Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční jidáše

Kynuté těsto na jidáše je, oproti těstu na mazanec, hutnější. Díky tomu jej lze tvarovat do tradičních velikonočních symbolů, nejčastěji podoby stočeného provazu, připomínající konec zrádného Ježíšova apoštola. Po upečení se pak potírají medem.

Hodnocení receptu je 5,0 (53×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min Bez doby kynutí.

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava, Bez doby kynutí.)

10. 4. 2009 22:11

Suroviny pro 50 kusů

50 kusů

Tento recept najdete
v nové kuchařce!

Kuchařka Naše moučníky
obsahuje 150 receptů
včetně tohoto.

Naše moučníky

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie21 790 kJ / 5 208 kcal
Bílkoviny133,28 g
Tuky134,16 g
Vláknina32,40 g
Cholesterol 1,01 g
Sodík 293 mg
Sůl0,63 g
Sacharidy850,70 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Recept je z Velikonoční kuchařky a dělám každý rok. Dnes jsem zkusila zadělat u mamky v pekárně a moc mile mě to překvapilo. Dala jsem do pekárny v tomto pořadí: vlažné mléko, změklé máslo (ne tekuté), žloutky, cukr, sůl, polohrubá mouka, rozdrobené droždí. Nastavila jsem program Těsto a při míchání jen dolévala dalším mlékem dle potřeby. Těsto se hezky umíchalo do hladka, vykynulo tak, že skoro uteklo z pekárny a když jsem ho vyklopila na stůl, zůstala nádoba z pekárny čistá, nic se nepřilepilo. Krásně se s těstem pracovalo a myslím, že u tohoto způsobu zadělávání jidášů už zůstanu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

marie1eagle marie1eagle

11. 1. 2023 18:03

Jidáše jsem letos pekla poprvé. Použila jsem tento recept. Četla jsem zkušenosti ostatních pekařek a tak jsem raději dala víc másla a mléka a přidala i tvaroh.:-) Udělala jsem nelepivé těsto a pekla na 180. Výsledek byl ohromujicí.:-O Manžel byl z nadýchaných a vláčných Jidašů nadšený.:yes: Přikládám fotky.;-)

Rudischova Rudischova

26. 2. 2022 15:56

Děkuji,dnes upečeno.:-K

Sarovka

3. 4. 2021 18:07

Výborný recept:yes::-)

kucharka-pekarka

3. 4. 2021 07:35

Doporučuji dát dvojité množství mléka, jinak těsto bude tuhé, nenakyne a špatně se s ním bude pracovat. Pekla jsem 15 min na 170 ° C. Jidášci byli výborní. :-)

marie1eagle marie1eagle

15. 4. 2020 12:37

Jidáše jsem letos pekla poprvé. Použila jsem tento recept. Četla jsem zkušenosti ostatních pekařek a tak jsem raději dala víc másla a mléka a přidala i tvaroh.:-) Udělala jsem nelepivé těsto a pekla na 180. Výsledek byl ohromujicí.:-O Manžel byl z nadýchaných a vláčných Jidašů nadšený.:yes: Přikládám fotky.;-)

JamesFli

8. 4. 2020 18:56

Super by bylo upravit to mléko na 0,5L celkem podstatné nějak sem nečetl co píšete a zkusil a jako aprílový recept dobrý vtip

Renáta Lakomá

16. 4. 2017 17:28

Musíme potvrdit, že množství mléka je příliš malé. Jinak "JIDÁŠCI" jsou úžasní a společně s mou dcerou jsme si pečení užily. :-) <3

ferdimir

12. 4. 2017 10:13

po menší úpravě to je dobré. S úpravami těst mám zkušenosti, takže v pohodě. I sušenky na rozvoj pěti smyslů jsem si musel upravit a to je mnohem složitější, než tohle. Každopádně jsem rád, že tu ty recepty dáváte, je to rychlý mustr. F. :-)

Veky

11. 4. 2017 22:54

Super recept, jen jsem dala o lžíci více cukru ( máme rádi více sladké:-) ) a mléka tak nějak odhadem, ale bylo ho určitě více.. Povedli se a ve čtvrtek nanovo, jelikož už nejsou:-D:-D:-D:-D
:yes:

Zdenina

3. 4. 2015 09:45

můžu potvrdit že jsou moc dobré, jenom toho mléka je trochu málo 250ml, určitě nestačí,je to daleko víc.Tuku je dostatek.:-)www.toprecepty.cz

beble

2. 4. 2015 19:49

Zítra zkusím, raděj jen z půl dávky, v kuchyni jsem antitalent... :D kdyby se nepovedlo. a o víkendu kdyžtak dodělám, kdyby byl úspěch :D

kokronilla kokronilla

2. 4. 2015 15:54

Vyzkouším zítra- a když se až tak nezadaří, mám chlupaťáky, kterým mírná nedokonalost určitě vadit nebude- u nás se fakt nikdy neplýtvá :-))

Markéta

2. 4. 2015 08:30

Dneska je zkusim tak snad se mi povedou :-)

mirca75 mirca75

22. 4. 2014 14:02

Demi., jako autorka receptu potvrzuji dané množstí, které je uvedeno v receptu. I podle uživatelek které pekly dříve je vidět, že chyba není v množství tuku, ale někde jinde. Přeji krásný den.

Demi

21. 4. 2014 13:57

Na 1 kg mouky používá autorka receptu jen 120g másla? Pekla jsem letos jidáše podle tohoto předpisu a mohu s nimi rozbíjet ořechy. Na kilogram mouky je potřeba alespoň 200g tuku - teď to vím. Škoda práce.
I cukru mohlo být více - takto bylo těsto nemasné, nesladké, nijaké.
:no:

1 2 3 4 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Naše chalupářská
kuchařka

Nově v prodeji!

Koupit

Marie

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: jidáše rychlé dobré velikonoční recepty jidáše recept z domácí pekárny recept na jidáše video jidáše tvary velikonoční jidášky jidáše z domácí pekárny nejlepší recept jidaše těsto na jidáše velikonoční jidáše z domácí pekárny pečení jidášů jidáše nejlepší recept velikonoční jidášky recept jidášky recept recept na jidášky jidášky nejlepší recept na jidáše domácí jidáše velikonoční pečení jidáše tvarohové jidáše

Suroviny: mouka polohrubá, droždí čerstvé, mléko, máslo, cukr krupice, žloutek, sůl, vejce, máslo, med tekutý, cukr moučkový

TopRecepty.cz

Velikonoční jidáše

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g5kG