Kvíz na téma masopust a zabijačky: Jaká jídla k tomuto období patří?
Masopust není jednodenní svátek, ale několik týdnů dlouhé období od Tří králů do Popeleční středy. Bývá různě dlouhé, protože jeho délka se odvíjí od začátku Velikonoc. Víte, co se v tomto období tradičně jedlo a často ještě jí?
Postní období začíná 40 dní (kromě nedělí) před Velikonocemi a do té doby bývalo zvykem v našich krajích ukončit veškeré hodování a veselí. Pozůstatky církevních nařízení už většinou nebereme striktně. Dnešní doba je mnohem tolerantnější, přesto je žádoucí některé zvyky a tradice uchovat i pro příští generace.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co jíme v masopustu?
Sladké masopustní dobroty
Co ještě jíst v zimním období
Můžete vyzkoušet náš zábavný kvíz o zabijačkách a masopustu.
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší omáčky české kuchyně. Které jsou ty nejžádanější a jak je připravit
Boží milosti se připravují při svátečních příležitostech. Jak je usmažit podle receptů našich babiček?
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Komentáře