Velikonoční jidáše
Kynuté těsto na jidáše je, oproti těstu na mazanec, hutnější. Díky tomu jej lze tvarovat do tradičních velikonočních symbolů, nejčastěji podoby stočeného provazu, připomínající konec zrádného Ježíšova apoštola. Po upečení se pak potírají medem.
Suroviny pro 50 kusů
50 kusů
Nutriční hodnoty
Energie | 21 790 kJ / 5 208 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 133,28 g |
Tuky | 134,16 g |
Vláknina | 32,40 g |
Cholesterol | 1,01 g |
Sodík | 293 mg |
Sůl | 0,63 g |
Sacharidy | 850,70 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Recept je z Velikonoční kuchařky a dělám každý rok. Dnes jsem zkusila zadělat u mamky v pekárně a moc mile mě to překvapilo. Dala jsem do pekárny v tomto pořadí: vlažné mléko, změklé máslo (ne tekuté), žloutky, cukr, sůl, polohrubá mouka, rozdrobené droždí. Nastavila jsem program Těsto a při míchání jen dolévala dalším mlékem dle potřeby. Těsto se hezky umíchalo do hladka, vykynulo tak, že skoro uteklo z pekárny a když jsem ho vyklopila na stůl, zůstala nádoba z pekárny čistá, nic se nepřilepilo. Krásně se s těstem pracovalo a myslím, že u tohoto způsobu zadělávání jidášů už zůstanu.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
11. 1. 2023 18:03
Jidáše jsem letos pekla poprvé. Použila jsem tento recept. Četla jsem zkušenosti ostatních pekařek a tak jsem raději dala víc másla a mléka a přidala i tvaroh.
Udělala jsem nelepivé těsto a pekla na 180. Výsledek byl ohromujicí.
Manžel byl z nadýchaných a vláčných Jidašů nadšený.
Přikládám fotky.




26. 2. 2022 15:56
Děkuji,dnes upečeno.

3. 4. 2021 18:07
Výborný recept



3. 4. 2021 07:35
Doporučuji dát dvojité množství mléka, jinak těsto bude tuhé, nenakyne a špatně se s ním bude pracovat. Pekla jsem 15 min na 170 ° C. Jidášci byli výborní. 

15. 4. 2020 12:37
Jidáše jsem letos pekla poprvé. Použila jsem tento recept. Četla jsem zkušenosti ostatních pekařek a tak jsem raději dala víc másla a mléka a přidala i tvaroh.
Udělala jsem nelepivé těsto a pekla na 180. Výsledek byl ohromujicí.
Manžel byl z nadýchaných a vláčných Jidašů nadšený.
Přikládám fotky.




8. 4. 2020 18:56
Super by bylo upravit to mléko na 0,5L celkem podstatné nějak sem nečetl co píšete a zkusil a jako aprílový recept dobrý vtip
16. 4. 2017 17:28
Musíme potvrdit, že množství mléka je příliš malé. Jinak "JIDÁŠCI" jsou úžasní a společně s mou dcerou jsme si pečení užily.



12. 4. 2017 10:13
po menší úpravě to je dobré. S úpravami těst mám zkušenosti, takže v pohodě. I sušenky na rozvoj pěti smyslů jsem si musel upravit a to je mnohem složitější, než tohle. Každopádně jsem rád, že tu ty recepty dáváte, je to rychlý mustr. F. 

11. 4. 2017 22:54
Super recept, jen jsem dala o lžíci více cukru ( máme rádi více sladké
) a mléka tak nějak odhadem, ale bylo ho určitě více.. Povedli se a ve čtvrtek nanovo, jelikož už nejsou










3. 4. 2015 09:45
můžu potvrdit že jsou moc dobré, jenom toho mléka je trochu málo 250ml, určitě nestačí,je to daleko víc.Tuku je dostatek.
www.toprecepty.cz

2. 4. 2015 19:49
Zítra zkusím, raděj jen z půl dávky, v kuchyni jsem antitalent... :D kdyby se nepovedlo. a o víkendu kdyžtak dodělám, kdyby byl úspěch :D
2. 4. 2015 15:54
Vyzkouším zítra- a když se až tak nezadaří, mám chlupaťáky, kterým mírná nedokonalost určitě vadit nebude- u nás se fakt nikdy neplýtvá 

2. 4. 2015 08:30
Dneska je zkusim tak snad se mi povedou 

22. 4. 2014 14:02
Demi., jako autorka receptu potvrzuji dané množstí, které je uvedeno v receptu. I podle uživatelek které pekly dříve je vidět, že chyba není v množství tuku, ale někde jinde. Přeji krásný den.
21. 4. 2014 13:57
Na 1 kg mouky používá autorka receptu jen 120g másla? Pekla jsem letos jidáše podle tohoto předpisu a mohu s nimi rozbíjet ořechy. Na kilogram mouky je potřeba alespoň 200g tuku - teď to vím. Škoda práce.
I cukru mohlo být více - takto bylo těsto nemasné, nesladké, nijaké.

I cukru mohlo být více - takto bylo těsto nemasné, nesladké, nijaké.

Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Bramborový guláš s mrkví a fazolemi
Přidáno před 4 hodinami

Ovocný dort Pikachu
Přidáno před 16 hodinami

Vepřová panenka s pórkem
Přidáno před 21 hodinami

Citronové řezy s kokosovým krémem
Přidáno 27. 3. 2023 09:47

Vepřové maso s bambusovými výhonky
Přidáno 26. 3. 2023 19:11

Linecký mřížkový koláč s marmeládou
Přidáno 26. 3. 2023 16:44
Právě bylo uvařeno:

Macaroni & Cheese
uvařil/a NikolaP
před 7 minutami

Domácí chipsy s tvarohem
uvařil/a tara23
před 16 minutami

Čokoládový dort (snadný)
uvařil/a Marsi25
před 35 minutami

Mleté maso s tarhoňou a zeleninou
uvařil/a Marsi25
před 56 minutami

Mleté maso s těstovinami z jedné pánve
uvařil/a Marsi25
před 57 minutami

Drobenkový koláč s jablky
uvařil/a Lennulinka
před 1 hodinou

Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
uvařil/a Janule25
před 1 hodinou

Pomalá kachna
uvařil/a sablicek1976
před 3 hodinami

Rychlá vajíčková pomazánka
uvařil/a Milan Cexa
před 3 hodinami

Zapečené kotlety se smetanou
uvařil/a francovo
před 4 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: jidáše rychlé dobré velikonoční recepty jidáše recept z domácí pekárny recept na jidáše video jidáše tvary velikonoční jidášky jidáše z domácí pekárny nejlepší recept jidaše těsto na jidáše velikonoční jidáše z domácí pekárny pečení jidášů jidáše nejlepší recept velikonoční jidášky recept jidášky recept recept na jidášky jidášky nejlepší recept na jidáše domácí jidáše velikonoční pečení jidáše tvarohové jidáše
Suroviny: mouka polohrubá, droždí čerstvé, mléko, máslo, cukr krupice, žloutek, sůl, vejce, máslo, med tekutý, cukr moučkový
Velikonoční jidáše
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g5kG
68 názorů