Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

10 nejlepších jídel z mrkve: Dáte si mrkvové řezy, pomazánku nebo babiččiny buchty mrkvánky?
Zdroj: Toprecepty

Víte, že dnes je Mezinárodní den mrkve? Co takhle jet v kuchyni na oranžovou a připravit něco z téhle levné a zdravé kořenové zeleniny? Nabízíme výběr těch nejoblíbenějších mrkvových dobrot!

Den mrkve

Na 4. duben je vyhlášen Mezinárodní den mrkve, který se podle stránky Carrot Day koná již od roku 2003. Dnešek by tedy měl být v kuchyni vyhrazen oranžové kořenové zelenině, která skvěle chutná s masem, v kombinaci s pečenými brambory, ve sladkých i slaných salátech, je možné připravit z ní polévku nebo i zdravé smoothie, náplň do buchet nebo základ dortového těsta. A důvodů, proč to udělat, je hodně! Mrkev totiž patří mezi mimořádně zdravou zeleninu!

Asi nejznámějším účinkem konzumace mrkve je, že pomáhá zlepšovat zrak. Mrkev totiž obsahuje betakaroten, ale také lutein a zeaxanthin. Všechny tyto látky posilují zdraví očí, především pak ale provitamín A. Jeho nedostatek způsobuje tzv. noční slepotu, čili špatné vidění ve zhoršených světelných podmínkách. Z vitamínů je mrkev bohatá na céčko, ale rovněž na vitamín E a vitamín K1, který je důležitý pro metabolismus kostí a cév, ale i pro zdravou srážlivost krve. A tak bychom mohli pokračovta dál a dál, až bychom z toho dostali hlad, nebo aspoň chuť na mrkev! Proto se raději pusťme do oranžového vaření!

Mrkev na svačinku 

Součást pomazánky, salátu nebo jen oloupaná a nakrájená může být mrkev vynikající svačinkou. Vzpomínáte třeba na slavný mrkvový salát, tak oblíbený před revolucí? Pojďme společně jeho zašlou slávu oprášit, vždyť na přípravě není nic těžkého! Stačí nastrouhat mrkev, dochuti ji citronovou šťávou, cukrem a vodou a lahodný salátek je na světě. Ale jsou i jiné možnosti. Vyzkoušejte je: 

Mrkev na oběd 

Dušená mrkev může být stejně tak zamilované nebo nenáviděné jídlo. Podle toho, jak se připraví. Zkuste ji třeba doplnit hráškem a dušeným vepřovým, ke kterému se chuťově skvěle hodí. Anebo si ji dejte bez masa, jen s vařeným vajíčkem. Je to taky dobrá varianta. Mrkev zároveň může doplnit téměř jakoukoliv zeleninovou či luštěninovou polévku. S krajícem chcleba je to lehčí variace oběda. 

Mrkev jako dezert 

Ne, neděláme si legraci. Mrkev skutečně může být skvělou součástí dezertu. Vynikající jsou třeba mrkvové řezy, známý a oblíbený je též mrkvový dort, pamětníci jistě vzpomenou na šátečky z mrkvového těsta nebo na buchty mrkvánky, čili kynuté pečivo se sladkou mrkvovou náplní. takhle se dá zdravá mrkev krásně propašovta do jídelníčku těch, kterým zatím moc nevoní. Uvidíte, že si ji oblíbí! 

 
Je-li vám to pořád málo nebo chcete něco lepšího, upečte si delíkátní mrkvový dort. Nemusíte hned, ale třeba na Velikonoce, místo tradičního beránka nebo mazance. Anebo k tomu všemu! Vždyť končí půst a to je příležitost vrátit se do kuchyně s velkou slávou. 

Recepty k tomuto článku