Velikonoční jidáše
Jidáše vycházejí z podobného těsta jako mazanec či vánočka. Těsto je ale hutnější a tvaruje se do několika tradičních velikonočních symbolů, nejčastěji v podobě stočeného provazu, jenž připomíná konec zrádného Ježíšova apoštola. Po upečení se potírají medem.
Suroviny pro 50 kusů
50 kusů
Nutriční hodnoty
Energie | 21 790 kJ / 5 208 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 133,28 g |
Tuky | 134,16 g |
Vláknina | 32,40 g |
Cholesterol | 1,01 g |
Sodík | 293 mg |
Sůl | 0,63 g |
Sacharidy | 850,70 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Recept je z Velikonoční kuchařky a dělám každý rok. Dnes jsem zkusila zadělat u mamky v pekárně a moc mile mě to překvapilo. Dala jsem do pekárny v tomto pořadí: vlažné mléko, změklé máslo (ne tekuté), žloutky, cukr, sůl, polohrubá mouka, rozdrobené droždí. Nastavila jsem program Těsto a při míchání jen dolévala dalším mlékem dle potřeby. Těsto se hezky umíchalo do hladka, vykynulo tak, že skoro uteklo z pekárny a když jsem ho vyklopila na stůl, zůstala nádoba z pekárny čistá, nic se nepřilepilo. Krásně se s těstem pracovalo a myslím, že u tohoto způsobu zadělávání jidášů už zůstanu.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
26. 2. 2022 15:56
Děkuji,dnes upečeno.
3. 4. 2021 18:07
Výborný recept
3. 4. 2021 07:35
Doporučuji dát dvojité množství mléka, jinak těsto bude tuhé, nenakyne a špatně se s ním bude pracovat. Pekla jsem 15 min na 170 ° C. Jidášci byli výborní.
15. 4. 2020 12:37
Jidáše jsem letos pekla poprvé. Použila jsem tento recept. Četla jsem zkušenosti ostatních pekařek a tak jsem raději dala víc másla a mléka a přidala i tvaroh. Udělala jsem nelepivé těsto a pekla na 180. Výsledek byl ohromujicí.
Manžel byl z nadýchaných a vláčných Jidašů nadšený.
Přikládám fotky.
8. 4. 2020 18:56
Super by bylo upravit to mléko na 0,5L celkem podstatné nějak sem nečetl co píšete a zkusil a jako aprílový recept dobrý vtip
16. 4. 2017 17:28
Musíme potvrdit, že množství mléka je příliš malé. Jinak "JIDÁŠCI" jsou úžasní a společně s mou dcerou jsme si pečení užily.
12. 4. 2017 10:13
po menší úpravě to je dobré. S úpravami těst mám zkušenosti, takže v pohodě. I sušenky na rozvoj pěti smyslů jsem si musel upravit a to je mnohem složitější, než tohle. Každopádně jsem rád, že tu ty recepty dáváte, je to rychlý mustr. F.
11. 4. 2017 22:54
Super recept, jen jsem dala o lžíci více cukru ( máme rádi více sladké ) a mléka tak nějak odhadem, ale bylo ho určitě více.. Povedli se a ve čtvrtek nanovo, jelikož už nejsou
3. 4. 2015 09:45
můžu potvrdit že jsou moc dobré, jenom toho mléka je trochu málo 250ml, určitě nestačí,je to daleko víc.Tuku je dostatek.www.toprecepty.cz
2. 4. 2015 19:49
Zítra zkusím, raděj jen z půl dávky, v kuchyni jsem antitalent... :D kdyby se nepovedlo. a o víkendu kdyžtak dodělám, kdyby byl úspěch :D
2. 4. 2015 15:54
Vyzkouším zítra- a když se až tak nezadaří, mám chlupaťáky, kterým mírná nedokonalost určitě vadit nebude- u nás se fakt nikdy neplýtvá
2. 4. 2015 08:30
Dneska je zkusim tak snad se mi povedou
22. 4. 2014 14:02
Demi., jako autorka receptu potvrzuji dané množstí, které je uvedeno v receptu. I podle uživatelek které pekly dříve je vidět, že chyba není v množství tuku, ale někde jinde. Přeji krásný den.
21. 4. 2014 13:57
Na 1 kg mouky používá autorka receptu jen 120g másla? Pekla jsem letos jidáše podle tohoto předpisu a mohu s nimi rozbíjet ořechy. Na kilogram mouky je potřeba alespoň 200g tuku - teď to vím. Škoda práce.
I cukru mohlo být více - takto bylo těsto nemasné, nesladké, nijaké.
19. 4. 2014 04:01
skvely recept, diky! Zadelavala jsem v pekarne a vyslo nadherne, vlacne testo. Jidasky byly jedna basen!
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více

Rýžový salát se zeleninou
Přidáno před 1 hodinou

Zadělávané kedlubny s cuketou
Přidáno před 22 hodinami

Česnečka z Loštic
Přidáno 16. 5. 2022 13:48

Krkovička pečená na kolech hlávkového zelí
Přidáno 16. 5. 2022 10:51

Cizrnová "pizza"
Přidáno 16. 5. 2022 07:10

Pikantní rukolový salát
Přidáno 15. 5. 2022 15:02
Právě bylo uvařeno:

Blesková polévka s vaječnou jíškou
uvařil/a Ajka2020
před 50 minutami

Květákovo-sýrová roláda bez mouky
uvařil/a kit731
před 1 hodinou

Květákové bramboráčky
uvařil/a kit731
před 1 hodinou

Rajčatová polévka s cizrnou, bulgurem a špenátem
uvařil/a Petra Dvor.
před 2 hodinami

Zelníky s kuřecím masem
uvařil/a Pstrosinka
před 2 hodinami

Obyčejný hlávkový salát s obyčejnou zálivkou od babičky
uvařil/a Fitulka
před 3 hodinami

Zapečený špenát s brambory a vejcem
uvařil/a Janule25
před 3 hodinami

Fazolový guláš
uvařil/a MarieKris
před 4 hodinami

Smažené nudle s krevetami
uvařil/a Alvinsatya
před 5 hodinami

Míchaná vejce
uvařil/a Dunda
před 6 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: jidáše rychlé dobré velikonoční recepty jidáše recept z domácí pekárny recept na jidáše video jidáše tvary velikonoční jidášky jidáše z domácí pekárny nejlepší recept jidaše těsto na jidáše velikonoční jidáše z domácí pekárny pečení jidášů jidáše nejlepší recept velikonoční jidášky recept jidášky recept recept na jidášky jidášky nejlepší recept na jidáše domácí jidáše velikonoční pečení jidáše tvarohové jidáše
Suroviny: mouka polohrubá, droždí čerstvé, mléko, máslo, cukr krupice, žloutek, sůl, vejce, máslo, med tekutý
Velikonoční jidáše
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g5kG
67 názorů