Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Univerzální velikonoční těsto: Nadýchané mazance, medové jidášky i sladkou rozinkovou vánočku zvládnete levou zadní
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

Velikonoce jsou za dveřmi, tak je třeba se na ně pořádně připravit. Třeba tak, že se rozmyslíte, co budete péct. V případě, že máte v plánu upéct mazanec a jidášky, určitě vám přijde vhod univerzální těsto, které využijete na oba druhy pečiva. A pokud i přes rok pečete vánočku, tak klidně i na ni. 

K Velikonocům patří mazanec i jidáše

Velikonoční svátky si většinou spojujeme s beránkem a mazancem, kromě nich se ale v minulosti peklo a často dodnes peče i mnoho dalších moučníků. Třeba na Zelený čtvrtek se tradičně připravovaly jidášky – malé bochánky nebo spíš pletýnky, které připomínaly zradu Jidáše. Dělaly se z pramenů, které se různě splétaly a měly symbolizovat provaz, na němž se Jidáš oběsil. Pak se jedly obvykle pokapané medem a lidé věřili, že jim to zajistí zdraví a sílu na celý rok. 

Koláče i zvířátka z kynutého těsta

Na jidáše se používalo podobné těsto, z něhož se pekl mazanec nebo na Vánoce zase vánočka. Šlo o klasické kynuté nadýchané těsto, často vylepšené o rozinky nebo mandle, které je základem tradiční české kuchyně. Pečou se z něj buchty i koláče a mnoho dalších moučníků. Právě koláče s povidly, mákem nebo tvarohem se na Velikonoce také často pekly, stejně jako třeba vdolky. 

Kromě toho se z tohoto těsta dělalo i další pečivo ve tvaru ptáčků, slepic, ještěrek nebo hadů. Mělo přivolat jaro, plodnost a zajistit dobrou úrodu. To se začínalo péct jako úplně první, dělalo se již od Květné neděle, což byla neděle týden před Velikonoci, až do samotných Velikonoc. Jaro mělo přivolat i pečivo ve tvaru kola, které bylo na mnoha místech také tradiční ozdobou velikonočního stolu. Tento věnec vytvarovaný ze spleteného copu se zdobil nejen mandlemi, ale i barevnými vajíčky a někdy také pestrobarevnými pentličkami

Univerzální kynuté těsto

Klasický mazanec se sice dělal v minulosti z trochu bohatšího smetanového těsta plného vajec, které se považovaly za symbol nového života. Dokonce se říkalo, že by jich v pravém mazanci mělo být až třicet. Mnoho hospodyněk však mazanec dělá z podobného těsta, z jakého v zimě pečou vánočku, které již mají ověřené. Pokud chcete také nějaké takové univerzální, můžete zkusit třeba toto naše. Kromě mazance z něj můžete udělat i jidášky a pokud vám zbyde, tak třeba i pár koláčů pro zpestření velikonočního pohoštění. Jak na to?

Budete potřebovat: 500 g polohrubé (nebo hladké mouky, případně půl na půl) mouky, 100 g cukru, 100 g másla, 1 kostku droždí, 200 ml mléka, 2 žloutky, 50-100 g rozinek, rum, loupané mandle, citronovou kůru, sůl, vejce na potření a tuk na vymazání plechu. 

Jak postupovat: 

  1. Do teplého mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr, špetku soli a trochu mouky a nechte vzejít kvásek.
  2. Rozinky namočte do horké vody (případně s přidáním rumu), po 10 minutách vodu slijte a nechte je důkladně okapat.
  3. V míse smíchejte mouku, přidejte rozpuštěné máslo, žloutky, kvásek, strouhanou citronovou kůru a rozinky a vypracujte hladké těsto. Těsto nechte hodinu na teplém místě kynout.
  4. Pokud z těsta pečete mazanec, vytvarujte bochánek, který nechte ještě chvíli nakynout. Mazanec přendejte na tukem vymazaný plech, potřete jej vejcem a posypejte mandlemi. Pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut při 200 °C. Poté teplotu zmírněte na 150 °C a dopečte 20-25 minut.
  5. V případě jidášů, těsto nakrájejte na kousky, zakulaťte je, vyválejte z nich tenké válečky (asi jako ukazováček), přibližně 20 cm dlouhé, a stáčejte je do spirálek, což je typický tvar jidášů, nebo do esíček, uzlů, kuřátek apod. Položte je na pomaštěný nebo pečicím papírem vystlaný plech a nechte ještě mírně vykynout. Poté potřeme rozšlehaným vejcem a pečte ve vyhřáté troubě při 190 °C asi 20 minut dozlatova.
  6. Na věnec pak těsto rozdělte na 3 části a spleťte z nich cop, který na koncích pomocí vody a peroutky spojte tak, aby vznikl věnec. Ten nechte ještě hodinu kynout. Těsně před pečením jej potřete vajíčkem a posypejte mandlemi. Troubu předehřejte na 180 °C a věnec pečte asi 40 minut dozlatova

Náš tip: Univerzální těsto na mazanec, jidáše a věnec můžete připravit i podle našeho video receptu. 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více