Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na dokonalé koblihy: Nadýchaný moučník z kynutého těsta usmažíte na oleji
Zdroj: Top recepty

Koblihy patří k masopustu, ale můžeme si je usmažit kdykoliv během roku, třeba na chalupě, když nemáme k dispozici troubu. Smažíme je ve vysoké vrstvě oleje, po usmažení je plníme krémem nebo marmeládou.

Kvásek na kynuté koblihy

Tradiční koblihy připravujeme z kynutého těsta, proto si nejprve nachystáme kvásek z droždí. Na rozdíl od jiných kynutých těst, do kvásku na koblihy můžeme použít hrubou mouku. Po vzejití kvásku zpracujeme těsto s ostatními surovinami. 
Na koblihy dále potřebujeme hladkou mouku, vejce, strouhanou citronovou kůru, cukr krupici, mléko, sůl, trošku másla a rum. Díky rumu totiž koblihy nenasáknout tolik tuku při smažení. Těsto musí být důkladně propracované, nesmí se lepit. Necháme ho v míse kynout, přitom ho přikryjeme utěrkou, aby neosychalo.

Správně nakynuté těsto

Až těsto dvojnásobí objem, rozdělíme ho na kousky stejné hmotnosti (aby se stejně rychle smažily), z kousků vyválíme pěkné kulaté tvary a necháme je přikryté znovu kynout, aby se objem znásobil 2–2,5krát. Těsto musí být dobře vykynuté.
Poté koblihy smažíme ve vysoké vrstvě oleje, musí totiž během smažení plavat. Smažíme je cca 2 minuty z každé strany, na koblihách se přitom vytvoří pěkný proužek. Vytahujeme je děrovanou lžící nebo kuchyňskými kleštěmi. Klademe je na papírový ubrousek.
Hotové koblihy ještě můžeme naplnit marmeládou nebo krémem, a to pomocí otvoru, který vytvoříme na boku koblihy. K plnění použijeme cukrářský sáček. Na závěr koblihy lehce posypeme práškovým cukrem a podáváme co nejdříve po usmažení.
Pokud máte chuť na koblihy, můžete je vyzkoušet třeba podle následující receptu s názorným videem.

 

Komentáře

Další tipy a triky