Velikonoce jsou hlavní jarní svátky. Připomeňte si tradiční recepty i rituály!

Velikonoce patří mezi naše nejoblíbenější svátky. Je s nimi spojeno mnoho křesťanských i pohanských rituálů, jež se navzájem prolínají, ale jedno mají společné. Jak křesťanské, tak pohanské tradice totiž oslavují obnovování života. Typickými velikonočními pokrmy jsou pečený beránek, nadýchaný mazanec, nebo kynuté jidáše, jež mají připomínat Jidášovu zradu na Kristu. Kromě toho se tradičně dělává také mladé kůzlečí či jehněčí maso a peče se nádivka neboli hlavička.
Na stolech se také objevují první bylinky, na loukách první květiny a celá příroda se po zimě probouzí k životu. Právě kvůli spojení s životem je hlavním symbolem Velikonoc vejce. To jednak slouží jako hlavní surovina mnoha pokrmů, jednak jako dekorace, třeba v podobě kraslic, ale pak také jako dárek, který o Velikonočním pondělí dostávají koledníci. Zkrátka, Velikonoce jsou plné symbolů, rituálů, tradic a tradičních jídel. Stojí za to si je užít!
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Rybí polévka s těstovinami
Přidáno před 5 hodinami

Citronová babetka (z Prostřeno)
Přidáno před 9 hodinami

Bostonský krémový koláč
Přidáno před 12 hodinami

Jelení medailonky s povidlovou omáčkou a domácí odpalované gnocchi (z Prostřeno)
Přidáno před 13 hodinami

Rýžový salát se zeleninou
Přidáno před 16 hodinami

Zadělávané kedlubny s cuketou
Přidáno 16. 5. 2022 15:54