Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masopust se chýlí ke svému konci, usmažte si proto klasické staročeské boží milosti. Pečivo tak křehounké, že se mu dříve dokonce říkávalo křehotinky. Nebo taky květinky, lístky či fánky. Příprava je snadná, chuť fantastická, málokdo odolá!

Křehotinky v sádle smažené  

Smažené křehké pečivo z nekynutého těsta, Boží milosti, se tradičně peklo jak v době masopustu, tak na Velikonoce a podle kraje mělo různé názvy i tvary. Boží milosti neboli křehotinkykřupance, lístky, květinky či fánky v době slavností provoněly mnoho domácností.

Smažily se většinou na sádle a díky těstu, které smažením tak trochu lístkovalo, se pečivo během tepelné úpravy i krásně nafouklo a boží milosti pak byly úžasně křehké a křupavé. 

Tvarování z těsta přitom mohlo být různé. Někde to byly proužky se třemi zářezy, jinde prokrojené obdélníčky, mašličky či jen jednoduché zakroucené proužky, ve slavnostnější verzi se připravovaly květinky, ještě před smažením slepované. Právě ty si dnes se mnou můžete udělat také. 

Není to nic těžkého a kdo má doma vykrajovátka na vánoční cukroví, zvládne i tyto květinky levou zadní. 

Masopustní květinky

Boží milosti, ať už mají jakýkoliv tvar, jsou u nás doma nesmírně oblíbené a členové domácnosti i hosté mi je obvykle doslova ujídají pod rukama. Nejlepší boží milosti jsou totiž čerstvé, nejlépe ještě trochu vlahé, pocukrované či doplněné, jako v případě květinek, trochou povidel nebo džemu. Nabízím recept na základní těsto a je jen na vás, jaké tvary z něj pak usmažíte.

Na těsto budete potřebovat: 250 g hladké mouky, špetku soli, 50 g másla, 50 g krupicového cukru, 2 žloutky, 2 lžíce bílého vína, 5 lžic tvarohu z vaničky (nebo husté zakysané smetany či jogurtu) a lžičku citronové kůry. Na přípravu květinek pak potřebujete ještě 1 bílek na spojení a povidla nebo džem na naplnění. 

Na smažení se nejlépe hodí sádlo nebo olej. A samozřejmě moučkový cukr na závěrečné posypání. 

Jak na to? Ze všech surovin zpracujeme těsto, zabalíme do folie a necháme v lednici odpočinout nejméně 30 minut (nebo klidně do druhého dne). Pak těsto rozválíme na vále lehce podsypaném hladkou moukou a vykrajujeme květinky, vždy jednu větší a jednu menší. Spodní větší květinku potřeme uprostřed bílkem a přitiskneme k ní horní menší květinku. Obrácenou stranou vařečky ještě uprostřed oba tvary přitiskneme k sobě.

Květinky smažíme v kastrůlku ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje z obou stran dozlatova. Pozor, boží milosti se mohou rychle spálit, je nutné u nich stát a „hlídat“. Olej by zároveň neměl být rozpálený moc. 

Osmažené květinky vyjmeme děrovanou naběračkou (nebo odpěňovačkou) a necháme je okapat na papírové kuchyňské utěrce. Jakmile vychladnou, obalíme je v moučkovém cukru a doprostřed dáme obrácenou stranou malé lžičky trochu povidel nebo džemu.

Moje tipy: 

  • Víno v receptu můžeme nahradit rumem, používá se obojí, je to jen na vás.
  • Z těsta můžete pouze nakrájet proužky a ty vhazovat do rozpáleného tuku a smažit ze všech stran dozlatova. Je to nejsnazší verze božích milostí.
  • Opravdu pozor při smažení, olej sice musí být rozpálený, ale zase ne moc, nesmí se z něj kouřit. To by se cukroví rychle spálilo. Vždy platí, že se boží milosti v tuku obracejí a smaží se krátce. 
  • Moučkový cukr lze dochutit vanilkovým, cukroví bude nádherně vonět. 
  • Boží milosti, ať už mají jakýkoliv tvar, se obvykle ještě zatepla obalují v moučkovém cukru podobně jako třeba vanilkové rohlíčky. Na rozdíl od rohlíčků se ale nenechávají odležet, nejlepší jsou totiž čerstvé, voňavé a křupavé.
  • Na další tvary i postup při přípravě těsta krok za krokem se můžete podívat v naší galerii: 

Fotogalerie - Boží milosti: postup krok za krokem

Ukázat 16 fotografií

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více