Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mramorovaný beránek podle cukráře Josefa Maršálka voní kávou a vláčný je díky jogurtovému těstu
Zdroj: se souhlasem Josefa Maršálka, Profimedia/koláž Toprecepty.cz

Beránek je po mazanci hned druhým nejoblíbenějším velikonočním pečivem. Zatímco na mazanec je těsto obvykle kynuté, beránek se dá udělat z mnoha druhů těst a v různých variantách. Co třeba vyzkoušet beránka, kterého peče slavný cukrář Josef Maršálek? Když jej dozdobíte sněhem, bude vypadat skoro jako opravdový. 

Beránek jako symbol Velikonoc

Beránek je moučník, který k Velikonocům patří, stejně jako vajíčka a pomlázky. V minulosti nahrazoval opravdového beránka v dobách, kdy nebylo jehněčí maso už tak snadno dostupné jako dříve. Vzhledem k současným cenám jehněčího je i dnes tento sladký beránek ideální náhradou toho pravého.

Beránek byl již od dávných dob obřadním pokrmem, představoval Ježíše Krista, který byl obětován jako nevinný beránek a je vlastně jakýmsi symbolem svátků jara a jednou z ozdob velikonočně nazdobeného stolu. V mnoha rodinách ho pečou spíš než tradiční mazanec, který se dělá z kynutého těsta a některé hospodyňky mají z jeho pečení obavy. 

Beránek může mít mnoho podob

Zato beránka můžete upéct z těsta jako na bábovku, které má každý nějaké své ověřené. Díky tomu existuje beránků celá řada. Může být piškotový, třený, šlehačkový nebo tvarohový. Někdo ho dochucuje kakaem, jiný jej dělá s mákem a další s oříšky. Použít vlastně můžete jakékoliv těsto, ideální je však to, které obsahuje hodně tuku, který napomůže tomu, aby se beránek snadno vyklopil. Musí být rovněž dostatečně nadýchané, aby se těsto dobře nafouklo do všech částí formy. Jen tak bude beránek vypadat reprezentativně.

Jak udělat mramorovaného beránka?

V případě, že zatím nemáte žádný svůj ověřený recept nebo prostě rádi každý rok zkoušíte něco nového, možná vás zaujme beránek podle receptu známého českého cukráře Josefa Maršálka. Ten dělá beránka z jogurtového těsta. Díky němu je moučník báječně vláčný, lehce svěží a ani trochu dusivý. Navíc se část těsta obarvuje kakaem a po promíchání obou těst se vytváří mramorovaný efekt.

Právě kvůli kakau se do kakaové části těsta přidává i espresso. To zabrání tomu, aby část s kakaem byla příliš suchá a dusivá. „Kakao je totiž potřeba něčím naředit. Je třeba, aby hustoty byly stejné. Kakaová směs může být klidně i řidší,“ radí pro Toprecepty.cz Josef Maršálek

Jogurtový beránek podle Josefa Maršálka

Beránka z jogurtového litého těsta snadno upeče i ten, kdo nemá s pečením tak velké zkušenosti. Jeho příprava je totiž velmi snadná, vše stačí jen promíchat, jak potvrzuje pro Toprecepty.cz i Josef Maršálek: „Lité těsto nikdy nešlehejte. Stačí ho jen zamíchat, klidně stěrkou nebo vařečkou.“ A jak tedy mramorového beránka podle slavného cukráře upečete?

Budete potřebovat: 330 g hladké mouky, 260 g cukru krupice, 130 g olivového oleje, 250 g bílého smetanového jogurtu, 20 g kakaa, 6 vajec, 1 prášek do pečiva, 1 menší citron (šťávu i kůru), 1 g soli, 1 uvařené espresso (30 ml), 30 g oleje do formy a 30 g strouhaného kokosu na vysypání formy, olej.

  1. Mouku smíchejte s cukrem, solí, práškem do pečiva a citronovou kůru. Přidejte vejce, olej, jogurt a šťávu. Stěrkou vymíchejte těsto dohladka. 
  2. Formu na beránka vymažte olejem a vysypejte kokosem. Do spodní části nalejte větší polovinu hmoty, zbylou část obarvěte kakaem a přidejte do ní 1 malé espresso. Těsto nalijte na světlou hmotu a vidličkou promíchejte, aby se vytvořilo mramorování. Pečte v rozehřáté troubě při 160 °C asi 45-50 minut. To, zda je beránek upečený, vyzkoušejte špejlí. 
  3. Vyjměte beránka z trouby a nechte jej částečně vychladnout. Poté beránka z formy opatrně vyjměte. 

Náš tip: Beránka můžete nechat jen tak a pocukrovat ho moučkovým cukrem nebo jej můžete ozdobit bílkovým sněhem. Na něj budete potřebovat: 300 g cukru krupice, 5 bílků, 30 g citronové šťávy, 1 vanilkový cukr.  Bílky, cukr, vanilku a šťávu nahřejte ve vodní lázni dohorka. Cukr musí být zcela rozpuštěný.

Poté vše vyšlehejte dopevna. Sníh dejte do sáčku se zdobicí trubičkou a naneste jej na beránka. Hotového beránka můžete dozdobit čokoládou, lentilkami nebo sušenými jedlými květy tak, jak to rád dělá i slavný cukrář Josef Maršálek.  

 


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více