Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky

19. 4. 2021 16:02

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Pixabay, congerdesign Zdroj: Pixabay, congerdesign
Mrkev bývá tak trochu opomíjenou kořenovkou, která se zdá být dobrá maximálně do polévky nebo na salát. Ale to je mýlka! Je málo druhů zeleniny, které jsou tak univerzální ve svém použití. S mrkví sestavíte celé menu od předkrmu přes polévku až po dezert. A jako bonus je zdravá!

Levná mrkev plná vitaminů

Zatímco mnoho druhů zeleniny neúměrně zdražuje, mrkev stále patří mezi cenově dostupné potraviny. A nejen to, ještě je to zásobárna cenných vitamínů, což se po zimě taky hodí. Mrkev mimo jiné obsahuje betakaroten, jehož množství se tepelnou úpravou ještě zvýší a navíc se v těle zlepší jeho vstřebatelnost. To je dobrá zpráva, protože díky betakarotenu mrkev posiluje zdraví kůže a očí. Ale šťavnatá mrkev dokáže hlavně zázraky v kuchyni.

Z polévky do polévky

Mrkvová polévka je klasika, kterou milují malí i velcí. Mrkvový krém s kari je vylepšená verze, vhodná pro slavnostní příležitosti, stejně jako mrkvovo-batátová polévka. Mrkev se uplatní také v italské minestrone, v ruském boršči anebo v klasické české zeleninové polévce s bramborami. Neobvyklé, ale výborné jsou též mrkvové knedlíčky do polévky.

Teplé i studené saláty

Oloupaná a nakrájená či nastrouhaná je mrkev vynikající v čerstvých zeleninových salátech. Spojení mrkve s jablíčk, nebo mrkve se zelím je rovněž notoricky známé, ale už jste někdy zkusili teplý mrkvový salát? Podává se tradičně v zemích severní Afriky, například v Tunisku. A jak se připravuje? Mrkev uvařená v osolené vodě se scedí a rozmixuje s česnekem, harissou, mletým římským kmínem a solí. Dochutí se citronem a olivovým olejem a podává se s vařenými vajíčky, olivami a tuňákem. Jako teplý předkrm je vynikající také glazovaná mrkev s tymiánem a vínem.

Mrkvové moučníky

Mrkvový dort se svěžím krémem je světově známá delikatesa. Naopak u nás milujeme mrkvové cukroví, do jehož těsta nepřijde žádný cukr. Tím se horké cukroví jen obaluje, anebo taky nemusí, třeba ve verzi pro diabetiky. Nádherně oranžová a vláčná je také mrkvová bábovka. A nesmíme zapomenout ani na oblíbené mrkváky, tedy kynuté buchty s mrkvovou náplní.

Dušená a pečená

Dušená mrkev je jídlo, které jedni milují, jiní zrovna nemusí. Tak či tak, na másle dušená a zásmažkou zjemněná mrkev do české kuchyně patří. Mrkev je dobrá také při pečení masa, kterému dodá skvělou šťávu. Velmi lehkou jarní přílohou je také pečená mrkev.

Mrkvové pečivo

Pro zjemnění těsta i dodání vlákniny se mrkev přidává také do slaného pečiva. Výborný je třeba mrkvový chlebík s fenyklem anebo zkuste zdravé mrkvové kaiserky se špaldovou moukou. Zkrátka, pusťte mrkev do kuchyně a nechte ji zazářit!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 25 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

Teplé počasí volá po svěžích pokrmech. Kromě salátů, zeleninových polévek a lehkých těstovin můžete…
Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

Rychlovka z mléka, pudingového prášku a cukru je v myslích mnoha z nás spojena hlavně s dětstvím.…
Kedlubnové hody: Připravte pomazánku, božské „zelí“ nebo i řízek pro vegetariána

Kedlubnové hody: Připravte pomazánku, božské „zelí“ nebo i řízek pro vegetariána

Kedluben, nebo kedlubna? Ať už říkáte cokoliv, pod obojím se skrývá v Česku velmi oblíbená zelenina…
Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?

Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?

Znáte to - dokonalá věc někdy vznikne z omylu. Bylo tomu tak i v případě některých jídel, která se…
Naučte se frgále podle profesionálky! Valašská pizza nasladko je světový fenomén

Naučte se frgále podle profesionálky! Valašská pizza nasladko je světový fenomén

Sladké koláče patří do naší kuchyně od nepaměti, mezi stovkami druhů však některé vévodí. Jedním z…
Snadné recepty pro dětské kuchaře: Potěšte na Den matek tu svou nějakou dobrotou

Snadné recepty pro dětské kuchaře: Potěšte na Den matek tu svou nějakou dobrotou

Maminky jsou nedoceněné hrdinky všedních dní. Krmí nás, šatí nás, starají se o nás - a tak si…
Letem světem: Indický dhal rádi vaří esa jako Kamu či Zdeněk Pohlreich. Naučte se to i vy!

Letem světem: Indický dhal rádi vaří esa jako Kamu či Zdeněk Pohlreich. Naučte se to i vy!

Tohle jídlo je plné vůní a chutí, přitom na přípravu je velice jednoduché. Kromě koření…
Kávové dezerty: Dokonalé tiramisu vyžaduje správné suroviny. Jak na mraženou granitu?

Kávové dezerty: Dokonalé tiramisu vyžaduje správné suroviny. Jak na mraženou granitu?

Jsou jemné a krémové nebo ledové a křupavé a jejich výhodou, kromě dokonalé chuti, je, že při…