Krupicová kaše podle Josefa Maršálka voní kakaem a skořicí, ale má jednu zvláštnost. Tohle byste v ní asi nečekali
11. 3. 2024 V kuchyni s VIP
Krupicová kaše patří mezi jedno z jídel, které buď milujete, nebo si ho ze zásady nepřipravujete. Větší skupina, kterou tvoří obdivovatelé, ovšem potvrdí, že vytvořit dobrou „pohádku mládí“ není jen tak. Svůj recept na sladkou delikatesu nabídl i Josef Maršálek, jenž ovšem nastolil jednu zásadní otázku - míchat nebo nemíchat?
Ozkoušená staletími
Krupicová kaše je tradiční jídlo známé v mnoha kulturách po celém světě. Své kořeny má patrně v Evropě. Připravuje se z krupice, což je druh hrubě mleté mouky, obvykle pšeničné, ale existují i verze z kukuřice, ječmene a jiných obilovin. Historie krupicové kaše sahá údajně až do starověku, kde byly podobné obilné kaše základem stravy v mnoha civilizacích.
Mohlo by vás zajímat
Nechutná jenom našincům
I když je pokrm, známý třeba ze školních jídelen, populární především v mnoha evropských zemích, včetně Česka, Slovenska, Německa, Polska a Ruska, jeho varianty se dají najít i v dalších částech světa, například v Indii nebo v severní Africe. V každé zemi má kaše svou specifickou chuť a způsob přípravy, což odráží místní kulinářské tradice a dostupnost surovin.
Kromě toho je s krupicovou kaší spjata jedna „kontroverze“, podobná té s ananasem na pizze. Mnoho lidí se totiž nemůže shodnout, zda kaši po uvaření a těsně před konzumací na talíři smíchat se všemi ingrediencemi, nebo ji opatrně pojídat od okraje talíře a za žádnou cenu ji nespojit se surovinami na povrchu. Debata se tak rozvinula i u instagramového příspěvku Josefa Maršálka.
Slané verze překvapí
Přestože je pro mnohé krupicová kaše převážně sladkým jídlem, najdeme i recepty, v nichž se do jídla přidávají slané ingredience. Tyto varianty často obsahují sýr, bylinky, zeleninu nebo třeba kousky šunky, což z ní dělá výživnější a sytější pokrm vhodný pro oběd nebo večeři.
Josef Maršálek se ovšem ve svém receptu drží klasiky, tedy sladké krupicové kaše, na které nešetří máslem, kakaem a skořicí.
Krupicová kaše podle Josefa Maršálka
Na přípravu oblíbeného dětského pokrmu, kterým nepohrdnou ani dospělí, budete potřebovat: 400 g plnotučného mléka, 100 g vody, 25 g třtinového cukru, 1 g soli, 1 tobolku kardamomu a 3 polévkové lžíce jemné krupičky. Na dochucení: kakao, skořici a máslo podle chuti.
Jak na to?
- Za stálého míchání vše přivést k varu a jednu minutu provařit. Horkou kaši servírujte na talíře a přidejte čerstvé máslo, skořici a kakao.
- A jak Josef Maršálek nakonec dodává: Nemíchat. Ne, ne a neeeeeeé!
A jaká že je ta tajná ingredience v této kaši? Tobolka kardamomu, aromatického koření, které před servírováním vyjměte. Kardamom dodá kaši perfektní šmrnc!
Náš tip: V našem video receptu najdete další způsob, jak si připravit báječnou krupicovou kaši:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Skořice jako voňavé zimní koření: Skvěle se uplatní v jogurtu a sladkých moučnících, ale výtečně dochutí i maso
Proslulý italský restauratér šokoval, když pochválil pizzu Havaj s ananasem. Znesvětil jsi národní tradici, rozčilovali se někteří
Nejčastější mýty o mléce lidi stále straší: Obsah škodlivých hormonů, přidaný cukr ani zabraňování hubnutí se přitom nekoná
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 14 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 14 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, jak poznat kvalitní čokoládu a jak z ní připravit perfektní pařížský krém
Josef Maršálek na křtu své další kuchařky: Mám hezký život a hezkou práci s hezkými lidmi, svěřil se cukrář
Josef Maršálek nabídl recept na svůj nejoblíbenější letní koláč: Nebojte se spousty lesního ovoce a zázvoru, říká