Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Mrkev bývá tak trochu opomíjenou kořenovkou, která se zdá být dobrá maximálně do polévky nebo na salát. Ale to je mýlka! Je málo druhů zeleniny, které jsou tak univerzální ve svém použití. S mrkví sestavíte celé menu od předkrmu přes polévku až po dezert. A jako bonus je zdravá!

Levná mrkev plná vitaminů

Zatímco mnoho druhů zeleniny neúměrně zdražuje, mrkev stále patří mezi cenově dostupné potraviny. A nejen to, ještě je to zásobárna cenných vitamínů, což se po zimě taky hodí. Mrkev mimo jiné obsahuje betakaroten, jehož množství se tepelnou úpravou ještě zvýší a navíc se v těle zlepší jeho vstřebatelnost. To je dobrá zpráva, protože díky betakarotenu mrkev posiluje zdraví kůže a očí. Ale šťavnatá mrkev dokáže hlavně zázraky v kuchyni.

Z polévky do polévky

Mrkvová polévka je klasika, kterou milují malí i velcí. Mrkvový krém s kari je vylepšená verze, vhodná pro slavnostní příležitosti, stejně jako mrkvovo-batátová polévka. Mrkev se uplatní také v italské minestrone, v ruském boršči anebo v klasické české zeleninové polévce s bramborami. Neobvyklé, ale výborné jsou též mrkvové knedlíčky do polévky.

Teplé i studené saláty

Oloupaná a nakrájená či nastrouhaná je mrkev vynikající v čerstvých zeleninových salátech. Spojení mrkve s jablíčk, nebo mrkve se zelím je rovněž notoricky známé, ale už jste někdy zkusili teplý mrkvový salát? Podává se tradičně v zemích severní Afriky, například v Tunisku. A jak se připravuje? Mrkev uvařená v osolené vodě se scedí a rozmixuje s česnekem, harissou, mletým římským kmínem a solí. Dochutí se citronem a olivovým olejem a podává se s vařenými vajíčky, olivami a tuňákem. Jako teplý předkrm je vynikající také glazovaná mrkev s tymiánem a vínem.

Mrkvové moučníky

Mrkvový dort se svěžím krémem je světově známá delikatesa. Naopak u nás milujeme mrkvové cukroví, do jehož těsta nepřijde žádný cukr. Tím se horké cukroví jen obaluje, anebo taky nemusí, třeba ve verzi pro diabetiky. Nádherně oranžová a vláčná je také mrkvová bábovka. A nesmíme zapomenout ani na oblíbené mrkváky, tedy kynuté buchty s mrkvovou náplní.

Dušená a pečená

Dušená mrkev je jídlo, které jedni milují, jiní zrovna nemusí. Tak či tak, na másle dušená a zásmažkou zjemněná mrkev do české kuchyně patří. Mrkev je dobrá také při pečení masa, kterému dodá skvělou šťávu. Velmi lehkou jarní přílohou je také pečená mrkev.

Mrkvové pečivo

Pro zjemnění těsta i dodání vlákniny se mrkev přidává také do slaného pečiva. Výborný je třeba mrkvový chlebík s fenyklem anebo zkuste zdravé mrkvové kaiserky se špaldovou moukou. Zkrátka, pusťte mrkev do kuchyně a nechte ji zazářit!

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více