jako na bábovku. Klasický beránek je tak třený nebo piškotový, existují však i jeho méně obvyklé verze třeba z tvarohového těsta, makový nebo dokonce mrkvový, který se k oslavě jara a Velikonoc také báječně hodí. Vynikajícího mramorovaného beránka si můžete upéct podle receptu slavného cukráře Josefa Maršálka.
Mohlo by vás zajímat
Jidáše
Dalším tradičním pečivem, které se připravuje rovněž z kynutého těsta jako mazance nebo vánočka, jsou jidáše. Ty jsou na rozdíl od mazance zapletené, obvykle mají tvar pletýnek, točenic nebo různých bochánků ze spletených pramenů. Mají totiž připomínat provaz, na němž se oběsil Jidáš a rovněž jeho zradu. Proto by se správně měly péct na Zelený čtvrtek (nebo den předem na Škaredou středu), kdy se uskutečnila Poslední večeře a Jidáš vydal Ježíše vojákům.
Jidášky se měly jíst nejlépe potřené medem, aby zajistily zdraví na celý rok. Lidé také věřili, že pojídání jidášků chrání před vosím a včelím píchnutím a hadím uštknutím. Pokud se vám nechce zadělávat víc těst, můžete si jidáše, mazanec a třeba i ptáčky, zajíčky nebo kynutý věnec na vajíčka upéct z univerzálního kynutého těsta.
Boží milosti
Toto smažené pečivo si možná spíš spojujete s masopustem, připravovalo se ale i na Velikonoce. Křupavá sladkost z jednoduchého nudlového těsta byla považována za lidovou obdobu hostií. Do těsta se pro lepší chuť přidávala smetana (klasická nebo zakysaná), rozválelo se na tenký plát, z něhož se vykrajovaly různé tvary – obvykle obdélníčky, do nichž se vyřízl otvor, a pak se proplétaly.
Někdy se dělaly boží milosti i ve tvaru kytiček. Hotové tvary se smažily na sádle nebo na oleji a nakonec se boží milosti posypaly moučkovým cukrem. Vznikla tak křehká dobrota, jež se přímo rozplývala na jazyku. A tu si nyní můžete připravit podle receptu v tomto odkazu.
Perníčky
Perníčky je cukroví, které si spíš spojujeme s Vánocemi nebo je vnímáme jako suvenýr z pouti. S oblibou se ale pečou i na Velikonoce – jen s tím rozdílem, že se klasické tvary stromečků, hvězdiček nebo zvonečků nahrazují vajíčky, zajíčky či beránky. Velikonočním perníčkům pak sluší zdobení barevnými polevami a třeba taková perníková vajíčka mohou nahradit ta klasická.
Třeba dětské koledníky nadchnou určitě víc. A pokud budete mít dostatek času, můžete si rovnou z perníkového těsta udělat podle našeho návodu vajíčka, která budou vypadat jako opravdové kraslice.
Náš tip: Jednodušší mazanec, na jehož přípravu nepotřebujete váhy, ale jen hrníčky, si můžete upéct podle našeho videoreceptu.
Deti.vira.cz: Velikonoce
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Netroufáte si na velikonoční kynutý mazanec? Připravte si ten tvarohový. Je snadný, rychlý a chutná výborně
Mramorovaný beránek podle cukráře Josefa Maršálka voní kávou a vláčný je díky jogurtovému těstu
Desatero rad na téma Velikonoce: Znáte velikonoční tradice? Poradíme s přípravou výborné nádivky a beránka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak udělat masopustní boží milosti, křehotinky, fánky či květinky? Jedno těsto nabízí mnoho možností
Velikonoce 2024: Jak budou otevřené obchody a kdy mají děti prázdniny a dospělí volno v práci. Plánujte svátky včas!
Jak ozdobit velikonoční perníčky. Přinášíme tipy na originální a snadné dekorace