Jak na dokonale vláčný mrkvový dort? Těsto se nesmí přesušit, dobré chuti prospěje i citronová poleva a krém z Lučiny
2. 8. 2023 Ostatní
Mrkev většina z nás používá prozaicky k dušení, do polévky nebo při zavařování. Již před mnoha lety ovšem získal oblibu mrkvový dort, který se v mnoha obměnách dostal už do většiny českých domácností. Ukážeme vám, jak si tento skvělý moučník vyrobit.
Zelenina plná vitamínů a cukru
Populární zelenina se díky své tradiční chuti do sladkých jídel a nápojů vyloženě hodí. Nemusí to však být pouze mrkev strouhaná společně s jablkem nebo džus či smoothie z ní, ale můžeme ji použit i jako přísadu právě do dortu.
Kromě toho, že mrkev chutná sladce, čímž je přístupnější i pro ty nejmenší, obsahuje také mnoho vitamínů, vlákniny a minerálů. Ve velké míře je v ní obsažen cukr, převážně ve slupce, a proto si hlavně diabetici musí dávat pozor na přehnanou konzumaci mrkve. Odborníci doporučují jíst mrkev včetně dobře omyté slupky, pozdní kusy by se měly oloupat.
Mohlo by vás zajímat
Skladování
Mrkev je podle Národního zdravotnického informačního portálu dobré skladovat nemytou v chladném sklepě nebo na jiném chladném místě s vysokou vlhkostí. Vhodná je například i přihrádka na zeleninu v lednici. Zelená nať by měla být odstraněna. Vysychání mrkve zabrání zabalení do fólie nebo do plastového pytle. Mrkev může být skladována v chladničce až 30 dní.
Mrkvový dort
Na výrobu vláčného moučníku budete potřebovat: 400 g nastrouhané mrkve, 180 g hladké mouky, 70 g celozrnné mouky, 100 g vlašských ořechů, 180 ml rostlinného oleje, 3 vejce, vanilkový lusk, 250 g třtinového cukru, 8 g kypřícího prášku do pečiva, 4 g mleté skořice, máslo na vymazání formy, strouhanku nebo kokos a sůl.
Jak na to?
- V míse smícháme všechny sypké ingredience, tedy obě mouky, cukr, skořici, špetku soli a prášek do pečiva.
- Ve druhé nádobě vyšleháme cukr s vejci a vydlabaným vnitřkem vanilkového lusku.
- Tekutou směs přidáme k té sypké, promícháme, přidáme nastrouhanou mrkev a nadrcené ořechy. Opět promícháme.
- Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme čerstvou strouhankou nebo kokosem.
- Těsto vlijeme do formy a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme zhruba 80-90 minut, výsledek zkontrolujeme špejlí. Jakmile zapíchnutá do těsta vyjde špejle suchá, je hotovo. Dort se nesmí péct moc dlouho, byl by pak zbytečně sušší.
- Hotový dort můžeme polévat citronovou polevou, která kromě dodání chuti také pomáhá udržet vlhkost v těstě a dort tak zůstane déle vláčný. Zdobit dort lze také malými marcipánovými mrkvičkami. Jako krém se do mrkvového dortu hodí Lučina vyšlehaná s máslem 1:1 a mírně přislazená. Ale dort je dobrý i bez krému.
Zdroj informací:
nzip.cz - Mrkev
Vyzkoušejte podle našeho videoreceptu oblíbenou klasiku - dušenou mrkev:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Krémová dýňová polévka s pečeným česnekem a vlašskými ořechy může být skvělým letním oběděm
Jak vyrobit panko strouhanku. Stačí dva dny starý bílý chléb a struhadlo
Sezona v srpnu: Čas dožínek se nese i ve znamení sklizně paprik, sladkých ostružin nebo letních jablíček. Co ještě nabízí příroda?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 6 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 8 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 10 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 11 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 11 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Dušená mrkev podle receptu redaktorky Hanky: Na moravskou delikatesu je potřeba hodně másla, kuřecí vývar a zakysaná smetana
Skořice jako voňavé zimní koření: Skvěle se uplatní v jogurtu a sladkých moučnících, ale výtečně dochutí i maso
Když nemáte prášek do pečiva: Na výrobu domácího kypřidla stačí jenom tři suroviny a výsledek je zaručený