Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na originální kinder vejce z perníku? Chce to struhadlo a dobrou polevu!
Zdroj: Toprecepty, Hella

Milujete perníčky? Proč s jejich pečením čekat až na další Vánoce? Klidně si je můžete udělat i teď na Velikonoce. Přímo velikonoční perníčky se pečou v mnoha rodinách. Mohou mít podobu zajíčků, beránků nebo vajíček. Pokud si pořídíte tu správnou formu, můžete z perníku udělat i kraslice.

S jarními motivy

Perníčky patří k nejoblíbenějším druhům vánočního cukroví, z perníkového těsta ale nemusíte vykrajovat jen hvězdičky a zvonečky. V poslední době seženete v obchodech i vykrajovátka, s jejichž pomocí vytvoříte jarní perníková zvířátka a další tvary, které si spojujeme se svátky jara. Výhodou velikonočních perníčků je, že se na nich můžete výtvarně i mnohem víc vyřádit. Zatímco vánoční perníčky malujeme obvykle jen bíle, případně zdobíme polovinou mandličky, ty velikonoční mohou zářit všemi veselými jarními barvami. K malování navíc můžete přizvat děti, které budou veselé jarní motivy určitě bavit. Barevnými perníčky pak můžete vyzdobit byt a pomalovaná perníková vajíčka lze využít i jako výslužku pro koledníky místo klasických vajec. Děti taková sladkost určitě potěší mnohem víc a je to aspoň ideální alternativa k čokoládovým vajíčkům, kterých budou mít i tak až až.

Dokonalé těsto

Předpokladem povedených perníčků je kvalitní těsto. Dnes již najdete spoustu receptů na těsta na perníčky, které jsou ihned měkké. Přesto se doporučuje perníčky upéct trochu dopředu, aby se stihly odležet, pokud máte v plánu je jíst a ne jen pověsit na větvičku. To hlavní, co perníčkům dává jejich chuť, je speciální směs koření a tekutý med. Perníkové koření koupíte v obchodě, můžete si ale namíchat i vlastní voňavější směs z čerstvě namletého koření.

Chcete-li pojmout perníčky trochu zdravěji, upečte je z žitné mouky. Navíc je jejich chuť i o trochu lepší a výraznější než v případě perníčků z klasické pšeničné mouky. Na zdobení se pak hodí klasická bílková poleva, kterou můžete obarvit gelovými potravinářskými barvami. Ty koupíte v obchodech s cukrářskými potřebami, sady se základními barvami jsou k dostání i v supermarketech. Ke zkrášlení perníčků se výborně hodí i barevný marcipán. Ten můžete vyválet na tenký plát a vykrájet z něj třeba malá kuřátka, která pak na perníčky nalepíte rozšlehaným bílkem.

Kinder vajíčka z perníku

Kromě klasických vykrajovátek, s jejichž pomocí vytvoříte obrys vajíčka, se prodávají i speciální sady s vyboulenými formičkami. S jejich pomocí tak vytvoříte dvě poloviny vajíček, které pak slepíte k sobě a vzniknou vám perníková vajíčka, která vypadají úplně jako pravá. Na tyto perníkové kraslice můžete použít klasické perníkové těsto. Důležité je, aby bylo dostatečně vláčné a hladké, aby se vám s ním dobře pracovalo a nepraskalo vám. V případě, že se vám příliš drolí, stačí do něj přidat vajíčko. Těsto pak vyválejte na plát o tloušťce asi 3 mm a vykrájejte z něj pomocí vykrajovátka vajíčka. Formičky rozložte vypuklou stranou nahoru na plech a potřete tukem. Pak na ně položte vykrojená vajíčka a upečte perníčky. Trvá to asi 15 minut podle velikosti vajíček.

Upečené těsto potřete žloutkem rozšlehaným s mlékem a nechte vychladnout na formě. Pak perníčky sejměte, nebo spíš opatrně sklepněte, a nechte vychladnout do druhého dne. Pak už stačí jen vajíčkové poloviny slepit bílkovou nebo čokoládovou polevou a ozdobit. Co je při slepování zásadní? Okraje půlek byste měli zarovnat pomocí struhadla. Tím se mírně naruší povrch a poleva na něm lépe ulpí a zároveň budou obě plochy hezky hladké. Poleva by také měla být tak akorát hustá, spíše hustší, než řidší. Řídká poleva může stékat a půlky vajíček nebudou dobře držet při sobě. Pokud pro slepování použijete čokoládu, nechte ji rozehřát a pak mírně zchladnout, dokud zase trochu nezhoustne. A pochopitelně, chcete-li dovnitř vajíčka ukrýt překvapení, udělejte to před slepením dvou půlek. Ať už zvolíte perníkové kraslice nebo perníkovou variaci kinder vajíček, vajíčka ozdobte až nakonec, když budou obě půlky slepené a spoj řádně zaschlý. Jinak by se zdobení poškodilo. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více