Masopustní šišky (univerzální těsto na koblihy, vdolky a šišky)
Těsto podle tohoto jednoduchého receptu zvládne vypracovat i domácí pekárna a je jen na vás, jestli z něj usmažíte koblihy, vdolky nebo šišky. Ty jsou vynikající nakonec obalené ve skořicovém cukru a servírovat je můžete třeba s marmeládou.
Suroviny pro 15 kusů
15kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 009 kJ / 2 153 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 57,94 g |
Tuky | 68,88 g |
Vláknina | 13,40 g |
Cholesterol | 686 mg |
Sodík | 143 mg |
Sůl | 0,30 g |
Sacharidy | 297,89 g |
Postup přípravy
Do nádoby nalijeme horké sádlo a přilijeme mléko pokojové teploty. Dále přilijeme rum, přidáme žloutky a přisypeme hladkou mouku.
Do jednoho rohu nádoby nasypeme špetku soli a doprostřed rozdrobíme droždí, které zasypeme cukrem. Dáme pozor, aby se droždí nedostalo k soli. Těsto by pak nevykynulo. Nádobu vložíme do pekárny, navolíme program na přípravu těsta a pekárnu necháme pracovat. Pokud je potřeba, pekárně pomůžeme dostat mouku ze stěn nádoby. V případě, že by bylo těsto řidší, přidáme postupně mouku a vždy pekárnu necháme chvíli pracovat. Měli bychom docílit hladkého těsta, které se nelepí na stěny nádoby. Krok 2: Těsto připravené ručně nebo v robotu:
Do mísy nasypeme mouku, do které uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí, zasypeme ho trochou cukru, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 15 minut. Ke stěně mísy nasypeme špetku soli a ke kvásku přidáme zbylé suroviny - cukr, mléko, žloutky, rum a sádlo. Hnětacím hákem nebo ručně vařečkou vypracujeme hladké, nelepivé těsto. V případě, že by bylo těsto řidší, přidáváme postupně mouku. Krok 3: Vykynuté těsto přendáme na pracovní plochu a lehce ho propracujeme. Těsto zvážíme a rozdělíme na 15 kousků. Každý kousek má přibližně 50 g. Krok 4: Z jednotlivých bochánků vyválíme hada o délce 25 cm. Těsto jsem v polovině přehneme a stočíme. Krok 5: Těsto by nemělo být nutné podsypávat. Pokud ano, použijeme minimum mouky. Větší množství mouky na těstě by se při smažení usazovalo na dně nádoby a připalovalo. Krok 6: Takto připravené šišky necháme pod utěrkou kynout 15 minut. Krok 7: Mezitím rozpálíme 1 litr oleje, do kterého vložíme šišky. Ty smažíme 1 minutu pod pokličkou. Po minutě je smažíme z druhé strany odkryté. Dáme pozor, abychom šišky nesmažili příliš zprudka. Šišky by pak byly hodně tmavé. Smažíme je pozvolna, ať jsou hotové i uvnitř a na povrchu jsou krásně dozlatova. Krok 8: Usmažené šišky přendáme na ubrousek okapat a poté je obalíme ve skořicovém cukru, který si snadno připravíme - na 90 g cukru dáme 10 g skořice. Krok 9: Pokud nechceme šišky obalovat v cukru, nemusíme. Při servírování je stačí lehce poprášit moučkovým cukrem nebo je podávat pouze s marmeládou.
Zveřejněno 22. 1. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Masopustní šišky (univerzální těsto na koblihy, vdolky a šišky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2B3M
Moje poznámka
Masopustní šišky (univerzální těsto na koblihy, vdolky a šišky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2B3M
Nejnovější recepty
Čokoládové s kytičkou
Přidáno před 4 hodinami
Brambory na smetaně 2
Přidáno před 6 hodinami
Pečená štika s dýní
Přidáno před 10 hodinami
Masové kuličky v zeleninové omáčce s bramborovou kaší
Přidáno před 11 hodinami
Halloweenští duchové s ořechovou náplní
Přidáno před 12 hodinami
Krůtí válečky s mozzarelou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlý ořechový závin
Sladkostiodbarborky před 2 hodinami
Kuřecí prsíčka s hruškou, kešu a červenou řepou
Komtesina před 3 hodinami
Tvarohový koláč se švestkami
Valis před 3 hodinami
Nejlepší špenát
Zaneta23 před 6 hodinami
České buchty
Zaneta23 před 7 hodinami
Gulášovka z mletého masa
trdlo před 8 hodinami
Kynutý houskový knedlík 2
Merylas před 8 hodinami
Sýrovo-brokolicové placky
Eva z HK před 11 hodinami
Ostružinový kynutý věnec
Cejenka před 12 hodinami
Zapečené špagety se sýrem
Lennulinka před 12 hodinami
Tématické fráze:
smažené kynuté sisky,
kynuté šišky,
smažené masopustní šišky,
šišky z kynutého těsta,
těsto na koblihy,
masopustní smažené koblihy,
šišky obalované v cukru,
koblihy a šišky,
smažené šišky se skořicí,
testo na smazene šišky,
masopustni hadi,
kynuté šišky se škořicí,
recept na koblihy,
obalené šišky v cukru,
testo na vdolky ze sádla,
masopusni šišky,
smažené šišky recept,
šišky z z kynutého těsta,
sisky s kynuteho testa,
šišky obalené v cukru
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krupice,
droždí,
sádlo,
mléko,
žloutek,
rum,
sůl,
skořice
Komentáře (4)