Velikonoční jidáše
Kynuté těsto na jidáše je, oproti těstu na mazanec, hutnější. Díky tomu jej lze tvarovat do tradičních velikonočních symbolů, nejčastěji do podoby stočeného provazu, připomínající konec zrádného Ježíšova apoštola. Po upečení se pak potírají medem.
Suroviny pro 50 kusů
50kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 790 kJ / 5 208 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 133,28 g |
Tuky | 134,16 g |
Vláknina | 32,40 g |
Cholesterol | 1,01 g |
Sodík | 693 mg |
Sůl | 1,63 g |
Sacharidy | 850,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z malého množství mléka, mouky, lžičky cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, který necháme vzejít a poté jej přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli.
Krok 2: Žloutky utřeme do pěny a spolu se změklým máslem přidáme k mouce a kvásku. Podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem.
Krok 3: Z těsta nakrájíme kousky, zakulatíme a vyválíme tenké válečky (asi jako ukazováček), přibližně 20 cm dlouhé. Stočíme je do spirálek, což je typický tvar jidášů, nebo do esíček, uzlů nebo kuřátek.
Krok 4: Klademe je na pomaštěný nebo pečicím papírem vyložený plech a necháme ještě mírně vykynout.
Krok 5: Poté potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 190 °C dozlatova asi 15-20 minut.
Krok 6: Po upečení je ještě horké potřeme mašlovačkou rozehřátým medem. Pokud nechceme potírat medem, stačí je pouze pocukrovat.
Zveřejněno 10. 4. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční jidáše
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g5kG
Moje poznámka
Velikonoční jidáše
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g5kG
Nejnovější recepty
Květákový koláč à la pizza bez mouky (vhodný pro diabetiky)
Přidáno před 18 hodinami
Chléb z červené čočky s tahini (vhodný pro diabetiky)
Přidáno před 19 hodinami
Mrkvový beránek a kakaové slepičky a vajíčka
Přidáno 24. 4. 2025 18:59
Ovocná tlačenka
Přidáno 24. 4. 2025 17:49
Kakaové muffiny s borůvkovým tvarohem
Přidáno 24. 4. 2025 17:38
Palačinky s jahodovou omáčkou
Přidáno 24. 4. 2025 17:31
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Medovník....
PetraBrno před 7 hodinami
Rychlý tvarohový koláč z drobenky s ovocem
Denade před 10 hodinami
Mleté vepřové na způsob kebabu
Sahula před 12 hodinami
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
PetraBrno před 12 hodinami
Pečený bramborový salát ( teplý)
Lucie1001 před 12 hodinami
Kapusta od babičky
KuchtaPaja před 13 hodinami
Vepřové maso v kapustě v pomalém hrnci
radekfiala před 13 hodinami
Tvarohové lívance
Koffi před 14 hodinami
Slané tvarohové tyčinky
kasicka49 před 14 hodinami
Pomazánka z ředkviček
slunicko166 před 14 hodinami
Tématické fráze:
jidáše rychlé dobré,
velikonoční recepty,
jidáše recept z domácí pekárny,
recept na jidáše video,
jidáše tvary,
velikonoční jidášky,
jidáše z domácí pekárny,
nejlepší recept jidaše,
těsto na jidáše,
velikonoční jidáše z domácí pekárny,
pečení jidášů,
jidáše nejlepší recept,
velikonoční jidášky recept,
jidášky recept,
recept na jidášky,
jidášky,
nejlepší recept na jidáše,
domácí jidáše,
velikonoční pečení jidáše,
tvarohové jidáše
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí čerstvé,
mléko,
máslo,
cukr krupice,
žloutek,
sůl,
vejce,
máslo,
med tekutý,
cukr moučkový
Komentáře (82)