Popeleční středa
Svátek
Popeleční středou začíná čtyřicetidenní období půstu před Velikonocemi. Jde o jeden ze dvou dnů nejpřísnějšího půstu v roce. Tím druhým je Velký pátek. Název je odvozen od popelce, který je v tento den křesťanům udělován.
Masopustní období, které trvalo od Tří králů, Popeleční středou končí. Tímto dnem totiž začíná čtyřicetidenní předvelikonoční půst – čas tichého rozjímání, a hlavně odříkání všeho dobrého. Do zmiňovaných 40 dnů se nezapočítávají neděle, které nejsou postními dny. Tradice velí, že bychom měli odříct jedno ze dvou hlavních jídel a rozhodně během celého období vynechat maso. V tomto čase se jedly hlavně luštěniny.
Zatímco ještě během Masopustního úterý bylo všude veselo a plno jídlo, s Popeleční středou jako když utne – všechno utichlo. Maximálně je možné dojíst zbytky z toho velkého veselí. Maškary už nechodí, tancovačky se nekonají. Popeleční středou začal totiž půst a na další dobroty se lidé museli počkat až do Velikonoc. Lidé by se v postní době měli vrátit zpátky k prostotě a užívat si radost s ní spojenou. Půst má trvat do Bílé soboty.
Mohlo by vás zajímat
Zvyky spojené s Popeleční středou
Vznik Popeleční středy spadá přibližně do 6. až 7. století n. l. Název tohoto svátku se odvozuje od takzvaného popelce, což je označení křížkem na čele, které dává kněz věřícím v kostele.
Popeleční středa s sebou historicky kromě půstu nesla i různé pověry, které se ovšem lišily kraj od kraje. Hospodyňky by v tento den neměly prát, protože by pak prádlo mohlo zůstat po celý rok špinavé. Když jste se v tento den napili svěcené vody, měla vás údajně celý rok chránit před komáry a dalším nepříjemným hmyzem. Skvělý zvyk pak měly ženy, když během Popeleční středy chodily s hrncem, ve kterém měly rozpuštěné mýdlo s vodou. Tím potíraly tváře mužů, kteří to na Masopustní úterý přepískli s pitím a nebyli schopni se ještě probrat.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Popeleční středa?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 14 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 15 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 16 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 18 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Tuniské slané koblížky fricassé plněné tuňákem, vajíčkem a zeleninou si zamilujete na první ochutnání
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů